Десет намирница које су спас кад вас боли грло

0

Foto: Shutterstock

Болу грлу је чест и непријатан здравствени проблем у хладнијим данима. Најчешћи узроци су вируси или бактерије, али иритације грла могу бити узроковане и пушењем, сувим ваздухом или алергијама.

Врло је битно знати да је у већини случајева узрок вероватно вирус, као и да при таквим инфекцијама антибиотици нису од користи. Упале попраћене пецкањем код гутања, црвенилом и сувим грлом можете излечити и сами, Ординација.хр.

Вратимо се на храну која вам можда није на памети али је веома важна у случају инфекције и морате да пазите да уносите квалитетне намирнице али које вам неће задавати бол при сваком гутању.

“Храна богата нутријентима је најбоља помоћ“, савјтује др Синтија Ли.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако икако можете да пробудите апетит, покушајте у мени да уврстите што више намирница богатих нутријентима. Наравно ако је у питању вирус, не можете пуно учинити осим причекати да прође и пити пуно воде. Сад кад је то речено, храна коју једете дефинитивно може убрзати оздрављење.

Супа
Пилећа супа нуди антиупална својства која олакшавају симптоме прехладе, тврде научници. Додатна су истраживања потврдила да арома, зачини и температура супе могу да прочисте дисајне путеве који задају највише проблема.

Др Гајл ван Дипен каже да је важно повећати унос течности у организам ако сте прехлађени. Kада сте болесни тело треба да надокнади изгубљену течност, а топла супа ради баш то.

Иако наука не може да индетификује који састојци из супер помажу у борби против прехлада, вероватно се ради о њиховој комбинацији. Већина супа садржи намирнице које су пуне нутријената – влакана, витамина Ц и антиоксиданата који јачају имунитет како би се он лакше борио против симптома прехладе.

Прочитајте још:  За отклањање стреса и нервозе потребна вам је само ЈЕДНА ШОЉИЦА ЧАЈА

Мед
Мед је главни лек од давнина и то из јако доброг разлога.

„Модерна наука је показала како је мед јако добар када нас нападну разне инфекције, бактеријске и вирусне, па као и код упале грла“, каже др. Ли.

Важно је само не претеривати јер превелике количине шећера могу ослабити деловање имунитета.



Јогурт
Према објавама научника у часопису Еуропеан Јоурнал оф Нутритион, дневна конзумација јогурта може да ојача имунитет због тога што садржи бактеријске културе Лацтобациллус булгарицус и Стрептоцоццус тхермопхилус.

Уз то нуди добре количине калцијума, витамина Б и Д те других нутријената који делују на имунолошки сиситем. Протеини и здраве масноће такође помажу у борби против вируса и бактерија. Уз то, хладна и нежна текстура јогурта ће се пуно лакше прогутати ако вас боли грло.

Јаја
Јаја имају врло неутрални текстуру, а ако их припремите на кајгану, неће вам сметати при гутању.

Др Ли сматра да због минерала попут цинка, гвожђа, селена и витамина Д и Б помажу у борби против инфекција која и узрокује бол у грлу.

Пире
Оставите кору када кувате крумпир јер је она извор магнезијума, витамина Ц и антиоксиданата, који су одлични за јак имунитет. Немојте пире да једете када је врућ јер може додатно иритирати грло.

Сладолед
Хладан намирнице попут сладоледа могу бити добар одабир је ће умирити бол и чак умањити упалу. Наравно, не смете претеривати јер садржи пуно шећера.

Смути
Одличан напитак ако желите да унесете пуно здравих састојака у пар гутљаја, а наравно неће вам појачати бол при гутању. Kористите кељ, целер, бобичасто воће које не садржи шећер а препуни су антиоксиданата.

Прочитајте још:  Ручак без меса: Ћуфте на потпуно другачији начин а једнако сочне и укусне

Уместо сока од наранџе, користите целу јер је пуна витамина Ц и влакана. Лекари особама које имају грлобољу саветују око 3000 милиграма витамина Ц у дану како би се имунитет што пре опоравио.

Желе
Др Ли каже да се ради о доброј опцији када вас боли грло, а желите нешто слатко. Међутим, пошто садржи доста шећера, припазите јер шећер опструира деловање имуног система који учествује и у опорављану ткива.



Ђумбир
Захваљујући антиупалним својствима ђумбир може помоћи код боли у зглобовима и мишићима јер делује као аналгетик. Неке новије студије чак тврде да може ублажити симптоме артритиса.

Kод проблема дисајног система, алергија, прехлада или кашља ђумбир може бити користан за побољшање проходности, ублаживањем симптома стимулацијом слузнице.

Направите чај од ђумбира за инхалацију. Одлично га је комбиновати с медом како би се антиупални ефекат удвостручио. Ако вам је због превеликог лучења слузи иритиран желудац и осећате мучнину, ђумбир и је и у овој ситуацији најбољи лек.

Овсена каша
Ово је једна од најбољих намирница које можете јести ако имате болно грло, а како се ради о намирници нежне текстуре, то је само додатна погодност.

Богата је магнезијем, цинком и антиоксидантима који ће покренути процес детоксикације и решити се штетних твари из тела.

[table id=1 /]



Божица Луковић / Задовољна.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *