Ухапсили премијера, преузели власт и прогласили ванредно стање

2

Војска преузела власт у Судану (АП -М.А.)

Председавајући владајућег Сувереног савета у Судану генерал Абдел-Фатах Бурхан прогласио је данас ванредно стање у земљи и распустио прелазни Суверени савет и владу, неколико сати након што су његове снаге ухапсиле премијера Абдала Хамдока и друге владине званичнике.

Бурхан је најавио да ће избори у Судану бити одржани у јулу 2023. године, а да ће до тада на челу земље бити нова техничка влада.

Он је, обраћајући се путем телевизије, саопштио да распушта владајући Суверени савет, као и владу предвођену Хамдоком.

Бурхан је рекао да су сукоби међу политичким фракцијама подстакли војску да интервенише у земљи, преноси АП.

Навео је и да је привремено обустављен рад радне групе за борбу против корупције, додаје Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Најмање 12 људи је повређено у сукобима који су данас избили између суданских војника и грађана који протестују против војног пуча, који су покушали да се приближе згради генералштаба у Картуму, саопштио је раније лекарски комитет на својој Фејсбук страници, преноси Танјуг.

Демонстранти су претходно прошли барикаде и ушли у улицу која окружује седиште војске у Картуму, пренела је телевизија Ал-Џазира.

Судански премијер Абдала Хамдок премештен је на непознату локацију након што је одбио да изда саопштење у знак подршке војном удару у тој земљи, навело је суданско Министарство информисања.

Војска је ухапсила већину чланова суданске владе и велики број лидера провладиних странака, изјавила су три извора.

Судан би сада требало да је у периоду транзиције у којој цивили и војни лидери владају земљом преко заједничког тела, колективног шефа државе, познатог као Суверени савет, али су ове две групе јавно у сукобу.

Прочитајте још:  Чернобиљ првих дана након катастрофе: Архивски снимци белоруске телевизије




Како је дошло до војног пуча у Судану
КАРТУМ – Војни пуч у Судану последица је неповерења између војске и цивилних лидера, који деле власт од августа 2019. године, након свргавања председника Омара ел-Башира раније те године, пише Би-Би-Си.

Ел-Башира је свргнула с власти војска, али су масовни улични протести без преседана приморали генерале да испреговарају план који је имао за циљ прелазак на демократску владу.

Судан би сада требало да је у периоду транзиције у којој цивили и војни лидери владају земљом преко заједничког тела, колективног шефа државе, познатог као Суверени савет, али су ове две групе јавно у сукобу.

Војска је, пре него што је договорена демократска транзиција, отворила у јуну 2019. године ватру на учеснике протеста у престоници Картуму, а том приликом убијено је 87 људи.




Тензије у земљи погоршале су се након неуспешног покушаја пуча прошлог месеца.

Протеклих неколико недеља у земљи су одржани протести у којима се тражило од војске да преузме власт, као и велике демонстрације током којих је исказана подршка премијеру.

Учесници протеста наклоњени војсци оптужили су владу да није успела да оживи национално богатство, у време када су све присутније несташице хлеба.

И потези Хамдока усмерени ка реформи економије, који укључују смањење субвенција за гориво, показали су се међу појединцима као непопуларни.

Највише рангираног представника цивила, премијера Абдала Хамдока војници су сада, како преносе медији, привели, заједно са још неколико министара.

Изгледа и да је војска преузела контролу над седиштима државне телевизије и радија, а ограничен је и приступ интернету.

Прочитајте још:  РАТ БЕСНИ ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Број жртава у Судану расте, сукоби све интензивнији




Министарство информисања Судана на Фејсбуку је објавило да је премијер сада позвао људе да подрже владу.

На појединим фотографијама и из извештаја који стижу из престонице Картума види се демонстранти.

На улицама је распоређена и војска како би ограничила кретање.

Неколико људи је повређено у сукобима између суданских војника и грађана који протестују против пуча, а који су покушали да се приближе згради генералштаба у Картуму, јавила је телевизија Ал Арабија, позивајући се на сведоке.

Демонстранти су претходно прошли барикаде и ушли у улицу која окружује седиште војске у Картуму, наводи телевизија Ал-Џазира.

Хамдок је премештен на непознату локацију, након што је одбио да изда саопштење у знак подршке војном удару у тој земљи, саопштило је суданско Министарство информисања, јавио је Ројтерс, а преноси Танјуг.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Ухапсили премијера, преузели власт и прогласили ванредно стање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *