Амерички аналитичар призива рат на Косову: Срби и Руси су браћа, малобројне НАТО снаге не могу да им се супротставе!

1
кфор

Кфор (Фото: НАТО)

Експерт за дешавања на Западном Балкану Јануш Бугајски у недавно објављеној анализи изнео је став да је “Србија талац Русије на Балкану”.

Бугајски каже да би да Русија могла да “искористи Србе да започну нови рат са својим суседима”.

Према његовим речима, коцкање са Косовом могло би да буде део шире офанзиве из Београда са руским инструкцијама за проширење регионалне позиције Србије.



“Као и Руси, Срби су приказани као жртве које непријатељске силе планирају да елиминишу. Београд полаже право да штити Србе у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову, северној Македонији и Хрватској”, рекао је Бугајски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

АМЕРИКА СЕ СУПРОТСТАВЉА УСПОНУ КИНЕ
По његовом мишљењу, Бајденова администрација је своју спољну политику усмерила на супротстављање успону Кине, што би могла да искористи Москва.

“У стварности, подстицање непредвидљивости и нестабилности су две су кључне стратегије Москве за подривање Запада, и нема разлога да се од њих одустане. Док је Бела кућа заокупљена растућом војном моћи Кине и њеним претњама савезницима САД у Далеком Источно, Кремљ би могао да преокрене друге регионе”, навео је Бугајски.

СПОР БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ
Бугајски оцењује недавни спор између Приштине и Београда око регистарских таблица изгледа као доказ озбиљнијих сукоба. Како је рекао, руски званичници “охрабрују владу председника Александра Вучића да Србију претвори у доминантну силу на Западном Балкану” и тако повећа утицај Русије на Вашингтон и Брисел.

“Београд је у септембру организовао блокаду дуж границе са Косовом, ставио своје трупе у приправност и запретио војном интервенцијом. Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко пратио је инспекцију јединица српске војске. Пошто је Приштина послала полицијски одред да спроведе услове за регистарске таблице, Београд је распоредио војна возила дуж границе и летео борбеним авионима МиГ-29 изнад тог подручја како би покушао да застраши свог суседа”, навео је Бугајски.
СРБИ И РУСИ БРАЋА
Према његовим речима, Москва је такође распоредила батерију противваздушних система кратког домета Панцир-С у Србији и саопштила да је спремна да прода друге ПВО системе у Београду.

Прочитајте још:  Српски "Гордијев чвор"



“Београд и Москва оптужују Владу Косова да угрожава права и постојање српске мањине. Слична прича би се могла искористити против босанске владе да оправда рат. Кремљ је доследно користио такве тврдње према руском становништву у својим агресивним ревизионистичким подухватима у Украјини, Грузији и балтичким државама. Русија сада свом „млађем брату“ Србији даје упутства о методологији регионалне доминације и територијалне поделе”, додао је Бугарски.

У једном сценарију Бугајски наводи да би “српски обавештајци могли да изазову међуетничке сукобе на Косову и да искористе насиље које је уследило као изговор за војну интервенцију”. Како је рекао, то би мале снаге НАТО на Косову ставило у тешку позицију да се супротставе српској војсци.

“Подржавајући било какве упаде Србије и претећи да ће пружити директну војну помоћ ако се НАТО ангажује, Москва би тестирала Бајденову одлучност да ризикује рат НАТО и Русије. Путин може да рачуна на то да ће Вашингтон преферирати преговоре чак и ако то значи предају северних општина на Косову Београду, посебно зато што Косово није чланица НАТО и не може се ослонити на своје обавезе о колективној одбрани”, оценио је Бугајски.



Он је навео да, поред дестабилизације Косова, тренутни фокус Београда је на продубљивању подела у Босни и омогућавању српском ентитету да запрети сецесијом. Такође, по речима Бугајског, Београд сарађује са српским националистима у црногорској коалиционој влади на промени црногорске независности и прозападне политике.
“Док Вучић тражи славу као ујединилац ‘српских земаља’, Путин њиме манипулише да би му служио”, сматра Бугајски.

Говорећи о геоплитичким циљевима Русије, Бугајски каже да Вучић има трајни дуг Москви због блокирања уласка Косова у Уједињене нације, а економска зависност Србије од Русије се шири, посебно у енергетском сектору, где се недавно прикључила новој руској гасној конекцији преко Бугарске и Турске.

Прочитајте још:  У Канади у Нијагара Фолсу велика манифестација поводом дана рођења Николе Тесле

“Последњих година је била наоружана разним наоружањем, укључујући борбене авионе, тенкове, хеликоптере и противваздушне системе. Руско-српски ‘хуманитарни центар’ у близини границе са Косовом служи као објекат за прикупљање обавештајних података и специјалне операције за Москву. Србија такође развија блиске везе са Организацијом Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) коју контролише Русија, која је на мети мултинационалног партнера НАТО”, рекао је Бугајски.

[table id=1 /]



Ало.рс/Косово онлајн

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Амерички аналитичар призива рат на Косову: Срби и Руси су браћа, малобројне НАТО снаге не могу да им се супротставе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *