(фото: Sputnik / Максим Блинов)

Тундра гори, али горе и шуме у Калифорнији, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући речи америчког лидера Џоа Бајдена о пожарима.

Песков је истакао да „тундра заиста гори, али да не заборавимо да горе шуме у Калифорнији, Турској и у другим земљама света“, преноси ТАСС.

„То су управо последице климатских промена са којима се суочавамо“, додао је он.



Песков је такође нагласио да се Кремљ не слаже са таквом изјавом питања Сједињених Држава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уверен сам да када дође до следећег састанка два председника, чија се сврсисходност разуме, мислим да ће председник Путин имати одличну прилику да каже председнику Бајдену шта радимо на клими“, закључио је он.

Раније је Бајден критиковао Владимира Путина на самиту о клими у Глазгову: „Његова тундра гори. Његова тундра буквално гори. Има веома озбиљних проблема са климом, али ћути о жељи да било шта уради.”

Подсећања ради, руски лидер је одржао видео конференцијски говор на самиту Г20. Он је рекао да удео безкарбонских извора енергије у Русији прелази 40 одсто, а узимајући у обзир коришћење гаса, око 86 одсто.

Путин је такође истакао да се клима у Русији загрева чак и брже од светског просека, за десет година просечна температура је порасла за пола степена. Путин је позвао на повећање апсорпције гасова стаклене баште у свету.

Поред тога, он је истакао да се Русија, у настојању да постигне неутралност угљеника до 2060. године, такође ослања на јединствени ресурс својих шума.

Заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин рекао је да Москва позива на усаглашену акцију светске заједнице у борби против климатских промена: нуклеарна енергија и пројекти у шумарству могу бити делотворна средства за постизање овог циља.

Прочитајте још:  Аналитичари Светске банке: Примиче се нова глобална криза – кренуће из Кине

[table id=1 /]



Взгљад

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *