Руски публициста: Како је пропао глобалистички самит

0

Климатске промене (Фото: Foto: Tumisu / Pixabay)

Увертира за самит у Глазгову са сигурношћу се може назвати састанак лидера Г20, који је протеклог викенда одржан у Риму и који је „климатску” тему учинио једном од главних на дневном реду. До чега сте дошли као резултат дводневних разговора? И свеједно: мора се нешто учинити да се раст глобалног загревања ограничи за 1,5 степен и емисија гасова стаклене баште сведе на нулу до средине века. О да! Лидери су такође одлучили да озелене планету тако што ће до 2030. године засадити трилион стабала – садећи скоро 4.000 у секунди током осам година. Онда су отишли ​​у Шкотску…

Међународни догађај са прелепим називом „26. Конференција странака Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама (ЦОП26)“ у почетку је обећао да ће бити изузетно репрезентативан – више од 100 шефова држава и влада из целог света пристало је да учествује у томе. Укупан број делегата из 196 земаља био је око 25.000. Међутим, нешто је пошло наопако и пре почетка самита…

Најпре је постало познато да је мало вероватно да ће кинески председник Си Ђинпинг присуствовати форуму. Тада су индијски премијер Нарендра Моди, бразилски председник Жаир Болсонаро и аустралијски премијер Скот Морисон објавили своје „одбијање“. Одбио је да директно учествује на конференцији и нови премијер Јапана Фумио Кишида. Као и краљица Велике Британије Елизабета ИИ. Завршни акорд је била информација да руски председник Владимир Путин неће ићи у Глазгов, али ће ипак тамо наступити онлајн.



Непотребно је рећи у којој мери су сва ова одбијања снизила статус догађаја?Али ово није тако лоше. А невоља је што сви желе да смање не сопствене емисије угљеника у атмосферу, већ туђе, а то значи само једно: ниједна одлука донета на ЦОП26 неће бити спроведена. Ако се, наравно, уопште донесу неке одлуке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Резултати 3. протестног дана у Јеревану

Међутим, овакав исход свих ових климатских конференција одавно је постао „опште место” и никога не изненађује. Исто тако неславно, на пример, завршен је претходни форум – ЦОП25 – одржан 2019. године у Мадриду. Тада су се и у њега полагале велике наде, а на њему су били и представници готово свих земаља света, али …

Ево шта је Владимир Горбањев, професор Катедре за светску економију МГИМО, написао о резултатима мадридског састанка тих дана:

„Које сте компромисе успели да постигнете у Мадриду? У основи, то су слогани, обећања и, као и до сада, застрашивање лаика хорор причама о резултатима антропогених климатских промена. Konferencija je usvojila završni dokument „Чиле, Мадрид, време за акцију, позивајући се на “хитну и амбициозну глобалну климатску акцију”. Поред слогана, документ понавља организационе и финансијске задатке наведене у Париском споразуму. Шведска ученица Грета Тунберг говорила је на конференцији, позивајући политичаре „да престану са паметним калкулацијама и креативним ПР-ом“ и предузму одлучну акцију. Други исходи конференције нису постигнути”.

Шта се десило у свету, осим пандемије ЦОВИД-19 и енергетске кризе, па се резултати ЦОП26 некако разликују од резултата ЦОП25? Одговор је једноставан: ништа.

Зелена енергија … Ветротурбине и соларни панели … Аутор овог чланка није Грета Тунберг. Стога, хајде да мало оперишемо са бројевима.

Дакле: у производњи сировог гвожђа раст потражње за електричном енергијом одређен је искључиво потребом побољшања услова рада и механизације радно интензивних процеса. Савремене високе пећи са високим степеном механизације, са доводом свежег ваздуха у радна места и постројења за уклањање прашине, имају специфичну потрошњу енергије од 30–45 кВх/т. Ради погодности, узмимо заокружени просек од 35 кВх / т.

Прочитајте још:  Два бивша америчка војника заробљена су код Харкова

Сада, пажња!Према специјализованој публикацији ГМК Центер, Кина је 2019. године – године саме “мадридске климатске конференције ЦОП25” – чврсто држала прво место у производњи сировог гвожђа у свету.Металуршке компаније НР Кине тада су за два месеца повећале производњу сировог гвожђа за 9,77% – на 126,59 милиона тона.

Једноставном рачуницом добијамо количину енергије која се троши на ове милионе тона.Фигура је фантастична.Скоро 4,5 теравата / х. А ово, да подсетим, важи само за ливено гвожђе и то само у једној земљи.А сада, господо, присталице „зелене агенде“, реците ми, како ћете обезбедити такве обимне потрошње енергије?Ветротурбине и сунце? Озбиљно?

С тим у вези, дозволићу себи да поново цитирам Владимира Горбањева:

„Само 84 земље најавиле су подизање својих циљева смањења емисија, али свеукупно оне су одговорне за нешто више од 10% глобалних емисија гасова стаклене баште. Међу њима нема Кине, Индије, Русије, Јапана, које су лидери по емисији угљен-диоксида. А познато је да су Сједињене Државе, које заузимају 2. место по емисији, потпуно повукле из Париског споразума“, напомиње експерт.

Па… У светлу горе наведених вредности потрошње електричне енергије, одлуке земаља које наводи Владимир Горбањев изгледају више него логично.

Закључак…

„Не слажемо се. Верујемо да суморне прогнозе будућег загревања нису подржане историјским климатским подацима, у којима се чини да доминирају природне флуктуације које показују и загревање и захлађење. Ова предвиђања се заснивају само на теоријским моделима и на њих се не може ослонити да би се изградиле далекосежне политике.”

Године 1995. 15.000 климатолога, астрофизичара и метеоролога потписало је ове речи из Лајпцишке декларације о глобалним климатским променама.

Прочитајте још:  ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ: СКЕЛОМ ПРЕКО ДЊЕПРА

А сви ови ЦОП-и нису ништа друго до псеудонаучни позиви на „еколошко сиромаштво“, чији је адресат 99% становника Земље. Само једна чињеница оправдава њихово годишње одржавање: они, на срећу, немају и неће утицати на процесе који се одвијају у атмосфери.

[table id=1 /]



Алгис Микулсис/РИАФАН
Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *