„У предворју смо пакла“: Британију погађа нова криза, после горива, проблеми и са месом

0

CC0 / Pexels/Mark Stebnicki /

Британија се суочава са потенцијалном новом несташицом због мањка радника. После горива, које због мањка возача није имао ко да превезе до пумпи, сада су у проблему произвођачи и продавци меса, али и купци, јер тој земљи недостаје више од 10.000 обучених месара, па се трупови закланих свиња и говеда шаљу на обраду у Ирску и Холандију.

Фармери у Британији су суочени са великим проблемима, јер више не могу да хране животиње које су одавно требале да заврше у кланици, каже Зои Дејвис, шефица Националне асоцијације за узгој свиња у Великој Британији, преноси Гардијан.

„У предворју смо пакла. Поједине кланице одложиле су пријем свиња до средине децембра, а сада нису сигурне ни да ће то бити до Божића“, каже она.



Прерађивачи меса у Британији не могу да нађу довољно квалификованих месара, па месо намењено британском тржишту прво шаљу у земље ЕУ на обраду, да би се оно потом враћало у британске продавнице. Прерађивачи јунетине шаљу је у Ирску на обраду и паковање, каже Ник Ален, први човек Асоцијације за прераду меса у Британији. Кланице који се баве свињским месом шаљу га такође на обраду у Холандију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблеми су настали због Брегзита, баш као и у случају возача камиона, јер радници из других земаља ЕУ који су обављали те послове, сада морају да имају визу.

Иако је британска влада у мере којима се предвиђају олакшице за њихово добијање унела и месаре, то слабо помаже. Сезонске визе на шест месеци добиће око 800 месара, а недостаје их између 10.000 и 12.000. Ни они који су добили сезонске визе неће стиће пре средине новембра, каже Ален и додаје да је за обуку квалификованог месара потребно око 18 месеци.

Прочитајте још:  Становници Велике Британије користе плаћене медицинске услуге због редова у јавним установама



Због смањеног капацитета у кланицама и фабрикама за прераду меса, фармери су до сада убили око 10.000 здравих свиња које више не могу да хране и за које више немају простора како им не би угрозиле производњу, али и које због прекомерне тежине више не могу у кланицу, показују подаци Националне асоцијације за узгој свиња.

Проблема ће имати и трговине које продају месо. Пошто оно иде на обраду у земље ЕУ, више неће моћи да буде третирано као домаће, већ као увозно. Додатни трошкови по камиону меса биће око 1.500 фунти, укључујући трошкове транспорта и царине. Уколико проблем не буде решен до јула 2022, до када је одложен Брегзит пропис о контроли меса из ЕУ, британско месо ће морати да прође и ту процедуру како би стигло у британске продавнице.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *