Пентагон: Кинеске нуклеарне снаге расту много брже од предвиђеног

0

Izvor: STR/AFP (ilustracija)

Кина повећава своје нуклеарне снаге много брже него што су амерички званичници предвидели пре само годину дана, показује извештај Пентагона објављен данас.

Кина убрзано јача војну снагу са намером да оспособи Пекинг да достигне или престигне глобалну снагу САД до средине века, наводи се у извештају.

Број кинеских нуклеарних бојевих глава могао би да порасте на 700 за шест година и да пређе хиљаду до 2030.



Пентагон није навео колико бојевих глава Кина има сада, али је пре годину дана наведено да је тај број нешто више од 200 и да би могао да се удвостручи до краја деценије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У поређењу са тим, САД имају 3.750 комада нуклеарног оружја и не планира да тај број повећа. До 2003. укупан број тог оружја у САД је био око 10.000.

Администрација председника Џоа Бајдена спроводи свеобухватно преиспитивање своје нуклеарне политике, али не наводи како би на то могла да утиче забринутост око Кине.



У извештају се не наговештава отворен сукоб са Кином, али се указује се да се јачају способности Народне ослободилачке војске Кине, која је решена да буде такмац САД у свим доменима ратовања, у ваздуху, на копну, у свемиру и сајбер простору.

У таквом окружењу, амерички војни званичници рекли су да су све више забринути око намера Кине према статусу Тајвана, острва које има самоуправу, али које Кина сматра својом територијом.

Војна модернизација Кине одвија се на широком фронту, а посебно су уочљива њено напредовање на нуклеарном фронту.



Кина је могуће већ успоставила такозвану нуклеарну тријаду, комбинацију ракета за копно, ваздух и море које САД и Русија имају већ деценијама, наводи се у извештају. Својим копненим и поморским нуклеарним снагама, Кина је додала балистичку ракету лансирану из ваздуха.

Прочитајте још:  Русија ће померити ток реке да спаси хришћанску светињу

Извештај Пентагона заснован је на информацијама прикупљеним до краја децембра 2020. године и не одражава нити помиње прошлу изјаву шефа здруженог генералштаба америчке војске генерала Марка Милија. Мили је прошлог месеца изразио забринутост због кинеског тестирања хиперсоничног оружја прошлог лета које је, према њему, представљало забрињавајуће изненађење.



У изјавама непосредно пре објаве извештаја, Мили је рекао на безбедносном форуму у Аспену да су тестирање хиперсоничне ракете и друга напредовања Кине доказ о томе шта је у питању за свет.

„Сведоци смо једног од највећих померања глобалне и геостратешке моћи коју је свет видео“, рекао је Мили.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да Кина планира да постане глобална војна сила до 2049.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *