Вучићева манипулација пред изборе: Нашим парама купује гласове

0

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Како се ближи термин избора, тако и држава, односно власт оличена у Српској напредној странци бива све издашнија кад је у питању новчана помоћ грађанима. Током свог недавног гостовања на телевизији Б92, председник Србије Александар Вучић најавио да ће у понедељак на рачун грађана лећи по 30 евра, али је уједно и обећао бројне финансијске ињекције за најстарију популацију у земљи. У децембру стиже 20 евра а крајем фебруара још 20.000 динара.
Имајући у виду да су пензионери највернији бирачи председника Србије и његове Српске напредне странке, Вучић се потрудио да нове мере помоћи у највећој мери буду усмерене као најстаријим грађанима.

А како би финансијска помоћ остала у свежем сећању бирача, динамика исплате је брижљиво испланирана – из месеца у месец. Непосредно пред излазак на биралишта, грађанима ће се увећавати салдо на банковном рачуну.



За почетак свима по 30 евра

Председник Србије најпре је најавио исплату 30 евра помоћи од данас за више од 5,7 милиона грађана. Истовремено стигло је и обећање да ће се држава повећати плате и пензије након 01. јаунара 2022. године и на тај начин честитати народу Нову годину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У понедељак идемо са исплатом од 3.520 динара за укупно 5.760.000 људи, од тога су већином пензионери и други који добијају тај новац на своје рачуне или куће, а још готово четири милиона људи, добиће тај новац у уторак и среду“, рекао је Вучић на телевизији Б92.
У децембру сви који су се пријавили, а могу још да се пријављују, добиће, најавио је Вучић, још по 20 евра.

Прочитајте још:  Додик: ЗСО треба да личи на РС, Курти се јуначи без покрића

„У условима короне и велике кризе, не можете да правите раст какав бисте желели. Плате ће од 1. јанура расти између 7 и 8 одсто у јавном сектору. Просечно, не рачунајући минималну, то ће бити око 7,40. Од осам одсто повећање ће имати здравствени радници, припадници војске и радници у социјалној сфери“, истакао је он.

Затим се председник осврнуо и на пензије, које ће, како је најавио, истовремено бити увећане за око 5,5 одсто.

Том приликом, Вучић је додао и да је донета одлука да минимална зарада буде повећана за 9,4 одсто за људе са најнижим примањима, уз подсећање да ће пензионери крајем фебруара(месец и по дана пред изборе) добити по 20.000 динара.

Ћулибрк: Помоћ се даје уочи избора како се не би заборавила током гласања

Главни и одговорни уредник недељника “НИН” Милан Ћулибрк у разговору за Нова.рс истиче да је веома занимљив тајминг најављене финансијске подршке грађанима.

“Подсећам да је и прва тура помоћи, која је уплаћивана прошле године, буквално легла неколико недеља пре јунских избора. Ово посебно важи за најављених 20 хиљада динара у фебруару свим пензионерима. Власт се не обазире на критике економиста, који наводе да таква линеарна давања нису добра и да немају никакво економско и социјално оправдање”, напомиње Ћулибрк.

Наш саговорник додаје да то што ће помоћ пензионерима праткично бити уплаћена у време кампање, крајем фебруара, указује да се то чини како грађани не би заборавили ко им је новац дао.

“То је таман на време да људи имају наредних месец дана у мозгу да тих 20 хиљада динара потроше. Колико год да то делује као мала цифра, требало би имати у виду да скоро 800 хиљада пензионера прима месечно мање од 25 хиљада динара. Они ће практично, у односу на оно што редовно добијају, тог месеца имати дупло више новца. Они то третирају као да им је неко то поклонио, а не као позајмицу коју ћемо сви морати да враћамо са каматом”, наводи Ћулибрк.

Прочитајте још:  РИK ДОНЕО ОДЛУKУ: Прекидају се све изборне радње!

Илић: Давања се намештају годинама

С друге стране, политиколог Вујо Илић сматра да сва претходна социјална давања нису била предвидива и нерегуларна. Он додаје да је, од кад је почела епидемија корона вируса, све постало додатно компликованије.

“Од кад је кренула корона све је постало сива зона. Овде нису у питању програмска давања и баш зато што нема предвидивости. Зато та помоћ може да се намешта на такав начин, односно да буду неколико месеци пре избора. Раније су ванредна давања била пре краја године, а сад, колико чујемо, она ће бити почетком године. Управо је то индикатор да се све усклађује са тим кад ће бити расписани избори”, закључује Илић.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *