Циркус се наставља: У Србији почела промоција четврте дозе вакцине против короне

0

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је да се, на основу одлуке Националног комитета за имунизацију, а према Стручно-методолошком упутству за спровођење ванредне препоручене имунизације у Србији, бустер доза вакцине против ковида 19 примењује код свих особа код којих је завршена примарна вакцинација.
Како је објављено на сајту Батута, бустер доза примењује се након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе mRNK (Pfizer-BioNTec) или векторске вакцине (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka).

Бустер доза се примењује и након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinofarm.

Бустер доза даје се и након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе, код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле mRNK вакцину, као додатну, трећу дозу).Батут наводи да се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза.

Ако се Gam-KOVID-Vak вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине, наводи се у одлуци.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Србин инфо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.