Породице због пандемије штеделе на храни, деци лошије ментално здравље

0

Foto: UNICEF Srbija/Schubckl

Скоро половина (47 одсто) породица са децом је имало мање приходе у току пандемије, а отприлике једна четвртина (24 одсто) испитаника истиче да су у неком тренутку били приморани да смање трошкове за храну за све чланове домаћинства, резултати су УНИЦЕФ истраживања о утицају ковид пандемије на породице са децом у Србији, који су представљени данас на конференцији за медије.

Када је реч о приступу услугама здравствене заштите, у трећем таласу од 55 одсто деце којој су ове услуге биле потребне, чак 87 одсто је успело да их оствари, рекла је Драгана Јовановић Аријас из Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе.

“ПРИТОМ, ИСТРАЖИВАЊЕ ЈЕ ПОКАЗАЛО ДА УСЛУГА ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ КАО ВРСТА МЕДИЦИНСКЕ УСЛУГЕ НАЈЧЕШЋЕ ИЗОСТАЈЕ, А ГЛАВНИ РАЗЛОГ ЈЕ ТО ШТО ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР У ОДРЕЂЕНОМ ТРЕНУТКУ НИЈЕ ПРУЖАО ПОТРЕБНУ УСЛУГУ,” РЕКЛА ОНА.



Ипак, чак 78 одсто родитеља не користи услуге приватног лекара, а укидање ванредног стања побољшало је приступ услугама социјалне заштите, што значи да је 88 одсто деце корисника старости до 17 година имало је приступ овим услугама, рекла је Јовановић Аријас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, све је присутнија брига за питања менталног здравља, како код родитеља, тако и код деце. За скоро петину испитиваних лица до 17 година пандемија је имала утицај на погоршање менталног стања, па се оно сада оцењује као лошије него пре пандемије. То су у већем проценту деца старијег узраста од 13 до 17 година.



Са друге стране, експерти очекују и неке позитивне утицаје, као што су могућност повећања дигиталне писмености, смањивање дигиталног јаза и унапређење дигиталних вештина наставника.

Прочитајте још:  Брука у уџбенику за основце: Права им гарантује Вучић

„Свака криза највише утиче на најосетљивије групе друштва, а економска депривација отежава обезбеђивање основних услова за живот, исхрану, хигијену, здравствену заштиту, социјално благостање и образовање”, рекла је заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији, Јоси Ечевери Буркхарт.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *