Због грешака власти и Кинеза пруга до Мађарске касни седам година

0

Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Због чега се касни са изградњом брзе пруге Београд – Суботица, иако је она према првим најавама требало да буде завршена још пре три године, питање је на које надлежни у Србији не дају одговор.

Актуелни председник Србије, а у то време републички премијер, Александар Вучић, 2015. године је изјавио да ће пругу од Београда до Будимпеште путници моћи да користе од 2018. године.

Након што од тог рока, као што је време показало, није било ништа, четири године касније тадашњи вршилац дужности директора предузећа „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, у међувремену ухапшен и осуђен на годину дана због примања мита, рекао је да ће брза пруга од Београда до границе са Мађарском бити завршена до 2022. године што се такође показало као нетачно.



Најновији рок за комплетан завршетак радова до Будимпеште померен је накнадно на 2025. годину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је 2019. године истакла да ће деоница пруге од Београда до Новог Сада бити завршена до новембра 2021. године, али је у међувремену и то пролонгирано за крај године.

Из „Инфраструктуре железнице Србије“ је летос саопштено да ће изградња деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице почети у септембру ове године до чега такође, иако је већ новембар, није дошло.

Наиме, како за Данас каже Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије, тек крајем октобра је добијена грађевинска дозвола за изградњу деонице од Новог Сада до границе са Мађарском.

– Сада следи проналажење подизвођача за радова на том послу. Кинези ће да координирају, а подизвођачке послове ће изводити наше фирме. Углавном ће се у те сврхе користити домаћи материјал јер једино што увозимо за изградњу пруге су шине. Мислим да је сасвим могуће да радови на тој деоници стартују до краја године – наводи наш саговорник.

Прочитајте још:  Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ



Због чега је, у више наврата, дошло до померања рокова изградње брзе пруге Београд – Будимпешта као и када ће да стартују радови на деоници од Новог Сада до Суботице покушали смо да сазнамо у предузећу „Инфраструктуре железнице Србије“ и ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре али одговоре нисмо добили.

Ипак, како Данас незванично сазнаје од извора у Железници Србије, разлог кашњења, поред неблаговременог добијања грађевинских дозвола за поједине деонице, јесу и грешке, као и погрешне процене две кинеске компаније које координирају извођење радова, „Цхина Раилwаy Интернатионал“ и „Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy“.

– Примера ради, један од тих пропуста је што бетонске стопе за портале који носе мрежу нису поставили у доброј раздаљини па су целу деоницу од 800 комада поново лили и постављали. Ту је изгубљено драгоцено време. Такође, погрешно су проценили да на појединим деоницама могу брже да изводе радове него што је то било могуће. Сходно томе одредили су рокове које нису могли да испуне због чега радови увелико касне – наводи наш саговорник.



Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да за кашњење у изградњи брзе пруге Београд – Суботица неко треба да сноси одговорност, али је у Србији нејасно ко би то требало да буде.

– По логици ствари железничко предузеће би требало да руководи радовима и да сноси одговорност за тај посао. Оно би требало да одређује рокове и јавности даје објашњења због чега је дошло до њиховог пробијања. Међутим у Србији те ингеренције преузима председник државе који јавно наступа и говори о томе када ће која деоница бити завршена. С обзиром да је дошло до кашњења онда се из изреченог може закључити да је на њему највећа кривица што није испоштовано оно што је договорено када је реч о току ових железничких радова – објашњава наш саговорник.

Прочитајте још:  Политика: Повратак снајпериста "Исламске државе" на КиМ



Он додаје да Србија изградњом брзе пруге до Новог Сада не добија пуно.

– Релација Београд – Нови Сад је кратка да би железница на њој могла да заради. Да би дошло до тога треба успоставити теретни саобраћај који доноси профит. Њега већ дуже време нема и због тога железница трпи штету – наводи Ковачевић.

Гради се још од 2017.

Радови на изградњи брзе пруге од Београда до Суботице, који су почели 28. новембра 2017. године, коштају око две милијарде евра и поред две кинеске фирме, у једном мањем делу, изводи их и руска компанија РЖД. Након изградње брзе пруге, возови ће моћи да се крећу и брзинама до 200 километара на сат па би до Новог Сада из Београда требало да се стигне за пола сата а до Будимпеште за два сата и 45 минута.

[table id=1 /]



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *