Путеви Србије дали сагласност компанији Рио Сава да прибавља техничку документацију за градњу обилазнице око Лознице

0

У Квебеку у Канади овако изгледају димњаци Рио Тинта који испуштају отровне гасове у ваздух

Вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак потврдио је данас да је то јавно предузеће дало сагласност компанији Рио Сава (ћерки фирме Рио Тинто) да прибавља техничку документацију за градњу обилазнице око Лознице и истакао да ту нема ништа спорно, пошто та саобраћајница треба да се направи, као што су планиране градње обилазница и око других градова у Србији.

Дробањка је гостујући на К1 у Уранку, одговарајући на питања, казао да је тачно да је у децембру потписао то пуномоћје за компанију Рио Сава, а за које је претходних дана био оптуживан у јавности, као и да не разуме за шта га оптужују, пошто је реч само о обилазници.

Објаснио је да ће Рио Сава прибавити локацијске услове, израдити идејно решење, идејни пројекат и на крају и сам пројекат за грађевинску дозволу, као и да ће Путеви Србије обавити надзор и на крају дати сагласност ако је све у реду.



Додао је да ће и локална самоуправа радити пројекат исто под надзором Путева Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање зашто је, ипак, јавно предузеће пренело овлашћење на приватну страну компанију и како коментарише критике које се могу чути да је онда фарса најављени референдум о градњи рудника литијума Јадар код Лознице, Дробњак је рекао да треба питати фирму Рио Сава који су њихови мотиви да за то.

“Ми смо са том фирмом потписали да сакупља документацију, то је обилазница око Лознице, дали смо им сагласност за то. Не видим шта је ту спорно, ту обилазницу треба да урадимо, као и око Горењег Милановца, Пожеге, Ужица… Ништа ту није спорно, они ће да ураде пројекат, а ми ћемо да дамо услове пројекта и надзор да се уради како треба”, навео је Дробњак.

Прочитајте још:  Веизовић: Вучић је са "новим" министрима доказао да увек може горе, јаче и брже да уништава и понижава

Такође, додаје да Путеви Србије то не финансирају већ само дају сагласност.

“Не знам ко финансира – вероватно пројекат Јадар. Само смо дали сагласност фирми да ради тај пројекат. Ми гледамо да тај пројекат буде како треба, а после ћемо да видимо ко ће да финансира. Нисам их питао ко их плаћа, не знам ко… у питању је само обилазница”, каже Дробњак.

Дробњак је на питање зашто, ипак, Путеви Србије не ураде тај посао већ су га пребациле на Рио Сава и зашто је јавном предузећу потребан “подизвођач”, одговорио да Путеви Србије гледају да прођу боље финансијски.

Он је казао да је можда договорено да фирми Рио Сава то неко плати, вероватно компанија Рио Тинто, и да можда хоће да финансирање тог посла буде донација.

“Вероватно им неко плаћа или су се договорили са Рио Тинтом да им то плате, питајте њих зашто би они то платили”, навео је Дробњак.

Додао је да ту не постоји никакав проблме и да је све транспарентно.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *