Деле шаком и капом: Рио Тинто подмићује школе, ловце, клубове, сељаке…

0
обавештајац

“Рио Тинто” наставља са куповином јавног мњења у рејону Јадра: новац и сарадњу нуде локалним фудбалским клубовима, планинарима, боскерима, пољопривредницима, а Ловачком удружењу уплатили су – 20.000 евра.

О томе је говорио и Мирослав Мијатовић из „Подрињског антикорупцијског тима“.

“Једно лозничко Ловачко удружење је добило 20 хиљада евра, што нам је потврдио члан истог. Такође, понудили су и Планинарском, а Боксерски клуб је у преговорима са њима за аутобус. Имамо информацију да преговарају са бројним фудбалским клубовима и очигледно је да многи улазе у „пословне односе“ са том компанијом ради стицања личне користи – каже за наш лист Мијатовић додајући да неке инсајдерске потврде о примању новца још чекају.



О притиску којим су локални активисти изложени причала је и Марија Алимпић из Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“.

“Од тренутка од када је почела наша борба против пројекта „Јадар“ пре две године, представници компаније „Рио Тинто“ су непрестано вршили притисак на више начина,што је својствено рударским предузећима тамо где постоји отпор становништва – рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нудили новац и школи

Према њеним речима, почело је са претњама мештанима да уколико не желе да својевољно продају земљу мораће да је се одрекну у неком тренутку, јер ће им је држава одузети експропријацијом, што је не само неистина већ и кривично дело.

“Експропријација не може да се спроведе за пројекте приватних компанија, јер они нису, нити могу бити од јавног интереса. У међувремену смо сазнали да је „Рио Тинто“ годинама уназад давао донације многим институцијама попут државних факултета, центара за културу, школа и других установа – наводи за Алимпић.

 

Прочитајте још:  Проглашена ванредна ситуација: Јадар се излио, поплавни талас креће се ка Лозници

Пре неколико седмица су, наставља излагање, понудили донацију основној и средњој школи у Крупњу. Међутим, по највновијим сазнањима, од тада им се нису јављали те остаје упитно да ли ће се донација и реализовати, истиче Алимпић.

“Првог новембра имали су састанак са представницима Техничког факултета у Бору на којем су разговарали о даљој сарадњи. Знајући да „Рио Тинто“ планира да отвори рудник злата у Бору, можемо само да замислимо о каквом бизнису је реч. Свако њихово медијско присуство приликом ког износе неистине и лажи, а нарочито реклама која се тренутно појављује у нашим медијима, посебно оним са националном фреквенцијом и која обилује нетачним информацијама представља притисак на грађане Србије – оцењује Алимпић.

“Но, силеџијство и зло које не могу да сакрију одају њихове праве намере, отимање, деструкција природе, али и стварање нових робова, и то оних који буду преживели – закључује Алипмпић.

Ваучери за пољопривреду

Маријана Петковић из иницијативе „Не дамо Јадар“ каже да су представници „Рио Тинта“ прво нудили ваучере мештанима Горњих Недељица за пољопривреду, условљавајући земљораднике да им продају земљиште.

“Њих могу да уновче у пољопривредним апотекама где им дају прскалице, косачице, сав неопходан материјал за сетву што нема апсолутно никакве логике. Где ће да сеју када продају своје парцеле” – запитала је Петковићева.

Она наводи да су поједини мештани дали своје њиве „Рио Тинту“ како би их искрчили од амброзије, а из те компаније нуде и комплетну замену столарије на кућама.

“У последње време углавном телефонским путем врше пресију на житеље, покушавају да им „помогну“ тиме што ће им купити дрва за огрев, јер више не смеју да приђу, а камоли прођу овуда” – рекла је наша саговорница. На наше питање колико су људи пристајали на те понуде, она одговара да су ваучере узимали, али од пре месец, два не располаже информацијом да је било ко од комшија прихватио неку врсту компромиса.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЕЛ ДОРАДО ЗАИСТА ПОСТОЈИ НА БАЛКАНУ И ЗА КОГА?

Он је ово своје сазнање поделио и на друштвеној мрежи Фејсбук, на шта је коментар дао на твитеру и један од наших најпознатијих драматурга, Синиша Ковачевић.

“Грађани Србије који раде за „Рио Тинто“, исти су као и Марисав Петровић који је у Крагујевцу извео ђаке на стрељање, квислинзи у Другом светском рату и УДБА 1948. године. Убијају свој народ. Немој да ми неко сере, они раде свој посао. Посао да униште отаџбину – запитао је Ковачевић истакавши да има Бога, а биће и правде.

Ловци: То није донацијa, него одштета

Председник Ловачког удружења Гучево из Лознице, Миленко Драгићевић каже за наш лист да су представници ове организације тражили обештећење од компаније „Рио Тинто“ због спровођења геолошких истраживања на подручју ловишта.

“То није била донација, нас нико није уцењивао. Уплатили су нам за те намене око два милиона динара, ми нисмо прецизирали износ, а на наш рачун је легао износ који сам вам навео” – рекао је кратко Драгићевић.

[table id=1 /]



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *