Фискалне касе ускоро и на пијацама, KАЗНЕ И ДО 40.000Е

0

Закон о фискализацији у промету производа и услуга предвиђа ригорозне казне, чак и до 40.000 ЕУР, за све који стриктно не поштују правила фискализације.
Према пропису, који ступа на снагу од 1. јануара наредне године, предвиђене су жестоке новчане казне и за најмањи прекршај, пишу Дневне новине.

Нови модел електронске фискализације требаlо би да буде у примени од 1.Јануара наредне године, а од 1. новембра ове године до 30.априла 2022.године је прелазни период за фискалне обавезнике који ће за то време користити старе фискалне касе, док не купе нове.

Пре тога, од 15.октобра ове године до краја јануара догодине фискални обвезници ће моћи преко сајта Пореске управе да се пријаве за субвенције које даје Влада Србије, по стотину евра по продајном мести и стотину евра по електронском фискалном уређају. Они који нису још у сустему ПДВ–а добиће за 20 одсто већу субвенцију за касе јер неће моћи да искористе улазни ПДВ.

Држава ће путем субвенција покрити обвезницима фискализације све реалне трошкове преласка на нови модел. Новац ће обвезници добијати директно, а нови модел фискализације треба да смањи оперативне трошкове фискалних обвезника, укине административне послове и тако створи бољи пословни амбијент.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Електронска фискализација по новом моделу обухватиће и пијаце односно предузетнике који тргују на тезгама. Али неће важити за регистрована пољопривредна газдинства који на тезгама на мало продају робу биљног и животинског порекла, поврће, воће, месо, млеко и млечне производе. За те производе неће се издавати фискални рачун.

Према истраживањима ПУ „Пијаце Србије“, у првом кварталу ове године процена је да на пијацама у нашој земљи послује око 10.000 предузетника,од којих свега 3.000 евидентира промет преко касе, па ће више од две трећине предузентика од наредне године морати да у потпуности пословање прилагоди одредбама Закона о фискализацији, што значи да ће промет морати да евидентирају преко електронске фискалне касе.

Директор ПУ „Пијаце Србије“ Саво Дувњак каже за“ Дневник“ да касе углавном немају предузетници који раде на робним и мешовитим пијацама , најчешће регистровани на шифре трговина на мало на тезгама и пијацама, храном ,пићима и дуванским производима, текстилом , одећом и обућом и осталом робом.

Прочитајте још:  Како је шифра за Фејсбук завадила опозицију и зашто се Ћута "излоговао" из Зеленовићеве странке?

„До сада смо имали више састанака са представницима Министарства финансија, Пореске управе и јавно комуналних предузећа која одржавају пијаце ,издају тезге и пословни простор –казао је Дувњак. – Фискалне касе још нема на тржишту које би по замисли Министарства финансије и Пореске управе имале софтвер повезан са Пореском управом да се у реалном времену могу читати пазари фискалних обвезника“, казао је Дувњак.




Kолико ће оне коштати још се не зна осим да ће на тржишту бити више врста фискланих каса него сада, па ће самим тим бити и слободно формирање цена тих уређаја, речено је у Пореској управи. -У складу са пословним потребама, порески обвезник ће моћи да се определи за хардверски фискални уређај – каса, таблет, мобилни телефон, и за комбинацију хардверских и софтверских компоненти уређаја.

Према Уредби о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе осим регистованих пољопривредних газдинстава који продају робу на мало на пијацам , електронске фискалне касе неће бити ни у у градском и приградском превозу,коцкарницама и кладионицама, трговини робом на мало преко интернета и поште, ни тамо где се поправља обућа и премети од коже, сатови, накит , ни код уличних продаваца који продају кокица, сладолед, штампу… Ослобођени електронских фискалних каса биће и они којима се приход опорезује паушално ,попут фризера, козметичара, занатлија који се баве поправкама електричних инсталација и уређаја, намештаја,затим молери, стаклари…

На фискалном рачуну писаће врста рачуна (промет или аванс), тип трансакције (продаја или рефундација),назив обвезника фискализације и јединствена ознака пословног простора ,ПИБ фискалног обвезника.

Биће наведен и назив, количина или јединица мере робе, цена по мери, ознака пореске стопе и вредност евидентираног промета, спецификација пореске стопе, износ пореза по пореској стопи, вредност промета по пореској стопи,укупна вредност евидентирнаог промета, укупан износ за уплату уз напомену ако је плаћање авасно, и начин плаћања – готовином инстант трансфером одобрења, чеком, платном картицом, као и уплаћен износ и износ разлике за поврћај купцу односно кориснику услуха, дан, месец, годину, сат, минут и секунд сачињавања фискалног рачуна.

Прочитајте још:  Украјински медији: Руда из Украјине стигла Дунавом у Србију

Назначен ће бити и јединствени редни број фискалног рачунаи јединствени редни број фискалног рачуна по врсти рачуна и типу трансакције.

Закон о фискализацији у промету производа и услуга предвиђа ригорозне казне, чак и до 40.000 ЕУР, за све који стриктно не поштују правила фискализације.
Према пропису, који ступа на снагу од 1. јануара наредне године, предвиђене су жестоке новчане казне и за најмањи прекршај, пишу Дневне новине.
Електронска фискализација, којој су се у почетку противили послодавци, подразумијева да се све нове регистар касе повежу са Пореском управом, односно да се сви издати фискални рачуни објављују на интернету у бази Пореске управе.




Актуелни модел фискализације који подразумијева старе регистар касе и издавање фискалних рачуна, показао се као превазиђен, јер су довитљиви трговци и угоститељи, нарочито на приморју током сезоне, увијек налазили начин да не издају фискалне рачуне или да издају неисправне.

Редовно радно време новосадских пијаца у наредном периоду – ЈМУ Радио-телевизија Војводине

На тај начин се држава, годинама назад, поткрадала за десетине милиона еура на годишњем нивоу.
Новчаном казном у износу од 8.000 до 40.000 ЕУР казниће се правно лице, ако не издаје фискалне рачуне коришћењем фискалног сервиса или не примијени поступак фискализације у тренутку продаје путем сталне интернет везе, користећи фискални сервис и не достави Пореској управи податке са самонаплатног уређаја са којег обавља опорезиви промет.
Истом казном казниће се ако програмско рјешење, које користи фискални сервис, омогућава неиздавање фискалних рачуна и омогућава избјегавање поступка фискализације издавања рачуна.
Такође, казна до 40.000 ЕУР слиједи за обвезника фискализације ако у случају престанка рада фискалног сервиса не евидентира рачуне у књизи, која је прије почетка употребе овјерена од стране Пореске управе.

Највећа казна је предвиђена и ако обвезник фискализације не користи фискални сервис у офф-лине моду без податка о јединственом идентификационом коду рачуна, у случају када ђелатност обавља на подручју на којем није могуће успоставити интернет везу за размјену података са Пореском управом.
Закон је предвидио и велике новчане казне уколико се правилно не обавља фискализација.
Новчаном казном у износу од 4.000 до 20.000 ЕУР казниће се правно лице, ако изда рачун који не садржи прописане податке.

Прочитајте још:  Ђурђевић: Изменом Поглавља 35, Европска унија нам оспорава право на државу

Истом казном, обвезник фискализације биће кажњен ако за потребе спровођења поступка фискализације не користи цертификат за електронски потпис издат од даваоца услуге цертификовања у складу са прописом.




Kазном до 20.000 ЕУР биће кажњен и фискални обвезник ако у року од 24 сата, прије почетка коришћења фискалног сервиса за издавање фискалног рачуна не достави Пореској управи електронским путем податке о свим пословним просторима у којима обавља ђелатност и то за сваки пословни простор одвојено.

Занимљиво је да пропис садржи и казне за неуспостављање интернет везе која је пресудна за електронску фискализацију.
Обвезник електронске фискализације (правно лице) казниће се казном од 4.000 до 20.000 ЕУР, ако у року од два дана, од дана прекида сталне интернет везе, не успостави електронску везу и не достави рачуне Пореској управи. Истом казном биће кажњен, ако не обавијести Пореску управу о немогућности поновног успостављања интернет везе.
Иста казна је предвиђена ако у року од пет дана, од дана престанка рада фискалног сервиса, поново не успостави рад фискалног сервиса или у овом року о томе не обавијести Управу на прописаном обрасцу или не достави на преносивом медију или путем есервиса до десетог у текућем, за претходни мјесец, све издате фискалне рачуне.
Закон предвиђа и новчане казне, у износу од 3.500 до 15.000 ЕУР, за техничке прекршаје из области електронске фискализације.

Том казном ће се казнити обвезник ако не повеже ознаку оператора и јединствени матични број оператора и јединствени матични број лица које издаје рачун, али и ако не достави Пореској управи пријаву ознаке оператора.

Kазниће се истом казном ако не достави Управи потврду о немогућности успостављања интернет везе, издату од стране регулаторног органа надлежног за електронске комуникације прије коришћења фискалног сервиса и Пореској управи не достави одговарајућу потврду.

Тестна верзија електронске фискализације биће спремна 17. децембра, а пропис ће почети да се примјењује од 1. јануара. Електронску фискализацију подржала је и нова владајућа већина.

[table id=1 /]



Фељтон.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *