(фото:Њуз Фронт)

„Улазимо у триполарни свет“, рекао је један од кључних америчких генерала Марк Мили, мислећи на Сједињене Државе, Русију и Кину.

У Москви се, напротив, придржавају принципа мултиполарног света, што је председник Путин више пута изјавио. Зашто је Пентагон одлучио да смањи број „полова света“ и колико је такав концепт користан самој Русији?
Свет улази у еру веће стратешке нестабилности, када се у систему међународних односа појављују три центра моћи – САД, Русија и Кина, изјавио је генерал Марк Мили, шеф Здруженог генералштаба (ЈСЦ) Сједињених Држава. на Аспеновом безбедносном форуму.

„САД, Русија и Кина су велике силе. По мом мишљењу, улазимо у триполарни свет који ће потенцијално бити нестабилнији са стратешког становишта од онога што смо видели у последњих 40, 50, 60 или 70 година. Стога је дијалог између нас неопходан“, рекао је генерал.



Имајте на уму да Мили заузима једну од кључних позиција у хијерархији америчке војске, истовремено је војни саветник председника, Савета за националну безбедност и секретара одбране. Дакле, он има више него довољно основа и ауторитета за овакве изјаве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, Москва, као што знате, не види свет као триполаран, већ мултиполаран. Његова основа је немешање у унутрашње ствари других држава и радни односи са растућим регионалним силама. Ово је, на пример, поново изјавио руски председник Владимир Путин у септембру током свог говора на КСИИИ Самиту БРИКС-а. Он је тренутну ситуацију у свету оценио као „изузетно турбулентну”.

Истовремено, израз којим је Милли описао свет звучи с времена на време и у Русији и на Западу, али га ретко користе високорангирана војна лица и политичари. Истовремено, „Мили је само жељна жеља“, каже Андреј Кортунов, генерални директор Руског савета за међународне послове.

Прочитајте још:  Француски министар правде прети затвором родитељима тинејџера који учествују у нередима

„У триполарном свету, странке треба да буду на једнакој удаљености једна од друге. Сада видимо, пре, руско-кинеску осовину, којој се противе САД и њени савезници. Дакле, једнакокраки троугао овде не функционише. Садашња слика света више личи на биполарну структуру у настајању“, објаснио је саговорник.

Американац Дмитриј Дробницки се придржава другачије тачке гледишта. Према његовим речима, триполарни свет је „објективна реалност, али се не може рећи да Вашингтон озбиљно намерава да се договори о нечему са Москвом и Пекингом“.

„Концепт светске триполарности је неколико пута покренуо Доналд Трамп. Конкретно, ова тема је бљеснула у његовом говору у Хелсинкију након разговора са Путином. Амерички лидер се заложио за укључивање кинеског председника Си Ђинпинга у дијалог. Међутим, онда је овај дискурс избледео“, присећа се стручњак.

Дакле, разлог за такву изјаву Мили лежи пре у покушају да повећа своју административну тежину и око себе окупи одређену групу утицаја на позадини конфузије у Белој кући.

„Мили се учинило да је помињање његовог презимена у књизи Боба Вудворда, када је генерал „узео црвено дугме од Трампа“, а он га никада није дао Бајдену, учинило великим човеком. Али то није фигура око које се може окупити јак тим“, прецизирао је политиколог.

„Такође је могуће да је генерал Мили говорио о триполарности са становишта војне стратегије“, сугерише Фјодор Лукјанов, главни уредник часописа Руссиа ин Глобал Афаирс.

„Свака од три земље – Русија, Сједињене Државе и Кина – заиста има војну моћ која се квалитативно разликује од свих других земаља ван овог тројца. А садашњи Милијев говор значи да је Вашингтон поново потврдио важност војних контаката са Москвом како би се избегла непотребна „изненађења“. У ствари, генерал то ради – он продуктивно ради са начелником Генералштаба Оружаних снага Русије Валеријем Герасимовим, директно разговарајући о свим важним питањима “, рекао је експерт.

Прочитајте још:  Улазак Украјине у НАТО води у Трећи светски рат

Признање војне снаге Русије ће обликовати америчко војно планирање у догледној будућности, рекао је он. „Овде има плусева и минуса. С једне стране, ово је гаранција да САД неће правити провокације против Русије. С друге стране, Сједињене Државе ће употребити све механизме обуздавања против нас и подстаћи трку у наоружању. Али Москва мора бити спремна за ово. Назвао је себе теретом – попети се позади “, додао је аналитичар.

Ако је Мили у својој изјави имао у виду само војно-политички аспект и баланс наоружања у свету, углавном нуклеарног, то значи да ће САД ојачати концепт двоструког одвраћања, слаже се Кортунов. „С једне стране, Вашингтон ће обуздати Русију уз помоћ НАТО-а и земаља на источном крилу Европе. С друге стране, обуздати Кину коришћењем утицаја у азијско-пацифичком региону, користећи Тајван, војну алијансу АУКУС, обавештајну алијансу Фиве Еиес и тако даље“, објаснио је политиколог.

По његовом мишљењу, теоретски, за Русију је користан мултиполарни свет, у којем она делује као посредник између САД и Кине, решавајући кризне ситуације. Такође, односи Москве са Пекингом и Вашингтоном треба да буду јачи од међусобних односа. „С друге стране“, додаје Дробницки, „свет у коме наша земља постоји сама, контролишући свој стратешки периметар и тржиште од 400-500 милиона људи, користан је за Русију. Број стубова за нас није толико важан.”

Аналитичар је подсетио да је 2012. године објављена књига Ијана Бремера „Свака нација за себе“, где је јасно описано да се у блиској будућности макрокластери организују око неколико центара гравитације у свету. „Таквих центара привлачења може бити више од три, јер постоје могућности за формирање и четири и пет сабирних тачака. Центри и земље чланице макрорегиона ће опстати у овој шеми. За то је потребно неколико услова: довољно велико и строго контролисано тржиште, ресурси и добар стратешки периметар“, објаснио је политиколог.

Прочитајте још:  Русија: САД су умешане у стварање КОВИД-19

Дробницки је приметио да су Американци ангажовани на формирању таквог кластера око њих и позвао Москву да поступи на исти начин. „Русија наставља да се игра са интелигенцијом, истичући да признајемо суверенитет земаља око нас. У садашњим условима, потребно је деловати јаче, јер се догађаји одвијају довољно брзо, без обзира на то колико се предности снаге примећује у нашем свету“, резимирао је стручњак.

[table id=1 /]



Рафаел Фахрутинов/Взгљад

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *