Вучићев пријатељ Еди Рама: Албанци постигли доста тиме што Србија позива Косово да прихвати иницијативу “Отворени Балкан”, а у оквиру које нема граница између Албаније и Косова

0
Еди Рама

Еди Рама (Фото: AP Photo / Hektor Pustina)

Албански премијер Еди Рама изјавио је да је током боравка у Београду са председником Србије Александром Вучићем разговарао о свему и то врло отворено и поручио да нерешене и екстремне опције не воде никуда.

Рама је тако одговорио на питање новинара DW на албанском језику да ли је његово учешће у иницијативи Отворени Балкан на неки начин издаја Косова.
Такође, нагласио је да се нада да ће та иницијатива опстати због чињенице да мир мора опстати и постати неповратан.



“Не желим то да коментаришем. Али, хоћу да кажем да ако је издаја мислити о будућности, размишљати о миру, размишљати о повећању сарадње и економије, размишљати о социјалном благостању и размишљати о коначном решењу косовског питања – онда сам издајник. О томе се не разговара и остаћу издајник”, рекао је он.

Говорећи о односима Србије и Косова, Рама је рекао да је Косово било у Београду присутно на Отвореном Балкану да би имало прилику да повећа своје економске капацитете и ојача свој имиџ…и тако добије неке директне користи економске природе, а да у процесу дијалога настави да задржи своје ставове о којима се не разговара и оствари свој циљ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У историји, какву ја знам, не постоји да је решење сукоба успело без употребе свих потребних средстава и не укључујући неопходност утврђивања интереса грађана као људи, као породице, као родитељи, произвођачи, трговци, као потрошачи…”, реко је он.

Додао је да је у разговорима у Београду потврђено његово неслагање по питању Косова, али да верује да су Албанци постигли доста тиме што Србија позива и Косово да прихвати иницијативу Отворени Балкан, али и да “у оквиру ове иницијативе нема граница између Албаније и Косова”.

Прочитајте још:  Санкције Русији су већ уведене, Додик намерно прећутао и преспавао

Како је рекао, то никада није могло да се испуни и било је оних који говоре да желимо велику Албанију, као и оних који нису желели да разумеју зашто тражимо дозволу од Србије за то.

“Сада не разумем зашто би ову прилику требало одбацити и зашто треба да трпе људи којима је пре свега потребна због посла, због њиховог кретања на отвореном Балкану”, рекао је Рама.

На питање да ли је иницијатива “Отворени Балкан”, ипак, мало идилична или ће помоћи у решавању проблема на Балкану, Рама каже да што се стране у сукобу више зближавају, што се више гледају у очи, више налазе заједничке интересе и стварају афинитете изван свега што их дефинише као етничке идентитете, ствара се и висе премиса за решавање суштинског сукоба на позитиван начин.

“Не кажем да је ово лако, међутим да је ово лако, али кажем да је супротно немогуће, не кажем да је ово магично решење, али кажем да су нерешене и екстремне опције апсолутно предодређене да не воде никуда. Исто важи и за Босну. Босна би дефинитивно имала корист од Отвореног Балкана”, рекао је Рама.

Додаје и да у складу са жељом да земље Балкана постану чланице ЕУ, морају да прођу школу унификације кроз све процедуре и документацију, што захтева време.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *