Косовска Митровица: Срби у јужном делу града затекли срушене споменике на гробљу

0

(фото: НСПМ)

Срби из Северне Митровице, који су данас успели да дођу до гробља у јужном, албанском делу града, затекли су срушене споменике и запуштено гробље.

Неколико стотина Срба из Северне Митровице искористило је јутрос ретку прилику да се на дан Митровданских задушница поклоне сенима својих најмилијих на гробљу у Јужној Митровици.

Међутим, многи нису успели да пронађу гробове својих предака јер су споменици поломљени до непрепознатљивости, а гробна места зарасла у дубок коров и трње, преноси Косово онлајн.



„Немам речи којима бих описала сву тугу коју осећам у срцу. Најпре не можемо да дођемо кад желимо да запалимо свеће и обиђемо гробове, а и кад нам то омогуће за Задушнице, дочека нас овакав тужан призор. Да ли игде у свету има да неком сметају гробови и надгробни споменици, да им сметају мртви. И поред тога што је тешко, ми ћемо увек долазити док год то буде могуће“, рекла је једна од жена која је дошла да обиђе гроб свог супруга, пренео је Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ову тужну слику коју годинама затичу на овом месту, на којем у се Срби сахрањивали до 1999. године, описују најчешће речима туга, срамота, вандализам.

Са народом су и овог пута били свештеници црквене општине Косовска Митровица превођени протојерејем-ставрофором Милијом Арсовићем.

„Грађани Косовске Митровице су и данас изашли на гробље, али ситуација је веома тешка. Из године у годину све је више срушених споменика, ни мало се не води рачуна и слободно можемо да кажемо да је као на Дивљем западу. По захтеву градоначелника Северне Митровице Милана Радојевића, јуче су затвореници из овог града успели да донекле уклоне трње, како би народ данас могао да приђе до гробова својих најмилијих“, рекао је за Косово онлајн прота Милија Арсовић.

Прочитајте још:  Ненад Рашић гласао да се српским домаћинима одузме земља у Лепосавићу и Зубином Потоку

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *