Конгрес САД „пријавио“ Вучића Бајдену због корупције, Пинка и Телекома

0

Džo Bajden i Aleksandar Vučić Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Седморица конгресмена САД упутили су писмо председнику државе Џозефу Бајдену са захтевом да се та држава активније ангажује у сузбијању корупције у Србији, спречавању гушења слободе медија и организовању слободних и фер избора. У писму се, између осталог, наводи да је председник Србије Александар Вучић продубио корупцију, да је власт омогућила огроман профит телевизији Пинк и да су послови државног Телекома обавијени велом тајни.

У писму конгресмена упућено првом човеку најмоћније силе на свету, наводи да се да су дубоко забринути због политичке и хуманитарне ситуације у Србији.

Конгресмени подсећају да је Бајден током посете Србији, у августу 2016. године, као потпредседник САД, поручио да је у интересу те земље просперитет Србије.



“Стога охрабрујемо вашу администрацију да се са председником Александром Вучићем ангажујете у борби против корупције и да се се сузбију напади на слободне медије. Оба питања су кључна за Србију и за њене тежње да постане део Европске уније”, наводи се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конгресмени су позвали Бајдена да размисли о употреби извршне наредбе 14033, која подразумева “Блокирање имовине и забрану уласка у САД за особе које утичу да дестабилизацију ситуације на Западном Балкану“.

“Сматрамо да би то било корисно, јер бисте тиме подстакли транспарентнију и одговорнију владу Србије, која поштује демократију, људска и владавину права”, наглашавају конгресмени.



Амерички политичари подсећају Бајдена да слобода медија не само кључна америчка вредност, садржана у Уставу, већ да је она важна и за спољну политику САД, једнако колико и за супротстављање ауторитарним властима широм света.

Они су подсетили Бајдена да је на крају своје посете Београду изјавио да су “нације јаче кад се чују различити гласови.

Прочитајте још:  Пентагон сазвао 'поверљиви' састанак осам највећих америчких произвођача оружја због Украјине



“Нажалост, слобода медија је достигла нову најнижу тачку у Србији. Репортери без граница су истакли да је Србија земља у којој су новинари готово свакодневно изложени нападима, који најчешће долазе од владајуће елите и провладиних медија. Такође је јасно да провладини медији развијају и да су у обострано корисном односу са влашћу у Србији. Као један еклатантан пример је РТВ Пинк, највећи приватни емитер у Србији, који је добио најмање 7 милиона евра државних кредита између 2014. и 2016. године. Следеће године, када се председник Вучић кандидовао за председника, РТВ Пинк је његовој кампањи обезбедила знатно више времена, него свим осталим кандидатима заједно. Чак су и послови мреже Телеком у већинском државном власништву обавијени велом тајне”, поручују конгресмени.

Писмо конгресмена раније је објавио и портал Вијести.



Они упозоравају да споразуми и аранжмани између медија и владе у Србији штете демократији, да се ућуткавају критичари и оснажују корумпирани појединци.

“Подстичемо вашу администрацију да сарађује са председником Вучићем и другима како би омогућили свим медијима да напредују и извештавају о вестима на правичан о непристрасан начин”, наводи се.

“Искоренити корупцију коју је Вучић продубио”

Конгресмени апелују на Бајдена да његова администрација настави са захтевима према Србија кад је у питању искорењивање корупције.

“Влада САД је дуго била глобални лидер у подршци напорима за борбу против корупције. Драго нам је што ће борба против корупције бити један од фокуса предстојећег Самита демократије. Наше политике и темељни захтеви довели су до повећања привредног раста и поверења у америчку економију. На несрећу по народ Србије, извештаји су показали да је председник Вучић продубио корупцију у Србији, укључујући и коришћење кризе са коронавирусом коју је користио као изговор за трошење државног новца и набавку респиратора. Председник Вучић је отишао толико далеко да је на Радио-телевизији Србије рекао да је, док је цео свет тражио респираторе, Србија долазила до њих ‘полулегално’.

Прочитајте још:  Блинкен: САД неће ублажити санкције Ирану ни након ослобађања Американаца



Они су изразили уверење да би администрација САД морала брзо да предузме мере како би сузбила корупција и даљи напади на слободу медија.

“Србија планира да организује председничке и парламентарне изборе следећег пролећа. Од ваше администрације тражимо да од Србије захтева да одговорно приступи највишим стандардима слободних и фер избора и да се то односи и на период кампање уочи избора и само пребројавање гласова. Током ваше посете Београду 2016. године, говорили сте о будућности Србије и српског народа са много наде. Нажалост, да бисмо дошли до те оптимистичније будућности, верујемо да је неопходна даља дипломатска акција САД и наших европских савезника и партнера у Србији”, између осталог, стоји у писму које су конгресмени упутили председнику Сједињених Америчких Држава.

Писмо су потписали конгресмени: Раџа Кришнаморти, Ричи Торес, Дејвид Сислин, Јан Шаковски, Џејмс Мекгаверн, Џим Коста, Мајк Гигли.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *