Округ Вотерфорд за 99,5% вакцинисаних – епицентар заразе короном у Ирској!

1
елите

Foto: Profimedia

Wатерфорд (Voterford, irski Port Láirge), на југоистоку Ирске, пример је загонетке зване коронавирус. Зашто постоји пораст случајева KОВИД-19 у земљи у којој је око 92% свих одраслих особа потпуно вакцинисано?
У округу Waterford 99,5% одраслих, старијих од 18 година двоструко је вакцинисано. То је вероватно једна од највиших стопа на свету.

Према подацима Центра за надзор здравствене заштите, жупанија је прва на националној лествици заразних болести с 14-дневном стопом инциденције од 1.294 на 100.000 становника.

Tom Gallagher не може веровати да је његов родни град Waterford City тренутно епицентар четвртог ирског таласа KОВИД-а. Раније у пандемији замало је умро од болести.



Том је у локалној болници провео 66 дана, укључујући два боравка на респиратору на јединици интензивне његе. Његов брат и сестра такође су били заражени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Стално пролазим поред болнице”, каже за Sky News. „Подижем поглед и само помислим: тамо још увек има људи с овим вирусом.“

Том сада пати од продуженог KОВИД-а, а снимци су показали да су му плућа у ожиљцима од болести. Овај 55-годишњак се слаже да су готово сви које познаје у Waterfordu потпуно вакцинисани, али каже да је то довело до одређеног самозадовољства.

“Људи мисле да је вакцина потпуна заштита, да сте потпуно имуни”, каже.

“Али, наравно, то није случај. Жао ми је бака и дедова који још увек живе код куће и забринути су да би се могли заразити, јер слаби људи и даље умиру, људи с основним болестима.“

Генерално је прихваћено да је “зид вакцинисања” смањио број тешких болести и смртних случајева.

Прочитајте још:  Лекаре избацују из станова због страха од заразе

Неки научници верују да је фрустрација јавности због високе стопе инфекција последица неразумијевања онога што би вакцина требала чинити.

“Посао вакцине је спречити болест и смрт, то је главни циљ. То је став професора Lukea O’Neilla, имунолога с Trinity Collegea у Дублину и једне од најистакнутијих особа у земљи током пандемије.

Према професору O’Neillu, јавноздравствена ситуација у Ирској била би далеко гора од тренутног забрињавајућег сценарија без широког прихваћеног вакцинисања.

„Без вакцина, Ирска би сада била потпуно затворена“, тврди он, „јер је Делта лако преносива, болнице би биле пуне пацијената с KОВИД-ом и сви докази то потврђују.“

Смањење учинковитости вакцина постаће све већи проблем у наредним месецима, каже проф. О’Неилл.

Промене у понашању становништва се наводе као један од главних покретача тренутног таласа.

Професор Pete Lunn је шеф БРУ-а и каже да недавна истраживања, спроведена на узорку од 1000 људи, показују промену у преузимању ризика јавности.

„Како су ограничења попуштала“, каже Lunn, „дошло је до поступног повећања друштвених активности, док се у исто време смањио број људи који су држали размак од два метра и ношење маски.

Проф. Lunn такођер истиче да перцепција јавности о ризику може бити погрешна. Људи се осећају сигурније с групом пријатеља у ресторану него у јавном превозу, али подаци показују да је већа вероватноћа да ће бити изложени коронавирусу када су окружени људима које познају и када су у кући.

Већина се слаже да бројни чиниоци овде играју улогу.

Делта варијанта је већ била раширена у Ирској пре него што је увођење вакцина узело маха, па се варијанта могла проширити у популацији пре него што су многи примили своје прву дозу.

Прочитајте још:  Словеначки имунолог: Вакцинисани мање заштићени против омикрона него они који су прележали ковид

Други истичу велики број путовања између Ирске и Енглеске, где је инциденција KОВИД-а много већа.

Влада наглашава да је пад броја умрлих и хоспитализација доказ да се ревност Ирске у увођењу вакцина исплатила.

Стопа инциденције ће ускоро достићи 4000 нових случајева дневно.

Влада Micheala Martina каже да не планира поновно увести ограничења ове зиме, али ни то не искључује.

[table id=1 /]



Србин инфо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Округ Вотерфорд за 99,5% вакцинисаних – епицентар заразе короном у Ирској!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *