Приведена Аида Ћоровић због гађања мурала Ратка Младића јајима

0

Полиција у цивилу привела је активисткињу за људска права Аиду Ћоровић након што је бацила неколико јаја на мурал Ратка Младића на углу Његошеве и Алексе Ненадовића у Београду, преноси Н1.

Униформисани полицајци нису реаговали на реакцију грађана, који су од њих тражили да интервенишу.

Н1 преноси да су људи у цивилу удаљили још једну жену која је бацила јаје на мурал.



Ћоровић је, према незваничним информацијама, приведена у Полицијску управу Врачар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре инцидента, Аида Ћоровић је ушла у оближњи маркет и купила пакет јаја, а затим пришла муралу и гађала га.

Поводом инцидента саопштењем се огласио и МУП који истиче да “полиција не штити мурал већ штити јавни ред и мир и контролише спровођење забране окупљања. У том циљу се врши легитимисање свих лица, без обзира на њихов однос према муралу генерала Ратка Младића”.



Блокиране улице

Како јавља репортерка “Блица”, полиција је на сваком ћошку. Осиму код мурала, полиција је и у околним улицама. Како сазнајемо, блокиран је угао Београдске и Његошеве улице. Полиција преусмерава саобраћај у Београдску.

Присутне су и две марице паркиране код самог мурала, а полицајци легитимишу свакога ко се заустави испред мурала, јавио је репортер Н1.

Иницијатива младих за људска права у Србији најавила је за данас уклањање мурала, али је потом саопштила да одустаје од тога. Званичних информација о организованом покушају окупљања нема. Међутим, како јавља “Блицова” репортерка, нема окупљених грађана.



МУП: “Не штитимо мурал него јавни ред и мир”

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су припадници МУП-а на углу улица Алексе Ненадовића и Његошеве данас обезбеђивали јавни ред и мир, а због најављеног протеста и уклањања мурала са ликом Ратка Младића, те да нису штитили тај мурал.

Прочитајте још:  И укронацисти крече мурале по узору на наше другосрбијанце (видео)

“Полиција не штити мурал, већ штити јавни ред и мир и контролише спровођење забране окупљања. У том циљу се врши легитимисање свих лица, без обзира на њихов однос према муралу генерала Ратка Младића”, наводи се у саопштењу МУП-а.

Додају да су се процене Полицијске управе за град Београд показале исправном и да је забраном свих скупова очуван јавни ред и мир.



“Много је оних који би да из Београда стижу слике разбијених српских глава, на Дан борбе против фашизма и антисемитизма. МУП је својим деловањем стриктно поштујући закон ту слику спречио”, наводи се у саопштењу МУП-а.

Скуп је био пријављен полицији, али је отказан, јер су организатори из МУП Србије примили решење о забрани скупа, у чијем се образложењу наводи да би могло доћи до “међусобног физичког сукоба због окупљања већег броја лица која би изразила негодовање и противљење скупу”.

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *