Ваљевци од почетка године 108 дана удисали прекомерно загађен ваздух

0

Foto: Pixabay

Иако је ваздух у Ваљеву и претходне недеље био загађен и опасан по здравље, ниједан орган јавне власти није обавештавао јавност о стању квалитета ваздуха, нити о опасностима по здравље становника, пише портал Колубарске.рс.

Како се наводи у извештају који је урадила организација „Локални одговор“ у оквиру акције „Аеро Аларм“, од почетка 2021. забележено је 108 дана са прекорачењем граничних вредности суспендованих честица прашине.

Најзагађенији дани у првој седмици овог месеца били су понедељак и уторак, 1. и 2. новембар, имали су индекс „веома лош“, среда и недеља „лош“.


Највиша просечна дневна концентрација суспендованих честица прашине за протеклу седмицу забележена је у понедељак, 1. новембра када су суспендоване честице прашине прекорачиле граничну вредност: ПМ10 у износу од 100,54µг/м3 и ПМ2,5у износу од70,86µг/м3.

Истог дана остварене су максималне сатне концетрације у вредности од 274,13µг/м3 у 9 часова за ПМ10 и 211,85µг/м3 у 20 часова са суспедноване ПМ2,5 честице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Висина аерозагађења у протеклој недељи је била таква да је свако у ваљеву могао осетити здравствене тегобе, а чланови осетљивих група су могли доживети озбиљније здравствене последице. У данима када су измерене изузетно високе концентрације загађујућих материја, ваздух је представљао изузетан ризик и ванредне здравствене услове за све становнике Ваљева“, наводи се у извештају „Локалног одговора“.

Колубарске.рс наводе да у Ваљеву на сваких 18 часова једна особа прерано умре због последица аерозагађења.

Ваљевски лекари и Завод за јавно здравље, како пише портал, тврде да је због стања животне средине у Ваљеву забележен пораст броја различитих обољења, те да загађен ваздух и други фактори животне средине представљају значајан чинилац настанка респираторних, дигестивних, кардиоваскуларних и малигних болести.

Прочитајте још:  Мештани села у околини Ваљева траже хитну обуставу истраживања литијума и бора

[table id=1 /]



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *