Влада усвојила Предлог закона о референдуму, укида се ЦЕНЗУС

2

Beograd, 2.02.2021. - Zgrada Skupstine Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/ANA SLOVIC/DS)

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о референдуму и народној иницијативи којим се укида обавезни цензус за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума.

Из владине Канцеларије за сарадњу с медијима даопштено је да ће овај закон грађанима омогућити да “ефикасно остварују своје Уставом загарантовано право на учешће у вршењу власти путем народне иницијативе и референдума”.

Новим законом се, истиче се, отклањају недостаци низа решења из важећег закона, због којих су грађани институте референдума и народне иницијативе у пракси ретко користили.



“Важећи закон усвојен још 1994.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Услед чињенице да је тренутно важећи Закон донет још 1994. године, нови предлог закона садржи и бројна усклађивања са Уставом, пре свега на плану укидања обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума, као и у сврху уређивања свих врста референдума предвиђених Уставом”, истиче се у саопштењу.

Решења предвиђена Предлогом закона заснивају се на препорукама Савета Европе из “Ревидираног кодекса добре праксе у области референдума” из октобра 2020. године.

[table id=1 /]



РТС / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Влада усвојила Предлог закона о референдуму, укида се ЦЕНЗУС

  1. корумпирана геноцидна багра, шта очекивати од идиота који не изгласаше лечење деце од тешких – ужасних болести изазваних “вакцинама” а изгласаша обаезну “вакцинацију” како би у мукама потаманили народ који их је у скромности родио и одхранио, може ли неко да замисли веће кретене од ових који за крваве паре раде директно за уништитеље ( у мукама од болешћуга ) рода “свог”? Чији су они? Нашег народа духовна деца сигурно нису, а папини? засигурно, усташе кољачи вакцинама у скупштини – крвави учинак крвавог новца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *