НВО у Краљеву против мини хидроелектрана

0

Izvor: Shutterstock

Мини хидроелектране (МХЕ) имају погубне последице по животну средину и природна добра, извод је из текста петиције коју су представници иницијатива “Право на воду”, “Спасимо Студеницу” и “Сачувајмо планинске реке Краљева” предали на писарници Градске управе у Краљеву.

Иницијатива за проглашавање мораторијума на градњу МХЕ на територији Краљева поднета је због чињенице да је, од укупно 856 планираних МХЕ у Србији, на територији града Краљева предвиђена изградња 52, од којих је 10 већ изграђено и све имају разарајуће последице по реке и природу.



Жаклина Живковић из Иницијативе Право на воду истиче да су, након нешто више од годину дана апела и рада на томе да Градска управа у Краљеву престане да издаје дозволе за мини хидроелектране на својој територији решили да и званично упуте иницијативу за мораторијум.

„Те реке нису значајне само за заштиту животне средине, већ су врло значајне за живот људи који живе поред њих, који их воле и заиста велики број грађанки и грађана последњих годину дана траже ово“, рекал је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подносиоци петиције, навела је представница Права на воду, тражили су састанак са представницима Градске управе у Краљеву, али они им нису изашли у сусрет.



„Желимо да им поручимо да смо добронамерни и да нам је циљ очување животне средине у интересу свих. Последњих годину дана неколико локалних самоуправа је на иницијативу локалних активиста, а негде и самостално, усвојило овакве мораторијуме и ми позивамо и град Краљево да крене тим путем и сачува реке“, поручила је Живковић.

Горан Николић у име иницијативе „Спасимо Студеницу“ захтевао је да се обустави издавање дозвола за изградњу МХЕ, јер су оне које су већ изграђене, већ направиле катастрофалне штете.

Прочитајте још:  За НВО сектор радница из Боговађе је џелат, а не жртва

„Довољно је погледати како сада изгледају остаци Брезанске реке, Желебићке, Гокчанице, Дубочице. Ту више не постоји животињски свет, а и биљни је доста угрожен. Сматрамо да ће, ако се настави даља изградња, наше цело подручје доживети неку катаклизму“, оценио је Николић.



Представница иницијативе „Сачувајмо планинске реке Краљева“ Бојана Миновић подсетила је да су и пре две године на истом месту, они организовали протест са истом идејом и да су сви, осим оних из Староседелаца Краљева и Локалног фронта, који су били подносиоци те иницијативе, на скупштинској седници гласали уздржано.

„То је био недвосмислен знак да се из Београда шаљу сигнали о томе ко доноси те одлуке, а то што ни данас нису хтели да нас приме такође показује одсуство политичке воље да се баве овом темом“, оценила је Миновић.

Иницијатива „Право на воду“ до сада је поднела и две кривичне пријаве за уништавање природе на рекама Гокчаница и Студеница, а представници све три иницијативе најавили су да ће наставити свој рад и залагање за очување свих река на подручју Рашког округа.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *