Украјина запретила оштрим одговором уколико се мигранти приближе њиховој граници

0

Sputnik / Виктор Толочко

Министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски изјавио је да ће у случају сценарија „вештачког“ кретања миграната ка граници његове земље реакција снага безбедности бити оштра.

„Не искључујемо могућност таквог сценарија и на украјинској граници, стога ће одговор и реакција украјинских органа за одржавање јавног реда и мира бити прилично груба и јасна“, упозорио је Монастирски.



Истовремено је саопштио да ће Украјина удвостручити број граничара на државној граници због опасности од нелегалне миграције из Белорусије.

„Такође ће бити ангажоване озбиљне резерве Националне гарде и Националне полиције које ће се налазити у близини границе. Ради се о њиховом распоређивању тамо… Такође ће бити активне мобилне групе које ће се кретати дуж границе у циљу откривања незаконитог прелажења границе“, саопштио је министар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Како је додао, у најскорије време ће у пограничним регионима са Белорусијом бити ангажоване јединице територијалне одбране ради извођења вежби у случају уласка нелегалних миграната на територију Украјине.

Према речима заменика министра унутрашњих послова Евгенија Ењина, мигрантска криза може да ескалира у сваком тренутку.

„Нашу границу ће обезбеђивати око 8.500 војника. Првенствено се ради о државној пограничној служби, припадницима Националне гарде, Националне полиције“, рекао је Ењин за телевизију „Украјина 24“.



Како је додао, према подацима украјинских обавештајних служби, у Белорусији се налази око 5.000 миграната из земаља Блиског истока.

Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском.



Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници.

Прочитајте још:  Руски патријарх: Ускоро ће доћи крај расколницима и кијевској власти

Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *