Има ли сепаратизма у Закарпатској области?

0

(фото:ФСК.РУ)

Кијеву и Лавову: Закарпатје  вам није декрет

Посланици Закарпатског обласног савета седмог сазива изгласали су неповерење председнику Обласног савета, бившем губернатору и бившем шефу контраобавештајне службе СБУ Алексеју Петрову, штићенику Кијева.

Депутаты Закарпатского областного совета VIII созыва проголосовали за объявление недоверия главе облсовета, бывшему губернатору и бывшему начальнику контрразведки СБУ Алексею Петрову, ставленнику Киева.

Према писању украјинских медија, Петров је, сазнавши за предстојећу „револуцију”, покушао да омете гласање и по његовом налогу да откаже седницу. Међутим, наредбе више не важе. Посланици су се окупили и одржали тајно гласање. Оставку челника регионалног савета подржало је 35 посланика од 36 присутних на састанку. Разнолике снаге ујединиле су се против Петрова: „Тим Андреја Балохе [син Виктора Балохе. – Ед.] ”,„ Ридне Закарпатиа ”,„Европска солидарност”, ОПСЗ,„Баткившћина” и неки од „слуга народа”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гласање за оставку шефа регионалног савета било је прво у читавој историји постојања Закарпатске области у саставу независне Украјине и Украјинске ССР.

Петров и његов лидер, кустос Закарпатја из централне владе Никола Тишченко, оптужени су за самовољу и финансијске малверзације, као и за вођење антинародне политике: смањење броја здравствених установа и других комуналних објеката. Управо у време гласања за оставку Петрова, у центру Ужгорода је одржан митинг, чији су учесници тражили и одлазак шефа регионалног савета.

Петров се у региону свађао са свима, а посебно са Виктором Балогом, који се сматра “господаром Закарпатја”. Посебно незадовољство у Ужгороду изазвале су санкције Кијева против закарпатских предузетника због шверца.

 

Зе-тим не жели да призна. Петров је став посланика регионалног савета назвао „незаконитим радњама појединих грађана за које је предвиђена кривична одговорност” и захтевао да се СБУ, тужилаштво и полиција обрачунају са онима који су му се супротставили. Правио се и да у регионалном већу није било гласања и најавио одлагање седнице за 25. новембар. Петров је незадовољне назвао „локалном олигархијом”, „локалним клановима” и „феудалцима”.

Прочитајте још:  Илија Петровић: Од почетка - не од седмог века

Шеф Петрова, „зе-кустос” региона, Николај Тишченко, отишао је још даље. Снимио је видео поруку у којој је оптужио … руске специјалне службе за оно што се дешава. „Као народни посланик Украјине, сматрам ове акције знаком сепаратизма. Људи у војним униформама без разлике украјинске војске стајали су испред Обласне државне управе док им се нису придружили официри. Официри обучени у униформе специјалаца (специјалне снаге, како мислим, друге државе). Говорили су руски, огорчили су ову заједницу, а након тога је дато наређење да се заузме Регионална државна управа“, рекао је Тишченко.

Алексей Петров

Мештани су били огорчени овом изјавом. „Изгледа да када дају интервјуе, Закарпатце сматрају овновима“, цитира Страна речи закарпатског активисте Јарослава Белена. „Коља [Тишченко. – Ед.] Рекао је да су Петрова уклонили “сепаратисти и ФСБ”. Боже, за шта смо ми? Зашто је Закарпатје толико криво?” – прокоментарисао је речи Тишченка јавне личности Јурија Ливака.

У коментарима испод видео поруке, Закарпатци су питали како да спасу мали бизнис који је уништио Зе-тим, како зауставити сечу шума, зашто ни једно локално предузеће не учествује у великим буџетским пројектима у региону. На ова питања нема одговора.

Сепаратистские лозунги на Закарпатье

Николај Тишченко је један од најближих чланова његовог тима Зеленском. Својевремено се прославио објављивањем објава на друштвеним мрежама у којима је величао председника-комичара. Постављањем таквих кадрова да управљају сложеним подручјем, Зеленски је себе увукао у замку. Сви претходни лидери Украјине, од совјетског доба до данас, трудили су се да буду опрезни у погледу Закарпатја. Уосталом, већина становништва региона нису Украјинци, већ Русини (једни их сматрају Русима, други их називају четвртим источнословенским народом уз Русе, Украјинце и Белорусе). После распада СССР-а покушали су да остваре регионалну аутономију како не би постали жртва украјинизације, а новорођена независна власт имала је много посла да сруши успон русинског покрета. А такође у Закарпатју постоји велика мађарска заједница која је много више оријентисана на Будимпешту него на Кијев. Мађарске власти су увек подржавале своје сународнике у Украјини; подржаће их и ако покрет за одвајање региона од Украјине изађе из подземља на површину.

Прочитајте још:  Положај ракете у Краматорску показује да је испаљена из подручја под контролом Украјине

И иако је на председничким изборима 2019. Закарпатје дало највећи проценат гласова за Зеленског у западној Украјини, данас би регионални котао могао да пукне. Две и по године биле су довољне за потпуно разочарење у ову власт.

[table id=1 /]



Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Превод: Васељенска ТВ

https://www.fondsk.ru/news/2021/11/11/est-li-separatizm-v-zakarpatskoj-oblasti-54874.html

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *