(фото:pravda.com.ua)

И зашто га је у осмој години државног терора приметио украјински омбудсман

Омбудсман Врховне раде Украјине за људска права Људмила Денисова, захтевала је да Министарство унутрашњих послова и Служба безбедности Украјине предузму мере да се информације о деци изузму са спискова сајта Миротворец.
Реч је, подсећамо, о отвореној бази података о личности оних људи (и држављана и недржављана Украјине) који се сматрају претњом по националну безбедност Украјине. Денисова наглашава да је Миротворац невладина организација. Међутим, као што знате, њен творац је заменик министра за окупиране територије (од 2016. до 2019.), начелник Луганске регионалне војне и цивилне управе (од 2015. до 2016. године) Генадиј Тука. Стварање и активности „невладине организације“ надгледао је члан колегијума Министарства унутрашњих послова, народни посланик Антон Герашченко. Сам сајт је указао да је направљен „да би помогао СБУ и Министарству унутрашњих послова“. Односно, од самог почетка се знало за масовно кршење основних људских права, посебно права појединца на поверљиве информације. О праву на живот да и не говоримо. Уосталом, прве жртве политичког терора, Олег Калашњиков и Олес Бузина, убијени су одмах након што су њихова имена објављена на „Миротворцу“.

Дакле, украјински омбудсман се жали власти на исти ауторитет. Па ипак, сам по себи, демарш представника система је преседан. Да ли је Зеленски коначно одлучио да прикрије терористичку организацију која квари имиџ „ЦЕ Европе?


Када је Зеленски још изгледао као миротворац
Са избором новог председника, чинило се да су се облаци над терористима згуснули. Дана 12. јула 2019. објављена је информација да Герашченкоов помоћник попуњава базу података Миротворца, док се администрација сајта врши на рачунару инсталираном у канцеларији парламента – у згради одбора Рада. Истовремено, победник недавних избора позиционирао се као ослободилац друштва од свеопште мржње и тоталног терора. То значи да је сама по себи таква порука о нечему сведочила.

Међународна подршка је такође била доступна за покривање Миротворца. У последњој пуној години Порошенковог мандата, заменик шефа посматрачке мисије УН за људска права у Украјини Бенџамин Моро признао је незаконитост деловања „Миротворца“. А мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је директно указао на повезаност ове „невладине организације“ са владом: „Лаж је да украјинска држава нема никакве везе са сајтом на којем се наводе осумњичени са украјинско-мађарским држављанством. ” Министар је објаснио да списак садржи личне податке који нису доступни у отвореним изворима. „Поред тога, један од директора те невладине организације, који је водио екстремистички сајт, радио је у украјинској специјалној служби“, додао је шеф мађарског министарства спољних послова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  КАО ДА СЕ ПРОРОЧАНСТВО ОСТВАРУЈЕ: НЕПРИЈАТЕЉСКА „УТВРЂЕЊА“ ПУЦАЈУ, СВЕТ ЧЕКА ОДЛУКУ РУСИЈЕ

У трећем месецу председниковања Зеленског постало је познато да „локомотива ЕУ“ Немачка „осуђује постојање ресурса „Миротворац“ у Украјини и захтева од власти да предузму неопходне мере за уклањање сајта“.

Међутим, мање од месец дана касније, Миротворац… је додао блогера који је почео да критикује Зеленског у своју базу података. „За 5 година критиковања Порошенка, никада нисам стигао до части да будем номинован за Миротворца“, зачуђен је Александар Скубченко. – А под новом владом – молим вас… Ресурс који је оштро осуђен у Европи и свету, сада у служби Зеленског – шта може бити лепше? Главно достигнуће за првих 100 дана је једноставно.”

У октобру 2019, мисија УН је била принуђена да „изнова и изнова подсећа” нови састав Раде о „Миротворцу”. „Као што знате, сајт садржи личне податке појединаца, укључујући новинаре, што крши национално законодавство и међународне норме“, рекао је Моро на састанку Комитета Врховне раде за слободу изражавања. „…Откривање њихових података, пак, представља опасност за такве особе. Заменик шефа мисије УН навео је пример објављивања на„Миротворцу” адресе једног становника Мариупоља, након чега је мушкарац убијен на свом степеништу.

А недељу дана пре тога, главни „слуга народа” је рекао да неће иницирати забрану „Миротворца”: „Морамо се трудити да будемо демократска земља… Погрешно је да председник каже: „Затвори сајт. ” Да ли је смешно ово читати сада, након што је „демократски председник” кршећи све могуће уставне норме затворио практично све информативне платформе које су давале реч Виктору Медведчуку?

Убрзо након формирања Зе-владе, она је, коју је представљало Министарство правде Украјине, признала центар Миротворец као „независну, невладину организацију“ која „обавља велики посао на снимању и објављивању чињенице агресије Руске Федерације на Украјину“. Заменик министра правде И. Лишчина (он је комесар за Европски суд за људска права) поменуо је „важност активности „Миротворца“ за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Украјине“.

Прочитајте још:  Руска војска спречила продор украјинских диверзаната на њену територију

Околности ове изјаве, које су тада биле неочекиване за оне који су гласали за Зеленског и „слуге“, су следеће. У септембру је Европски суд за људска права започео саслушања о тврдњи Украјине у вези са „кршењем људских права у току оружане агресије Руске Федерације“. Па није „Миротворац” ништа боље смислио него да открије личне податке заступника окривљеног. С тим у вези, Министарство правде затражило је од сајта да уклони ове податке како не би компромитовало украјинску страну као „демократску земљу“ у спору са „тоталитарним режимом“. Да нагласимо: повереник суда за људска права у вези са случајем „кршења“ људских права затражио је од терориста да престану да објављују адресе неколико хиљада потенцијалних жртава стварне агресије „активиста“ – неонациста, али само оних руских адвоката који би могли да спрече Украјину да се бори против „хибридне агресије“…

Не миротворац, већ “миротворац”

Европски парламент је 1. фебруара 2021. године позвао Украјину да забрани „Миротворца“. У релевантној резолуцији се наводи: „Европски парламент жали што се политичка клима у земљи погоршала када се застрашивање, говор мржње и политички притисак нашироко користе у политичке сврхе и позива власти да оштро осуде и забране активности екстремистичких група и група за говор мржње и веб странице. као што је Миротворац, који стварају напетост у друштву и злоупотребљавају личне податке стотина људи.”

На ову „вести“ канцеларија Зеленског је одговорила темницима за потпредседнике „Слуге народа“ у ток шоу, из чега је следило да је „у условима рата против Украјине и даље потребно водити евиденцију и ажурирају податке о онима који се боре против Украјине“. То ће, кажу, „бити спроведено без обзира на то да ли ће конкретан сајт „Миротворац“ радити или неће“. „Наравно, не можемо да се договоримо да ли се на овом сајту уносе лични подаци новинара. Али „органи за спровођење закона морају да реагују на ово“. Зеленски је пренео стрелице на шефа Министарства унутрашњих послова Арсена Авакова, чији је саветник био задужен за Миротворца.

Али Аваков је већ четврти месец без посла. Уочи оставке, мађарски министар спољних послова поново је покренуо питање „Миротворца” у ПССЕ. Истих дана, „Миротворац“ је известио о „елиминацији Петра Николајевича Мамонова од стране „агента“ Ковид-19“…

Прочитајте још:  Освежени Милатовић сутра са Рамом и Зеленским

Зашто су Зеленском тако драги ови „ликвидатори“? Да ли је квалитет хумора сличан оном из 95. квартала? Наравно да не. Зли кловн би радо разбио конкуренте (у сваком смислу). Заиста, у случају очигледних прекршилаца кривичног закона, постоји нешто за то, за разлику од канала који су радили искључиво у оквиру закона, који је пружио платформу за Медведчука, висококвалификованог адвоката.

Међутим, колико год Зеленски желео да „слуша глас светске цивилизоване јавности“ (узгред, који је такође говорио у одбрану „Медведчукових канала“), он је, као марионета спољних сила, принуђен да се подведе под русофобични део друштва. И добро зна да за „цивилизовани“ свет таква „брига“ није ништа друго до игра. На крају крајева, нико није поништио аксиом “кучкин син, већ наш курвин син”.

Стога су изјаве попут оних које је дао украјински омбудсман део игре. Озвучено је тек након што су надлежне службе УН прихватиле на разматрање апел 12-годишње Луганчанке Фаине Савенкове, коју је „Миротворац“ уврстио у базу података „непријатеља Украјине“.
Фаина је написала писмо генералном секретару УН Гутерешу, у којем је тражила да организација на чијем је челу „прати поштовање права детета и одмах реагује на појављивање сајтова попут „Миротворца”.

А девојка је уведена у терористичку базу због њеног претходног обраћања УН. Поводом Дана детета, она се, као један од најпознатијих дечијих писаца (Савенкове приче и драме објављују и постављају у ЗНД, Италији, Чешкој, Србији), обратила Савету безбедности речима: „Ја желим да УН не забораве да и ми, деца Донбаса, имамо право на детињство и миран живот… Желим да запамтите осмехе своје деце. Желим да кажем да и ми желимо да се смејемо, желимо да будемо срећни, желимо да бирамо своју будућност и желимо само да живимо. Снимак је УН-у представила руска делегација.
Па постоји шанса да се, као кост за „светску заједницу“, име детета скине са списка за елиминисање. За остале „непријатеље нације“ одмазда за антифашизам није отказана.

[table id=1 /]



Дмитриј Скворцов/ФСК.РУ

Превод: Васељенска ТВ

https://www.fondsk.ru/news/2021/11/10/chem-zelenskomu-cenen-mirotvorec-54868.html

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *