Гашић одлази са функције али у Владу Србије

0
Гашић

Братислав Гашић

Братиславу Гашићу, актуелном директору Безбедносно-информативне агенције (БИА), спрема се смена, али на боље место. Како незванично сазнаје Нова, није искључено да ће се Гашић, блиски сарадник Александра Вучића, након избора заказаних за април наредне године вратити у Владу Србије.

Протеклих месеци актуелне су смене у безбедносних службама Србије, најпре полицији, у којој је министар Александар Вулин смео целу гарнитуру шефова постављену од стране Небојше Стефановића.

Ипак, како је наш лист писао, промене би требало да се догоде у БИА. Док је појединим шефовима угрожено место, у Гашићевом случају би смена требало да буде „ка горе“.



„Претпоставља се да ће Гашић да се врати у Владу, те да ће у његовом случају смена бити неки вид награде. Није искључено да ће Гашићу убрзо након избора припасти неко министарство. Да ли је реч о старом или не, остаје да се види“, каже извор упућен у дешавања и додаје:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Оно што је извесно јесте да би рокаде у БИА морале да наступе, поготово због недавних дешавања у вези са „Јовањицом“ и хапшење појединих припадника те службе због обезбеђивања имања Предрага Колувије“, каже извор близак БИА.

Подсетимо, Гашић се на челу БИА налази од 2017., када је на тој функцији заменио Александра Ђорђевића, који је ту дужност обављао од октобра 2013. године. Пре тога, априла 2014. године изабран је за министра одбране.

Оно што је извесно јесте да је његов период у Министарству одбране био обележен аферама. Можда највећа јесте пад хеликоптера и смрт неколико особа, међу којима је била и беба.

Прочитајте још:  Мајка која тврди да јој се ћерка забављала са дечаком убицом: НИЈЕ БИО ЗЛОСТАВЉАН, ОН ЈЕ МОНСТРУМ! (ВИДЕО)

У марту 2015. хеликоптер Војске Србије који је превозио бебу из Новог Пазара срушио се у ширем рејону аеродрома у Сурчину, а том приликом погинуло је седам особа. Гашић је изјавио да је он, сходно својим овлашћењима и законима о одбрани и војсци, донео одлуку да се ангажује хеликоптер. После неколико месеци изјавио је да је поносан на акцију спасавања бебе из Новог Пазара и да би поново наредио такву акцију.

У поменутом случају у више наврата су се отварала бројна питања, од тога због чега је хеликоптер требало да слети на сурчински аеродром, иако је пилот апеловао на то да се искористи други због лоших временских услова кобног дана.

Сумње је додатно подгрејала објава дела медија у касним сатима тог дана да је хеликоптер безбедно слетео и да је бебу дочекао министар здравља Златибор Лончар, те да је све организовао министар одбране. То је одмах отворило сумњу да је случај спасавања бебе хтео бити искоришћен у сврху политичке пропаганде.

Поменути случај ни дан данас није добио епилог. Практично за стравичну смрт седам особа нико није крив.

Ипак, како то није било довољно за смену Гашића, она је уследила неколико месеци касније, фебруара 2016.године. Смењен са функције министра одбране, након изјаве упућене новинарки у Трстенику. Новинарка је чучнула како би се склонила из кадра сниматеља, након чега је Гашић изјавио: „Волим ове новинарке које овако лако клекну.“

Ђуран један од кандидата

Како је наш лист писао, као претендент на Гашићеву функцију у БИА помиње се извесни Бруно Ђуран, близак породици председника Србије. Он се, према незваничним сазнањима, тренутно налази у сектору логисте, а током каријере променио је неколико функција.

Прочитајте још:  Министарка туризма, градоначелник Чачка и пројекат од 80 милиона који не постоји

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *