Нема пара за враћање умањених пензија

1
плате

Shutterstcok

Још нема ни предлога како ублажити тежак положај пољопривредних пензионера који добијају најнижу пензију од 12.582 динара.

Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије незадовољно је предлогом Закона о буџету за 2022. годину не само због чињенице да се начин усклађивања пензија неће мењати у наредне три године, већ због чињенице да нема говора ни о враћању умањених пензија од 1. новембра 2014. до 30. септембра 2018. на основу неуставног Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

То само, наводе из удружења у свом саопштењу, доказује да је влада потврдила да је за њих завршена прича у вези са враћањем умањених пензија и да неисплаћених 840 милиона евра без камате колики је дуг треба заборавити што није могуће, каже Јован Тамбурић председник овог удружења.

– Усклађивање пензија почетком 2022. од 5,5 одсто није довољно да покрије ни раст цена односно инфлације од 1. јула 2020. до 31. децембра 2021. године, тако да ће принадлежности које су према анализи Министарства финансија тек 2021. достигле реалну вредност из 2012. поново бити реално умањене. Усклађивање пензија по „швајцарској формули” са подацима који каскају за инфлацијом шест месеци је додатно умањење ионако ниских примања најстаријих – напомиње Тамбурић.

Доприноси пензијског фонда на терет послодаваца се умањују за нових 0,5 одсто чиме се аутоматски смањују и приходи Фонда ПИО за око 50 милиона евра. Смањивање обавеза послодаваца је морало да буде извршено на начин који не угрожава приходе Фонда ПИО и висину пензијске основице будућих пензионера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Буџетом нису предвиђена ни средства за ублажавање тешког положаја пољопривредних пензионера који добијају најнижу пензију од 12.582 динара а која је мања од најниже пензије у категорији запослених и самосталних делатности од 15.004 динара – каже Тамбурић.

Прочитајте још:  Русија зарађује од енергената више него што је кошта рат у Украјини

Пракса плаћања доприноса за здравствено осигурање пензионера из периода када се у фонду од прихода преливало мора бити прекинута. Пензионери као старији од 65 година по закону имају право на бесплатну здравствену заштиту. У том смислу новац из буџета који се издваја Фонду ПИО да би га он проследио Фонду за здравствено осигурање треба директно из буџета да се определи Фонду за здравствено осигурање. Ово захватање није издвајање за пензије него за здравство.

– Одвајања за пензије би тако била мања од девет одсто БДП-а у односу на прокламованих 11 процената. Милијарда евра годишње била би довољна за подизање најниже пензије, враћање дуга оштећеним пензионерима због смањења принадлежности и укидање доживотних пенала због одласка у превремену старосну пензију – закључује Тамбурић.

Јасна Петровић Стојановић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нема пара за враћање умањених пензија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *