Просечна субвенција по раднику лане достигла 36.500 евра

0

Foto: Wikimedia - Lionel Allorge

У 2020. години је потписано 22 уговора о додели средстава подстицаја укупне вредности 215,7 милиона евра, пише у предлогу закона о завршном рачуну републичког буџета.

Укупна вредност планираних вишегодишњих инвестиција за које је додељена државна помоћ је близу 1,7 милијарди евра.

Реализацијом ових пројеката требало би да се отвори 5.906 нових радних места. То би значило да је Министарство привреде у просеку свако ново радно место субвенционисало са око 36.500 евра.



Савет за економски развој је у 2020. години донео одлуку о додели средстава подстицаја за још 10 привредних друштава, али до краја године није у потпуности окончана процедура.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна од највећих државних помоћи у 2020. години додељена је швајцарској компанији Бери Калбо (Баррy Цаллебаут) у износу од 12 милиона евра за 100 нових радних места. То значи да је додељено 120.000 по радном месту.

У периоду од јануара до септембра 2021. године закључена су 33 уговора о додели подстицаја, пише у званичним подацима Министарства привреде.



Укупна вредност планираних инвестиција по овим уговорима је 62,4 милиона евра, а одобрене су субвенције у износу од 57,4 милиона евра. Реализацијом ових пројеката требало би да се запосли 5.408 нових радника. То значи да је држава ове године давала просечно 10.600 евра по једном радном месту што је три пута мање него лани.

Иако је Србији политика доделе државне и даље примарни начин за привлачење инвеститора стручњаци скрећу пажњју да су субвенције само једна од ставки које инвеститори разматрају приликом одлучивања о отварању нових погона.

Прочитајте још:  "Повећање акциза на гориво удар на привреду у кризи"



Не постоје никакви ни научни докази нити оправдање да било која земља субвенцијама привлачи стране директне инвестиције, а њихов утицај на смањење незапослености је занемарљив, рекао је Урош Делевић, професор на лондонском Универзитету Гринич говорећи на конференцији “ОКО за Државну Помоћ”(Одговорно, Корисно, Отворено).

“Повећање појединачне субвенције за десет одсто довело је до повећања запослености на нивоу предузећа од 0,2 одсто, дакле не чак ни на нивоу Србије… Давање субвенција за неквалитетне инвестиције је трка до дна, јер ће компаније са неквалификованом радном снагом свакако изместитити своју производњу кад трошкови порасту, као што је био у случају Леонија”, навео је Делевић.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *