Тончев тврди да НИЈЕ УТИЦАО на доделу новца клубу који води ЊЕГОВ СИН

0

Foto: screenshot

Министар без портфеља Новица Тончев поднео је тужбу Управном суду против одлуке Агенције за спречавање корупције којом је утврђено да је он, док је обављао функцију председника Скупштине општине и одборника у Сурдулици, био у сукобу интереса.

Према тој одлуци, Тончев је “теже повредио” Закон о спречавању корупције и “остварио корист” за свог сина од 136 милиона динара, колико је фудбалски клуб Радник, на чијем је челу син био, добио из општинског буџета од 2016. до 2020. године.

“Покренуо сам поступак пред Управним судом против одлуке Агенције будући да није било никавог сукоба интереса, пошто нисам био члан органа који су доносили одлуке о расподели финансијских средстава спортским удружењима. Управни суд још није донео одлуку, али је очекујем ускоро”, рекао је Тончев за Данас.



Он је прецизирао да општина Сурдулица преусмерава средства за све спортске активности на основу Правилника о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе грађана у области спорта и на основу Закона о спорту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спортска удружења исказују своје потребе кроз план активности и финансијски план, те подносе пријаве за програме на основу Правилника.

Комисија за спорт на основу Правилника и табеле вредновања даје предлог Општинском већу, а Веће доноси коначну одлуку о расподели финансијских средстава спортским удружењима. Притом, ниједно удружење не може да добије више од 20 одсто укупних средстава опредељених за спорт. “Нисам био члан те комисије, а ни Општинског већа када је о томе одлучивано”, рекао је Тончев.



Директор Агенције Драган Сикимић претходно је донео одлуку којом се утврђује да је док је Тончев био председник Скупштине општине и одборник у Сурдулици, а у периоду од 25. маја 2016. до 8. јула 2020, Фудбалском клубу Радник Сурдулица, чији је законски заступник Станислав Тончев, његов син, из општинског буџета исплаћено укупно 136.180.000 динара.

Прочитајте још:  Сарајево, тишина, довека!

– Он је на тај начин јавни интерес подредио приватном и јавну функцију искористио за стицање користи за повезано лице (његовог сина, прим. аут.), чиме је истовремено угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење своје функције, а да о сукобу интереса који је имао у наведеним ситуацијама није писмено обавестио Агенцију за спречавање корупције, наводи се у одлуци Агенције.



Директор Агенције му је због оваквих пропуста изрекао меру “јавног објављивања одлуке о повреди закона”.

Упркос констатацији да је “теже повредио закон”, оваква мера му је изречена јер је престао да обавља функцију председника Скупштине општине и одборника у Сурдулици , па је таква мера “једина одговарајућа”.

[table id=1 /]



Данас / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *