Немачка уводи нове мере само за невакцинисане?

0

EPA-EFE/FILIP SINGER

Услед великог скока броја заражених, нова владајућа већина у Немачкој планира да уведе оштре мере – само за невакцинисане.

Истовремено, закон би могао да гарантује да неће више бити локдауна за све грађане.

Због драматичног раста броја новозаражених, будућа немачка влада, коју ће чинити социјалдемократе, Зелени и либерали, намерава да пооштри предлог Закона о заштити од зараза. О мерама се још расправља, а Бундестаг би о том закону требало да гласа у четвртак.



У понедељак (15. новембар) седмодневни број зараза у Немачкој први пут је прешао 300 на сто хиљада становника. Поређења ради, у Србији је, према званичним подацима, у последњих седам дана заражен 404,1 човек на сваких сто хиљада. На овој неславној табели у Европи воде Словенија и Гибралтар (преко хиљаду), а следи Хрватска (преко 900).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Страх од пуних болница

Говорећи о томе које мере би могле да се предузму, посланик немачких социјалдемократа Дирк Визе је рекао да су то “знатна ограничења за невакцинисане, која сматрамо исправним”.

Невакцинисаним грађанима ће се можда ограничити контакти или ће морати да раде од куће, а могуће је да ће за одлазак на посао или чак за улазак у јавни превоз бити потребан негативан тест на корону.

“То је фактички локдаун за невакцинисане”, рекао је Визе.



Мере које, према новом закону, вероватно више не би било могуће увести јесу ограничавања кретања и путовања за све, затварање угоститељских и смештајних објеката, као и продавница, те ограничавање спортских активности.

Социјалмодемократски стручњак за здравство Карл Лаутербах изразио је забринутост: “За три или четири седмице имаћемо тако велике бројеве да ће одељења интензивне неге бити потпуно преоптерећена. Мораћемо да превозимо пацијенте из једног града у други.”

Прочитајте још:  Аустрија: Два милиона невакцинисаних могу да иду само на посао и до продавнице



У Аустрији локдаун за невакцинисане већ уведен

Док се у Немачкој тек расправља о строжим мерама за сузбијање пандемије, Аустрија је већ предузела конкретне кораке. У тој земљи је од поноћи на снази локдаун за невакцинисане старије од 12 година.

Ко није имунизован или није преболео корону у протеклих 180 дана сме да напусти свој дом само из оправданих разлога. Рецимо, ради набавке, посете лекару, одласка на посао или шетње из здравствених разлога.

Трајање те мере је за почетак ограничено на 10 дана. Најављене су строге полицијске контроле, а у случају кршења забране прети новчана казна у износу до 1.450 евра.



Та мера погађа око два милиона људи који нису вакцинисани. Аустрија има 850 новозаражених на сто хиљада становника у последњих седам дана.

“Ситуација с короном је озбиљна”, рекао је канцелар Александер Шаленберг на конференцији за новинаре у недељу, на којој је такође говорио о “срамотно ниском броју вакцинисаних”.



У Аустрији је вакцинисано 65 одсто грађана, дакле незнатно мање него у Немачкој (67,5 посто).

У Немачкој се болнице све више пуне и вакцинисаним грађанима, посебно старијим који сада примају и трећу дозу вакцине. Према подацима, и даље су шансе да невакцинисани грађани тешко оболе и умру од ковида вишеструко веће него код вакцинисаних.

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *