Северна Македонија од сутра у потпуности војно интегрисана у НАТО

0

Robert ATANASOVSKI / AFP

Северна Македонија је испунила све услове и од сутра ће у потпуности војно бити интегрисана у НАТО, изјавила је министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска.

На конференцији за новинаре она је рекла да је завршном интегративном конференцијом Северне Македоње и НАТО завршен „тест период“ за чланство њене земље у алијанси.

Овом конференцијом и сутрашњим потписвањем декларације Северна Македонија, како је истакла, „буквално комплетира војну интегерацију са НАТО и постаје равноправна чланица и у свим војним деловима Алијансе“.



„Показали смо да испуњавамо зацртане циљеве и да чак у условима врло амбициозне агенде испоручујемо очекиване резултате. Овим, на неки начин, завршава наш ‘тест период’ у НАТО. Испунили смо услове за војну интеграцију и продужавмо даље са такозаним заједничким НАТО планирањем“, рекла је Шекеринска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Процес војне интеграције Северне Македоније у НАТО започет је пре две и по године када јој упућен позив за чланство. Северна Македонија је у марту 2020. постала пуноправна чланица те војнополтичке алијансе.

Према речима Шекеринске, развој Армије Северне Македоније се наставља и предвиђена су 22 пројекта, од којих је део завршен, део је започет, а део ће бити реализован до 2028. године.



Шекеринска је прецизирала да су већ набављене нове инжењеријске машине, да је у току набавка возила за пешадију, за коју је већ набављено ново наоружање, да се набавља нова АБХО опрема и нова балистичка заштита.

„Тај процес продужава и обезбеђивањем средстава за артиљерију, за противваздушну опрему, за хеликоптерске јединице, које планирамо да набављамо од 2024. године, а стално улажемо у сајбер одбрану“, рекла је министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска.

Прочитајте још:  У Немачкој се плаше да ће НАТО постати учесник сукоба у Украјини

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *