Затрована вода у бунарима, мештани криве бушотине за истраживање литијума

0

Фото: Н1

Канадска компанија Еуро Литијум Балкан која врши истраживања литијума и бора у долини Колубаре тврди да њене истражне бушотине нису узрок загађења воде у околним домаћинствима. Народни покрет „Марш с Колубаре“, ипак, поручује да компанија Еуро литијум обмањује јавност када тврди да је вода која годинама истиче из две спорне бушотине и појединих бунара исправна.

Бушотина број 4 у селу Шушеока, једна је од две спорне, које су, како кажу мештани, процуреле.

У компанији Еуро литијум тврде да то није њихово истражно место, већ компаније Литијум Балкан, која је овде бушила још 2012. године. Ова бушотина, поред рударске инспекције која би требало да надгледа истражне радње страних компанија, стоји отворена скоро деценију.



Драган Којић, живи ту, надомак. Посумњао је у исправност воде из свог бунара када му је страдало осам јагањаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Имао сам штету, осам јагњади од по 12 кг је угинуло. Сада немам воду уопште“, каже Којић.


Прочитајте још: 


Бушотина број 22 у селу Лукавац је део истражних радњи компаније Еуро литијум и то није спорно, али је спорно то, како тврде мештани, што је бушотина поново процурела. Први пут је могло лепо да се види, кажу мештани, куда вода отиче, али сада то није могуће јер је преко бушотине прошла брза саобраћајница Ваљево – Непричава.

Прочитајте још:  ЗАШТО ГОРИ ВОДА ИЗ ЧЕСМЕ КОД ЗРЕЊАНИНА? Снимак запалио целу Србију, ево одговора надлежних (ВИДЕО)



Цветко Јовановић, који живи у близини, тврди да је вода у његовом бунару загађена, а кућа видно оштећена од набујалих подземних вода. На својој дедовини живи годинама и овако нешто, тврди он, се никада није дешавало.

„Вода је била на анализи у Београду на институту и показала резултате поражавајуће. Вода садржи 1.000 пута више бората него што би требало да буде, налази се и арсеник, стронцијум, и има још неких пропратних метала… Резултат се налази код адвоката Сретена Ђорђевића. Овде цело село, сви мештани знају да ова бушотина када је отворена, они су наишли на неки отров, нису могли да затворе ту рупу… И то је исло овом човеку Милану Дринчевићу по целој њиви“, каже Јовановић.

Након што је први пут процурела, ова бушотина је затворена али је, тврде мештани, вода почела поново да се разлива. Власник парцеле Милан Дринчевић, каже за Н1 да је то прво приметила његова комшиница.

„Ја сам скочио и дошао ту да видим шта се дешава, кроз цев вода није ишла, ишла је около и то се временом ширило на око два до три квадрата. А претходно је тридесетак ари потопила вода, изгорео сваки усев, ту није вредело ни кукуруз ни зоб, ништа сејати“, каже Дринчевић.



Гордана Јелисавчић из народног покрета Марш с Колубаре каже да су они против отварања рудника на плодним ораницама поред реке.

„Ми смо као удружење грађана почели да се боримо и та борба наша се састоји у томе што покушавамо да упознамо људе из околних села шта се спрема, шта се дешава. Шта значи бушотина на једној плодној ораници . Фирма која истражује то мора да има у виду која је класа земље, на плодној ораници правоти бушотине из којих ће излазити отрови, као што је арсен, радио активан стронцијум… То је недопустиво“, каже Јелисавчић.

Прочитајте још:  Јадна српска просвета: Из лектире избачен "Јазавац" Петра Кочића, а убачен Цецин "Гром"

Званични подаци говоре да истраживања литијума и бора на овим просторима трају већ 18 година, да су се смењивале и бушиле разне фирме, па и у лозничком крају актуелни Рио Тинто, а да грађани који овде живе нису упознати са могућим последицама.

У народном покрету Марш с Колубаре тврде да је Еуро литијум до сада у оквиру пројекта „Ваљево – Мионица“ направио око 35 бушотина у селима ових општина.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *