Фармацеутски гиганти без одговора након песимистичких изјава Била Гејтса о ефективности вакцина

0

Foto: Screenshot

Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта који је, према Воксу, донирао више од 500 милиона долара сузбијању пандемије, недавно је изјавио да је од имунизације очекивао више.

– Пандемија ковида 19 коштала је светску економију трилионе долара. Ако би међународна заједница уложила чак и делић тог новца у ствари попут надзора болести, производње вакцина и бољих лекова, то би смањило шансе за још једну, сличну пандемију, изјавио је Бил Гејтс за Тајм.

– Пре пандемије ковида нисмо обраћали пажњу на припремљеност и имали смо среће да су неки од алата, као што су мРНА вакцине, функционисали, рекао је, додавши да се не можемо ослонити на „такву срећу“ следећи пут. У разговору за Полиси ексчејнџ открио је да није задовољан вакцинама којима тренутно располажемо.

– Знате, нисмо имали вакцине које блокирају пренос. Имамо вакцине које вам помажу да будете здравији, али оне су само мало умањиле пренос. Потребан нам је нов начин производње вакцине, рекао је он.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гејтс је такође говорио о спремности за пандемију у говору на годишњем састанку великих изазова, одржаном осмог новембра. Овај догађај посвећен је проналажењу решења за велике проблеме у глобалном здрављу и развоју. У свом говору позвао је на истраживање лекова и вакцина које могу да циљају више болести, као што су вакцине које су термостабилне и дуготрајније од тренутних против ковида, као и вакцине које би у једној дози могле да дају исти ефекат које сада дају вакцине које се примају у више доза.

Гејтс је такође тврдио да земље треба да улажу у надзор болести и производњу вакцина, посебно у регионима у којима недостаје тренутна инфраструктура, преноси Тајмс.

Прочитајте још:  Бајден и Сандерс фаворити за председничку номинацију

Према његовом мишљењу, оно што треба да се уради боље следећег пута је надзорни део, те је потребно да постоји наменски тим за спремност за пандемију, који би се састојао од неколико хиљада људи, јер бисмо тако били спремни за наредну пандемију.



Светска научна заједница и компаније засад нису одговорили на овакав критички став, а када је реч о вакцинама представници гиганата које их производе, наводили су да су у току истраживања за модификована цепива која би обухватиле пре свега одговор на делта сој короне, о чему је Данас недавно писао.

Светска здравствена организација недавно је само упозорила да би у наредној години могло да дође до несташице шприцева за имунизацију против ковида 19.



– Националне здравствене власти би требало да планирају своје потребе унапред како би се избегло гомилање, панична куповина и сличне ситуације које смо виђали на почетку пандемије са недостатком личне заштитне опреме, рекла је експерткиња СЗО Лиза Хедман. Недавно је СЗО рекла и да је за спровођење програма вакцинације у сиромашним државама потребно 23,4 милијарде долара у наредних годину дана.

Почетком новембра СЗО је направила нову стратегију против ковида, која изсикује да више од 70 одсто светске популације буде вакцинисано против ковида до средине 2022. године. Циљ је значајно повећати имунитет становништва на глобалном нивоу како би се људи свуда заштитили од болести и како би се заштитио здравствени систем. Ова стратегија има за циљ да прво заштити здравствене раднике, старију популацију и високоризичне појединце, затим све одрасле, након коих следе адолесценти.

Направити вакцину од три долара

Прочитајте још:  Предраг Вучинић: Темељни

Гејтс је такође истакао проблем са имунизацијом у сиромашним државама, објаснивши да је потребно направити вакцину чија би цена износила три долара, што би помогло повећању броја вакцинисаних у државама које не могу да приуште Фајзер или АстраЗенека цепиво.

[table id=1 /]



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *