Штрајк угоститеља у Грчкој због нових мера – затворили ресторане и кафиће

0

Anadolija/Ayhan Mehmet

Ресторани, барови и кафићи у Грчкој ступили су у штрајк у знак протеста због нових владиних мера против коронавируса, које су негативно утицале на индустрију хране и пића у овој земљи. Панхеленска федерација угоститељских и сродних професија (ПОЕСЕ), синдикат који представља раднике у услужној и туристичкој делатности, позвао је на 24-сатни штрајк.

Власници предузећа окупили су се на тргу Синтагма у главном граду Атини, одакле су отишли до оближње зграде Министарства финансија.

Нова правила, уведена у суботу, ограничавају невакцинисаним особама улазак у малопродајне објекте, банке, фризерске салоне и кафиће и ресторане на отвореном без негативних тестова на ковид-19.



Купци морају да покажу потврду о потпуној вакцинацији или потврду о опоравку од ковид-19 у последњих шест месеци или негативне резултате брзог или ПЦР теста за улазак у малопродајне објекте, трговачке центре, фризерске и козметичке салоне, баште ресторана, зоолошке вртове и просторе за забаву. Изузете су апотеке, цркве и супермаркети.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они који не испуњавају прописане услове могу да купују путем телефона или интернета и да преузму купљено ван продавнице.

ПОЕСЕ се жали на владино поступање и мере које су узроковале финансијске потешкоће за два сектора. Промет индустрије хране и пића у земљи се смањио за око 50 посто откако су последње мере ступиле на снагу, усред наглог пораста броја случајева ковид-19 и смртних случајева.



Позвали су владу да поново регулише казне за власнике предузећа, осигура финансијску подршку за растуће трошкове енергије и најма те снизи порез на додату вредност (ПДВ) с 24 на шест посто.

Прочитајте још:  Објављен детаљан списак услова за Србе који путују у Грчку: Документи, гранични прелази, мере...

„Државна помоћ кључна је за опстанак предузећа у услужној делатности, која запошљавају хиљаде људи“, наводи се у саопштењу из ПОЕСЕ-а.

[table id=1 /]



Анадолија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *