ДЕСЕТИ месец штрајка Фијатових “пластичара”: Кисић их ИЗНЕВЕРИЛА

0
Foto: screenshot

Радници крагујевачког Фијат пластика, фабрике за производњу браника за “фијат 500 Л”, улазе у десети месец генералног штрајка јер нема помака у решавању њихових проблема.

Радници ове фабрике су почели штрајк крајем фебруара пошто им је послодавац у 2021. години умањио зараде, односно износ регреса.

Они су тада затражили и да се им се накнада за плаћено одсуство изједначи са оном коју примају радници компаније Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) Србија и подигне са 60 на 65 одсто.У октобру су пропали преговори са Фијатом уз посредовање државне Агенције за мирно решавање радних спорова.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Миљковић је рекао агенцији Бета да је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић изневерила своја обећања, као и очекивања радника.

“Она је, на наш захтев, у два наврата послала инспекцију у фабрику, али на фингирани начин, јер се инспекција бавила небитним стварима и није узела у обзир основну ствар коју смо тражили. А то је да се врате машине у нашу фабрику које су противправно измештене за време штрајка и да се врати на посао група радника која је на њима радила”, рекао је Миљковић.Он је оценио да се тим потезом држава јасно ставила на страну послодаваца, притом свесно кршећи права радника. “Тога смо свесни свакодневно у Србији, не само у Крагујевцу”, рекао је Миљковић.

Додао је да су запослени у Фијат пластику одлучни да штрајк наставе до испуњења захтева. Према његовим речима, од укупно 70 радника, у штрајку учествује њих 90 одсто.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Бета / БизЛифе

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.