ДЕСЕТИ месец штрајка Фијатових “пластичара”: Кисић их ИЗНЕВЕРИЛА

0

Foto: screenshot

Радници крагујевачког Фијат пластика, фабрике за производњу браника за “фијат 500 Л”, улазе у десети месец генералног штрајка јер нема помака у решавању њихових проблема.

Радници ове фабрике су почели штрајк крајем фебруара пошто им је послодавац у 2021. години умањио зараде, односно износ регреса.

Они су тада затражили и да се им се накнада за плаћено одсуство изједначи са оном коју примају радници компаније Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) Србија и подигне са 60 на 65 одсто.



У октобру су пропали преговори са Фијатом уз посредовање државне Агенције за мирно решавање радних спорова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Штрајкачког одбора Зоран Миљковић је рекао агенцији Бета да је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић изневерила своја обећања, као и очекивања радника.

“Она је, на наш захтев, у два наврата послала инспекцију у фабрику, али на фингирани начин, јер се инспекција бавила небитним стварима и није узела у обзир основну ствар коју смо тражили. А то је да се врате машине у нашу фабрику које су противправно измештене за време штрајка и да се врати на посао група радника која је на њима радила”, рекао је Миљковић.



Он је оценио да се тим потезом држава јасно ставила на страну послодаваца, притом свесно кршећи права радника. “Тога смо свесни свакодневно у Србији, не само у Крагујевцу”, рекао је Миљковић.

Додао је да су запослени у Фијат пластику одлучни да штрајк наставе до испуњења захтева. Према његовим речима, од укупно 70 радника, у штрајку учествује њих 90 одсто.

[table id=1 /]

Прочитајте још:  ЗА ЊУ ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ: Шта вам је Дарија Кисић Тепавчевић поручила из салона лепоте (ФОТО)



Бета / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *