И гувернерка шокирана ценама, пријатељица и Гугл јој – отворили очи

2

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Народна банка Србије (НБС) закључила је да је на раст инфлације у Србији највише утицао раст цена енергената и хране и да би таква ситуација могла да потраје до средине следеће године, када се, према проценама НБС очекује да почне пад инфлације ка нивоу на ком је била пре пандемије. Гувернерка Јоргованка Табаковић поручује великим трговинским ланцима да ће им се, како каже, као бумеранг вратити то што пад промета покушавају да надоместе високим ценама.

Ако је за утеху свим грађанима који по изласку из продавнице тумаче фискални рачун у нади да ће пронаћи грешку касирке, и гувернерка је имала епизоду, како је рекла, недопустивог поскупљења. Купила је, Табаковићева, 31. октобра 200 грама своје омиљене кафе за 239,99 динара.

„Ако коза лаже, рог не лаже ту је рачун“, рекла је Табаковић.



А онда је гувернерки пријатељица 14. новембра купила истих 200 грама омиљене кафе за 369 динара. Табаковићеву је шокирао за 130 динара скупљи рачун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Довела сам пријатељицу у непријатну ситуацију, па се вратила и сликала раф“, каже.

И онда се гувернерка послужила Гуглом и видела да се њена кафа продаје у распону од 234 до 374 динара. У тренутној фази раста инфлације, држава саветује грађане да трагају за најнижом ценом производа које бирају, а великим трговинским ланцима Табаковићева поручује да не лове у мутном и стварају, како објашњава, спиралу инфлације.



„И морају да се суоче с тим да ће промет у њиховим радњама опадати и да не може да буде надомештен овако високим ценама“, истиче гувернерка.

Прочитајте још:  ИЛИ АНЕКС ИЛИ ОТКАЗ „Макси“ срамно смањује плате касиркама

Или, ипак може, уз жртву звану новчаник. У сваком случају, НБС закључује да су цене енергената и хране подигле инфлацију, али да су то привремени кривци, па се процењује да ће почетак пада инфлације Србија дочекати средином следеће године.

Пре свега ће пандемија диктирати нормализацију цена, каже економски новинар Мијат Лакићевић.



„Ако идуће године пољопривреда буде, тј. производња буде била нормална, онда ће бити раста и неће бити повећања цене хране. С друге стране, цене енергената сигурно неће расти до избора, али је питање шта ће бити после“, наводи Лакићевић.

Шта год да буде после, држава каже да ће овога пута бити спремна.

„Времена јесу кризна када је инфлација у питању и јесте нека врста буре, али није ураган, преживели смо и теже. Наш брод није шупаљ, а овај капетан (показује на себе) са својом екипом је доказао да уме да води овај брод“, поручује гувернерка.

Једно је управљање, а друго је курс, дакле, куд плови овај брод капетане?

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “И гувернерка шокирана ценама, пријатељица и Гугл јој – отворили очи

  1. Шокираће тебе бајбокана једног дана, или
    непоменик са трозупцем у пакленој јари…
    Баба усрана Говњушина.

    Наглупом женском и да човек опрости на
    курверају, док то пфедерима није могуће!
    Све њене мушке колеге ће да прођу
    много горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *