Сраман однос државних органа према третману радника на градилишту Линглонга

0

Родољуб Шабић (Фото: Бета)

Адвокат Родољуб Шабић је данас оценио као „буквално сраман“ однос надлежних државних органа према „очигледном вишеструко незаконитом и крајње нехуманом третману радника од стране послодаваца“ на градилишту фабрике Линглонг у Зрењанину.

Шабић, који је и председник Цивилног одбора за заштиту бранитеља људских права и узбуњивача, је у писаној изјави указао да је такав третман тих радника „скоро ропски“.

Он је навео да је дужност државних органа да на такве ствари реагују, те указао да они имају обавезу да обезбеде примену домаћих закона на целој територији Србије.



Према његовим речима, недопустивио је да „затварају очи“ над кршењм закона и да имају „сервилан однос“ према било ком страном инвеститору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Узнемиравајуће је да се прећутно толерише настојања да се, након што су информације о кршењу људских права и закона доспеле у јавност, ствар покуша заташкати тако што ће приватна обезбеђења у фамозним црним џиповима спречавати раднике да говоре а медије да контактирају раднике и извештавају о ситуацији“, рекао је он

Шабић сматра и да „чињенице са којим је јавност већ упозната неспорно указују на вишеструко кршење прописа о раду“ што, како је навео, „као минимално нормалну реакцију подразумева неодложну интервенцију Министарства за рад и запошљавање, односно Инспректората за рад“.

Он је навео и да је „одавно било неопходно“ да се спроведе озбиљан наџор, предузму одговарајуће мере и о свему обавести јавност.

„Али чињенице дају и више него довољно основа и за интервенцију јавног тужилаштва која је упркос томе такође изостала“, рекао је Шабић.

Упозорио је на могуће последице изостанка реакције надлежних.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ Вучићев ГЕСТАПО задржао чланове Народних патрола, „чекају изјаву мигранта“!

„Ако се реакције надлежних сведу на само формалне а праве, адекватне реакције и даље изостану, што је вероватно, биће то додатни допринос и даљем урушавању правног поретка Србије и даљем срозавању њеног међународног угледа“, рекао је он.

Неколико невладих организација из Зрењанина упознало је јавност да ти радници живе у нехуманим условима, а после информација о томе у медијима посетили су их представници удружења А 11 – Иницијатива за економска и социјална права и АСТРА – Акција против трговине људима.

[table id=1 /]



Данас/Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *