Зашто је Достојевски упркос приказу човековог посрнућа ипак оптимистичан писац /видео/

0
правила

Фјодор Достојевски (Фото: Profimedia)

Зашто сматра да је антропологија Достојевског веома оптимистична иако је он, по мишљењу многих, мрачан и тежак писац?


Да ли се реч генија таквог формата громогласно чује кроз време све до данас зато што нас опомиње и указује где су неуралгичне тачке посрнућа човековог бића и морала, његов раскид са оним што га чини узвишенијим и бољим – за Спутњик говори универзитетски професор, филозоф, антрополог и књижевник Соња Томовић Шундић, аутор три књиге о Достојевском, објављене у години обележавања два века од рођења руског великана.

„Достојевски је неко ко је на најдубљи начин осветљавао људску душу, живот, животне ситуације, налазећи оно место где се зачиње зло и где човек одступа од онога што је љубав, духовност, слобода. То су она места где човек, покушавајући да буде што више слободан, запада у неслободу, у различите врсте ропства и тираније. То демонстрирају сви јунаци Достојевског. Истовремено сви они носе и живу наду у спасење, у искупљење греха, и ту наду нико у светској култури није представио на тако пластичан и жив начин као Достојевски“, каже Соња Томовић Шундић у емисији „Орбита културе“.


Русија и свет обележавају 200 годна од рођења овог великог писца.
Према подацима УНЕСКО, Достојевски је данас један од најчитанијих писаца у свету, чија су дела преведена на више од 170 језика.

[table id=1 /]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Спутник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *