Зашто је Достојевски упркос приказу човековог посрнућа ипак оптимистичан писац /видео/

0

Зашто сматра да је антропологија Достојевског веома оптимистична иако је он, по мишљењу многих, мрачан и тежак писац?


Да ли се реч генија таквог формата громогласно чује кроз време све до данас зато што нас опомиње и указује где су неуралгичне тачке посрнућа човековог бића и морала, његов раскид са оним што га чини узвишенијим и бољим – за Спутњик говори универзитетски професор, филозоф, антрополог и књижевник Соња Томовић Шундић, аутор три књиге о Достојевском, објављене у години обележавања два века од рођења руског великана.

„Достојевски је неко ко је на најдубљи начин осветљавао људску душу, живот, животне ситуације, налазећи оно место где се зачиње зло и где човек одступа од онога што је љубав, духовност, слобода. То су она места где човек, покушавајући да буде што више слободан, запада у неслободу, у различите врсте ропства и тираније. То демонстрирају сви јунаци Достојевског. Истовремено сви они носе и живу наду у спасење, у искупљење греха, и ту наду нико у светској култури није представио на тако пластичан и жив начин као Достојевски“, каже Соња Томовић Шундић у емисији „Орбита културе“.


Русија и свет обележавају 200 годна од рођења овог великог писца.
Према подацима УНЕСКО, Достојевски је данас један од најчитанијих писаца у свету, чија су дела преведена на више од 170 језика.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!



Спутник

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.