ЕВО ШТА ДА РАДЕ ОНИ КОЈИ СУ ТУЖИЛИ БАНКЕ! Гавриловић: На грађане и адвокате се врши притисак! Спорни пропис мора бити повучен!

0

Поједине банке су почеле да подносе тужбе против адвоката који су, на захтев грађана, водили поступке против њих због наводног незаконитог наплаћивања трошкова обраде кредита! А Дејан Гавриловић, из организације потрошача Ефектива, каже за Курир да су банке, након што су излобирале допуну става Врховног касационог суда, прво вршиле притисак на грађане, поручујући им да неће плаћати трошкове адвоката банке ако до 31. децембра повуку тужбе. А сада – притисак врше и на адвокате!

„Неспорно је право сваког грађанина да поднесе тужбу против кога хоће. Адвокат кога је клијент изабрао да га заступа против банака само је радио свој посао. Ако је добио спор, а банка је на основу тога морала да исплати новац, није адвокат крив, јер не пресуђује адвокат – већ суд. Суд је пресудио како је мислио да треба и нема никакве логике да се адвокат тужи због надокнаде штете. Међутим, банке у Србији функционишу као картел, а оваквим потезима на себе само навлаче додатни анимозитет – каже Гавриловић.


Наш саговорник сматра и да правни став који је у септембру донео Врховни касациони суд као допуну свог става из 2018, а према којем су се судови до тада управљали, мора да буде повучен, јер се прописи не могу мењати на тако флагрантан начин.

На питање да ли грађанима саветује да повуку тужбе уколико овај став не буде промењен, Гавриловић каже:

„Грађани се морају консултовати са својим адвокатима о даљим корацима. Неспорно је да се, чак и по овој допуни става, и даље доносе усвајајуће пресуде. Оно што знамо је и да за кредите до 2012. у огромној већини нема тих понуда, те ће ти грађани и даље добијати спорове.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Р.К./Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.