(Фото: Depositphotos)

Пре свега, реч је о дејствима морнаричких снага, средстава за ваздушно и поморско извиђање, као и стратешке авијације, саопштило је Министарство одбране Русије.

„У протекла 24 сата откривена су четири извиђачка авиона НАТО-а и праћена радарским системима противваздушних ракетних снага Ваздушно-космичких снага Русије“, наводи се у саопштењу Министарства од 13. новембра. Овог дана су два базна патролна авиона П-8А Посејдон, као и извиђачи У-2С и РЦ-135 прелетели северозападни и централни део Црног мора.

Заузврат, руски председник сматра озбиљне изазове вежбе НАТО-а у Црном мору са употребом стратешке авијације. Он је то изјавио у интервјуу за ТВ канал „Русија 1“.



„САД и њихови савезници из НАТО-а изводе непланиране вежбе у Црном мору. Штавише, није формирана само прилично моћна бродска група, већ се у току ових вежби користи и авијација, укључујући и стратешку авијацију“, рекао је Владимир Путин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Користе се Б-51, то су прилично стари авиони, али није поента у носачима, већ је у томе да они имају стратешко војно наоружање – то је за нас озбиљан изазов“, рекао је председник Руске Федерације. објаснио.

Он је рекао да руско Министарство одбране има предлог да и на овом акваторију изведе своје непланиране вежбе. Али мислим да је то нецелисходно и да нема потребе да се ситуација тамо даље заоштрава“, нагласио је врховни командант. Стога је Министарство одбране ограничено само на пратњу авиона и бродова противничке стране.

Поред тога, британски РЦ-135 је 13. новембра од 12:00 до 15:00 покушао да долети до руске границе у близини југозападног дела Крима. Да би контролисао његове акције, полетео је ловац Су-30 Ваздушно-космичких снага Русије из састава дежурних снага. Приближио се авиону британског ратног ваздухопловства на удаљености од око 30 километара од државних линија. Након тога РЦ-135 је променио курс даље од полуострва…

Министарство одбране је такође саопштило да водећи брод америчке Шесте флоте Моунт Вхитнеи и разарач Портер – који су претходно стигли у Црно море на војне вежбе – настављају да се крећу ка западном делу акваторија.

„Контролу над дејствима америчких бродова спроводе крстарица Москва и фрегата Црноморске флоте Адмирал Есен“, додали су у Министарству одбране.

Министарство је истакло да такве „непланиране вежбе“ сматрају „агресивним акцијама Сједињених Држава које није изазвала Русија“. Ово понашање ствара „претњу регионалној безбедности и стратешкој стабилности“, саопштило је министарство.

У последње време, активност страних извиђачких авиона и дронова у близини граница земље, посебно у Црном мору, приметно расте из године у годину, из месеца у месец. Министарство одбране је више пута позивало своје западне партнере да одустану од таквих акција, али адекватан одговор није уследио.

Одељење сматра да САД покушавају да створе групацију трупа у близини граница Русије, а један од циљева Вашингтона је војни развој Украјине. Државе проучавају ситуацију у случају војног решења сукоба у Донбасу…

Прочитајте још:  ЕП забранио дипломатама из Русије и Белорусије улазак у просторије

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков назвао је брзо активирање НАТО-а у Црном мору игром ватром.Према његовим речима, Русија је узнемирена ситуацијом у Црном мору због непрестаних провокација САД и НАТО-а. „Шта амерички бродови раде у Црном мору хиљадама миља од својих база? Никакво објашњење да је то све зарад слободе пловидбе не функционише. Све ово је игра са ватром, ово је још један покушај да тестирамо нашу снагу“, рекао је Рјабков. Али, према његовим речима, одбрана Русије је поуздана, Москва те планове види и спремна је да узврати.

„Заиста смо узнемирени оним што се дешава у региону Црног мора, ово је бесконачна серија провокација које спроводе Сједињене Државе и НАТО савезници и неки од клијената ових држава у региону“, рекао је заменик министра спољних послова новинарима. .

“Нажалост, морамо признати да колеге са друге стране занемарују очигледне ствари – логику чињенице да се ризици повећавају – ризике од судара”, додао је Рјабков.

11. новембра ове године Команда Шесте флоте америчке морнарице објавила је да је водећи командни брод Моунт Вхитнеи кренуо у Црно море ради заједничких операција са снагама Алијансе. На броду је особље из штаба Шесте флоте америчке морнарице и команде НАТО поморских снага за удар и подршку (СТРИКФОРНАТО).

21. октобра ове године Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер рекла је да алијанса треба да покаже Русији своју спремност да употреби оружје ако је потребно. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је такве изјаве недопустивим. Она је истакла да је алијанса и даље усмерена искључиво на „обуздавање” Русије, док Руска Федерација не прети НАТО-у.

Председник Русије је, говорећи на пленарној седници Међународног дискусионог клуба Валдај, подсетио да су лидери земаља НАТО-а својевремено обманули Русију обећавши да неће ширити војну инфраструктуру на исток.

Одвојено, Путин се осврнуо на претњу коју представљају активне везе Украјине са НАТО-ом. Упркос чињеници да Кијев можда никада неће постати пуноправни члан алијансе, територију државе већ активно развија војни блок.

Истовремено, Москва и Пекинг, за разлику од НАТО-а, не стварају војни блок, а две државе немају такве планове, па страхови западних земаља немају основа, уверио је руски лидер.

Путин је 13. октобра приметио спремност Москве да директно комуницира са НАТО-ом, али ми не намеравамо да било кога извештавамо о вежбама које се изводе на нашој територији. Он је скренуо пажњу на чињеницу да војска Сједињених Држава и НАТО-а редовно изводи вежбе, штавише, на границама Русије.

НАТО је ове године извео низ вежби на Балтику и у Украјини. Штавише, у протеклих пет година њихов број се више него удвостручио – до 90 великих вежби годишње. Број укључених војника такође је значајно порастао – са 60 хиљада на 110 хиљада војника…

Прочитајте још:  НАТО опет откачио Украјину: Још није време за чланство!

„Већ неколико месеци руско Министарство одбране бележи висок ниво војне активности Сједињених Држава и њених НАТО савезника у близини наших граница. Посебно је појачан интензитет дејстава поморских снага, стратешке авијације, ваздушних и поморских извиђачких средстава у региону Црног мора, рекао је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ генерал-пуковник С. Рудској. рекао је на брифингу у септембру 2020.

Дакле, један од ових непозваних „гостију” – разарач америчке морнарице „Френклин Рузвелт” – може да носи до 90 крстарећих ракета „томахавк”. А у септембру 2020. овај разарач и још 3 брода нецрноморских држава били су у Црном мору. Са своје стране, руска војска је благовремено открила ове бродове, након чега је организовала њихову директну пратњу и праћење оружјем.
Руски центар за контролу националне одбране последњих месеци буквално свакодневно извештава о летовима НАТО извиђачких авиона и дронова у близини наших граница.

Сједињене Државе су посебно ревносне у ваздушној шпијунажи. Дежурни ПВО системи стално откривају стране објекте на небу изнад Балтичког, Црног и Северног мора. Дешава се да чланице НАТО-а истовремено врше шпијунске рације у више региона у близини наше територије. Управо то се десило, на пример, у фебруару 2021. Прво је за пресретање америчког стратешког извиђачког авиона РЦ-135 изнад неутралних вода Балтичког мора подигнут ловац Су-27. Касније је изведена иста операција преко Црног мора – тамо су се два извиђачка авиона приближила руској граници.Амерички авиони: РЦ-135 и Р-8А Посејдон.

Шта је изазвало тако еклатантно активирање обавештајних служби НАТО-а у близини наших граница? Војни експерт Виктор Мураховски сматра да је то због спровођења политике северноатлантског блока о такозваном јачању источног крила. Поред размештања оклопне бригаде на ротационој бази у Пољској, формирање батаљонских тактичких група у балтичким земљама, размештање копненог противракетног одбрамбеног система у Румунији и Пољској, пребацивање хиљада америчких војника из Немачке у Пољска, НАТО такође спроводи своје амбициозне планове у области ваздушно-космичких снага. … На пример, сазнало се за распоређивање такозване балтичке патроле на аеродромима у Естонији и Литванији.

Осим тога, појачане су и извиђачке активности НАТО авиона у акваторију Црног, Балтичког, Северног и Баренцовог мора у близини наше земље Шта покушавају да открију?

„Ако говоримо о оптичко-електронским, електронским извиђачким авионима и дроновима, они, приближавајући се границама Русије, покушавају да натерају нашу војску да пребаци рад радарских станица из приправности у борбену. Односно, да руске јединице ПВО пређу на борбене фреквенције“, сматра Мураховски.

Осим тога, по његовом мишљењу, то омогућава да се бар покуша да се утврде фреквенције система борбеног управљања који се у овим случајевима користе на нашој територији не само за ваздухопловне снаге, већ и за друге компоненте. САД често користе стратешки дрон.РК-4А Глобал Хавк и разне варијанте авиона за електронско извиђање РЦ-135. Једна од његових модификација је усмерена на откривање рада комуникационе опреме у широком фреквентном опсегу, док је друга усмерена на спровођење електронске обавештајне службе, односно праћење рада земаљских радара и бродских станица наше авијације.

Прочитајте још:  Власти Одеске области забраниле су провајдере руских и молдавских ТВ канала

Авиони основних патролних авиона САД, Велике Британије и Француске – „Атлантик“, „Орион“, „Посејдон“, „Нептун“ редовно оперишу у близини граница Русије. Конкретно, покушавају да утврде подручја патролирања наших подморница и руте руских ратних бродова у источном Средоземљу, Црноморском басену, Балтику и у поморским полигонима руске Северне флоте. На пример, исти „Посејдон” носи на броду вучене радио фарове, које испушта у различитим регионима океана и уз њихову помоћ уклања потребне информације. Стручњак је скренуо пажњу на још један такав моменат. Упркос чињеници да ниједна од земаља НАТО-а није признала Крим као руски, оне се не усуђују да наруше копнене, ваздушне и морске границе Руске Федерације на подручју овог полуострва. – електронско извиђање у прилично широкој траци на дубине 15–20 километара од наше границе.

„Морате да схватите да Сједињене Државе не користе само ваздушну шпијунажу. Имају прилично моћну сателитску констелацију распоређену у свемиру, укључујући и оптичко-електронско извиђање, – напомиње Мураховски. – Уређаји ове породице прећутно се зову “кључ од кључаонице”. Најновије модификације таквих сателита опремљене су дигиталним мултиспектралним низовима који омогућавају добијање слика у инфрацрвеном и ултраљубичастом спектру.

Експерт је сигуран да чланице НАТО-а прикупљају информације о нашој земљи и њеној војсци, пре свега, из свемирских возила, укључујући и радио-обавештајне сателите. А извиђачки летови су потребни да би се наша војска испровоцирала да укључи системе борбеног управљања. Односно, отворити рад штаба и дежурних снага ПВО, укључујући и авијацију.

Али наша војска на ово адекватно реагује. Ако погледате број извиђачких летова НАТО-а у близини руских граница (30-35 налета недељно) и рад наших ловаца на пратњи страних авиона (3-4 лета), онда је тај однос, по мишљењу Мураховског, сасвим разуман. .
„Не прелазимо на пуноправни борбени начин деловања, чему теже чланице НАТО-а, не користимо у потпуности ПВО и електронско ратовање. То јест, ми не откривамо наше системе. И у исто време, не занемарујемо појаву официра ваздушног извиђања у близини граница Русије“, објашњава експерт.

Руслан Пухов, руководилац Центра за анализу стратегија и технологија, члан Јавног савета при Министарству одбране РФ, уверен је да НАТО гради све организованији и интензивнији систем сталног извиђања руске територије и наших Оружаних снага. „Мислим да ће извиђачки летови у близини граница Руске Федерације наставити да се интензивирају“, рекао је он.

Тако се у Црном мору примећује посебна активност извиђачких авиона САД и НАТО-а у вези са ситуацијом на југоистоку Украјине, која је оптерећена опасним војним сукобом. Ничим изазване акције НАТО војске у овом региону представљају претњу целом човечанству…

[table id=1 /]



Александар Пронин/Столетие.ру

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *