Руски експерт:Арапски спонзори желе да промене свест балканских муслимана

0
(фото:Политнавигатор)

У Босни и Херцеговини, џамије изграђене новцем Саудијске Арабије, Катара и Уједињених Арапских Емирата имају селефијске заједнице које не поштују грађанске законе земље.

Ово је у емисији Балканист ТВ рекла Јекатерина Ентина, професорка и , виши научни сарадник Института Европе Руске академије наука, преноси дописник ПолитНавигатора.

Ентина је напоменула да се последњих година све чешће и у штампи и међу аналитичарима поставља тема радикализације ислама на Балкану, која се, према њеном мишљењу, првенствено везује не за локални ислам и његов развој, већ за оне уведен у локални ислам.и у локалну културу спољним елементима. А подстрек овом процесу дао је рат 90-их, када су „браћа по вери“ са Блиског истока и Ирана масовно отишла да са оружјем у руци помажу својим суверницима у Бошњацима.„Након завршетка грађанских ратова, многи елементи радикалног ислама остали су у региону“, рекао је професор. – Накнадно, развојем проблема тероризма, радикализацијом ислама у цијелом свијету као таквог, то је довело до формирања у Босни и Херцеговини тзв. . Они настају око великих џамија, које се највећим делом граде или спонзоришу од разних фондова, углавном саудијских, а из формулације се јасно види да су то територије на којима грађански закони заправо не важе, и на које је готово немогуће утицати било са становишта присуства цивила, нити са становишта присуства полиције.

Ови фактори не само да стварају унутрашњу експлозивност у региону, већ изазивају забринутост за спољне силе: Европљане, Американце, донекле и Турке и нас [Русија]. Што је, наравно, толико алармантан фактор за савремени развој балканског региона“.

Експерт је такође приметио активан рад Катара и УАЕ на промени традиционалног менталитета балканских муслимана.

„Новцем Катара, новцем Уједињених Арапских Емирата у пракси су спроведени концепти халал туризма, односно организовања туристичких активности за побожне муслимане, уз поштовање свих верских норми, укључујући и организацију рекреације. , изградња комплекса, визуелни домет, који је познат традиционалним муслиманским друштвима арапског истока. За то се формира инфраструктура, граде туристички комплекси, постављају руте, опција халал услуге је укључена у сав ваздушни саобраћај, а то, наравно, полако али сигурно трансформише изглед и његов крајњи циљ, вероватно, има трансформацију свести балканских муслимана“, закључила је Ентина.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политнавигатор

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.