Руски експерт:Арапски спонзори желе да промене свест балканских муслимана

0

(фото:Политнавигатор)

У Босни и Херцеговини, џамије изграђене новцем Саудијске Арабије, Катара и Уједињених Арапских Емирата имају селефијске заједнице које не поштују грађанске законе земље.

Ово је у емисији Балканист ТВ рекла Јекатерина Ентина, професорка и , виши научни сарадник Института Европе Руске академије наука, преноси дописник ПолитНавигатора.

Ентина је напоменула да се последњих година све чешће и у штампи и међу аналитичарима поставља тема радикализације ислама на Балкану, која се, према њеном мишљењу, првенствено везује не за локални ислам и његов развој, већ за оне уведен у локални ислам.и у локалну културу спољним елементима. А подстрек овом процесу дао је рат 90-их, када су „браћа по вери“ са Блиског истока и Ирана масовно отишла да са оружјем у руци помажу својим суверницима у Бошњацима.



„Након завршетка грађанских ратова, многи елементи радикалног ислама остали су у региону“, рекао је професор. – Накнадно, развојем проблема тероризма, радикализацијом ислама у цијелом свијету као таквог, то је довело до формирања у Босни и Херцеговини тзв. . Они настају око великих џамија, које се највећим делом граде или спонзоришу од разних фондова, углавном саудијских, а из формулације се јасно види да су то територије на којима грађански закони заправо не важе, и на које је готово немогуће утицати било са становишта присуства цивила, нити са становишта присуства полиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ови фактори не само да стварају унутрашњу експлозивност у региону, већ изазивају забринутост за спољне силе: Европљане, Американце, донекле и Турке и нас [Русија]. Што је, наравно, толико алармантан фактор за савремени развој балканског региона“.

Прочитајте још:  Патрушев: Русија и Белорусија јачају заједничку одбрамбену способност

Експерт је такође приметио активан рад Катара и УАЕ на промени традиционалног менталитета балканских муслимана.

„Новцем Катара, новцем Уједињених Арапских Емирата у пракси су спроведени концепти халал туризма, односно организовања туристичких активности за побожне муслимане, уз поштовање свих верских норми, укључујући и организацију рекреације. , изградња комплекса, визуелни домет, који је познат традиционалним муслиманским друштвима арапског истока. За то се формира инфраструктура, граде туристички комплекси, постављају руте, опција халал услуге је укључена у сав ваздушни саобраћај, а то, наравно, полако али сигурно трансформише изглед и његов крајњи циљ, вероватно, има трансформацију свести балканских муслимана“, закључила је Ентина.

[table id=1 /]



Политнавигатор

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *