Како је Бајден помогао Путину да преузме доминацију у Европи

0

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Професор историје Хенрик Јенсон у колумни за дански лист Jyllands-Posten изразио је мишљење да је одлука америчког председника Џозефа Бајдена да не спречава пуштање у рад руског гасовода „Северни ток 2“ кардинално променило равнотежу снага у Европи у корист Москве.
Историчар је оптужио Русију за организацију мигрантске кризе на граници Пољске и Белорусије и нагласио да ЕУ не може да реши тај проблем.
„Пре неколико година ЕУ је могла да разговара са Русијом са позиције силе. Сада то више није случај. Данас је потпуно супротно. Нешто врло важно се десило када је Џозеф Бајден, летос, дао зелено светло Путиновом гасоводу „Северни ток 2“. И то не само за државе кроз које он пролази“, написао је Јенсен.



По његовом мишљењу, Европа слаби, не само као геополитички играч који не може да пронађе ефикасну стратегију у условима мигрантске кризе на пољско-белоруској граници, већ и у културном и интелектуалном плану.
Како је указао Јенсон, у водећим европским државама сада постоје снажне групе људи који сопствену цивилизацију сматрају “штетном за свет”. Како је објаснио стручњак, они у западној историји виде историју угњетавања. Поред тога, тај покрет не сматра да “културно разводњавање”, изазвано повећањем протока миграната, може представљати опасност. Због утицаја овог правца европски руководиоци немају јасну визију нити могу да доносе реалне одлуке о европској безбедности, закључио је Јенсен.

[table id=1 /]



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *