Пророчанства светог равноапостолног Козме Етолског

0

(Фото: Пиксибај)

„Агион Орос.ру“ има циклус публикација пророчанстава светогорских светаца и стараца. Први чланак посвећен је предсказањима светогорског подвижника Козме Етолског (1714-1779). Овај светитељ, који је прослављен од Цркве у чину равноапостолног, није био само изузетан православни просветитељ, он се с правом сматра великим пророком новог времена. Свети Козма Етолски је оставио јединствена, невероватно тачна пророчанства о будућем развоју човечанства. Светитељ је својим пророчким погледом видео са каквим глобалним проблемима ће се суочити савремено друштво. Многа од њих се сада тек зачињу и вероватно ће са временом све више расти. Ипак, већ данас, у нашем свакодневном животу ми можемо потпуно пратити тенденције, које је Свети Козма више пута спомињао.

Нека пророчанстава Светог Козме директно су повезана са савременом грчком економском кризом. Тако барем тврде многе црквене и јавне личности, економисти и политиколози. О пророчанским речима активно се расправља у грчкој штампи, на телевизији и на интернету. Ја нисам велики специјалиста за грчка пророчанства, па зато вам предлажем да прочитате чланак „Пророчанства светог Козме Етолског“ Атанасија Зоитакиса (доцента Историјског факултета Московског државног универзитета, аутора многих монографија о светитељу) и сами да донесете суд по овом питању.

Свет је сазнао за пророчанства светог равноапостолног Козме Етолског захваљујући нарочитом народном поштовању. Живећи у 18. веку (недавно смо прославили 235 година од дана његове кончине и 300 година од дана његовог рођења), Козму Етолског је Црква прославила не тако давно – средином 20. века. Али народ никада није сумњао да је он светац. Стога је брижљиво чувао све, што се односило на успомену светитеља, сликао је његове иконе и памтио сваку његову реч, преносећи је са колена на колено. Сачувани су многи предмети, везани за Светог Козму Етолског: део одежде, метални и дрвени крстови, које је он оставио на местима својих проповеди [1].



Колосални проблем тог времена била је исламизација. Живећи међу муслиманима многи православни хришћани су добровољно примали ислам. Радило се о судбини православља у региону. Свети Козма је пропутовао већи део канонске територије Константинопољске патријаршије проповедајући Јеванђеље људима, који су некада познавали реч Божију, али су у многоме изгубили веру и отуђили се од Цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Савремена историографија Светог Козму Етолског назива човеком, који је зауставио масовну исламизацију православних народа. Њега с правом називају равноапостолним, али не само због тога. Познато је, да је Свети Козма учинио многа чудеса. Једно од највећих чудеса било је кад је он бацио део одеће на површину језера и прешао на другу обалу. Знамо и многа посмртна чудеса, а они, који су прибегавали његовом молитвеном заступништву знају да је свети равноапостолни Козма Етолски брзи помоћник. Као и апостоли, и он се удостојио да прими мученички венац. И као они, и он је поседовао дар пророштва.

Знамо око 200 пророчанстава Светог Козме, и сва она су се или испунила или чекају испуњење [2]. Треба рећи, да су његов изванредни пророчки дар ценили не само хришћани, већ и муслимани. О томе сведочи такозвани албански рукопис – збирка од 72 пророчанства, забележена у Курану на албанском језику. Веродостојност пророчанстава је утврђена. Као историчари, ми се првенствено ослањамо на писане изворе из раног времена, краја 18. и почетка 19. века.

Усмено предање не сме се одрицати, јер веома много се у Православљу предаје усмено, али у овом случају се избор врши на основу писаних докумената. Многа пророчанства су записана или од савременика или убрзо после мученичке кончине Светог Козме, тако да можемо тврдити, да је њих изрекао Свети Козма и да су их његови ученици пажљиво сачували.



Пророчанства су била и остала руководство за живот – било за све људе, било за становнике једног или другог насеља, где је он проповедао. Ми знамо више од десет пророчанстава, везаних за одређене регионе, у којима је људима речено, шта да раде у једној или другој ситуацији. „Кад падне дрво, идите у планине, тамо ће се спасити много људи, ништа не носите са собом, спасавајте се сами, (невоља) беда ће трајати не више од 24 часа.“ Заиста, људи из тог места, где је то изречено, нашли су прибежиште у планинама и спасли своје животе од Турака, по речи Светог Козме.

Још једно пророчанство се остварило у време Другог светског рата. „Невоља (беда) ће доћи до крста, али неће се спустити ниже.“ Реч је о крсту, који је оставио Свети Козма на месту своје проповеди, јер је светитељ на том месту проповедао. Иначе, многа места у Грчкој носе назив Ставрос (Крст).

Један 94-годишњи старац споменуо је ово пророчанство, које је чуо од својих родитеља, и кад су италијанске трупе наступале одбио је да се евакуише, позивајући своје сељаке да учине то исто. Тиме је изазвао незадовољство власти и чак је оптужен за саботажу. Фашистичка Италија је наступала, грчка војска је трпела пораз, али су, по речи светитеља, заиста Грци дали отпор и нису дозволили Италијанима да се спусте „испод крста Козминог“ и заузму то село. Људи се нису осрамотили у свом поверењу у реч светитеља.

Могуће су различите класификације пророчанстава, али сада смо их тематски поделили у четири групе овако: Прво, пророчанства о ослобађању од османског јарма територије Константинопољске патријаршије у време проповедања светог Козме. Тада је она обухватала не само Грчку, већ и земље Албаније и Турске, где су живели православни народи, и о ослобођењу од Немаца у Другом светском рату. Ту спадају и пророчанства о ослобођењу Константинопоља.

Већина тих пророчанстава о ослобођењу Грчке се испунила. Док она пророчанства која се тичу Константинопоља још чекају своје испуњење.

Друго, пророчанства посвећена одређеним људима или територијама. Треће, пророчанства о будућим догађајима, ратовима, катастрофама и шта ће бити са целим човечанством. Четврто, пророчанства о разним изумима и научним открићима.
Многа пророчанства, која се, како сада разумемо, односе на далеку будућност, сачувала су се само зато, што су људи много волели светитеља и потпуно му веровали.

Овде се објављују најзанимљивија пророчанства. По потреби њих прате објашњења и коментари.

1. „Ово место ће једног дана поново постати ромејско, и срећан је онај ко буде живео у тој држави.“ Козма је често изговарао ово пророчанство обилазећи ради проповеди разна места поробљеног Балкана. Сва она су убрзо ослобођена од Турака.

2. „Прво ће доћи црвене капице, затим ће њих сменити Британци на педесет четири године, а затим ће бити грчка држава.“ То је речено на острву Кефалонија о ослобођењу Јонских острва. Ово пророчанство се испунило са невероватном тачношћу: после Млечана, на острвима су почели да владају Французи које је народ назвао црвене капице. Њих су на педесет четири године сменили Британци, и тек затим су Јонска острва, као што је и предсказао свети Козма, добила дуго очекивану слободу.

3. „Очекивано ће доћи у трећем покољењу. Ваши унуци ће то видети.“ Ово пророчанство се у тачности испунило. Године националног ослобођења заиста су дошле у трећем покољењу од тренутка изрицања овог пророчанства.

4. „Доћи ће време кад ће непријатељи однети и пепео са вашег огњишта. Али не издајите своју веру као што ће то учинити многи други.“ Ово је веома важан позив. Сва материјална добра, угодности, стабилност – све је привидно (илузорно), земаљскоме нема места у будућности, па брините само о души и Христу.

Прочитајте још:  ЕУ ће потрошити 300 милијарди евра на зелену транзицију како би се одсекли руски ресурси

5. „Доћи ће време кад ће православни враждовати међу собом. Ја вас позивам на мир и слогу.“

6. „Доћи ће време кад ће светом управљати алала и балала.“ Алала и балала су игра речи. Може се превести као нешто бездушно. Већина тумача пророчанство повезује са савременим информационим друштвом, кад компјутерске технологије леже у основи технолошких процеса и рада механизама.



7. „Доћи ће време кад нећете ништа разумети (познавати).“ Не може се тврдити, да се ове речи односе конкретно на наше време, али сада је већ сасвим очигледно да у западној Европи и САД, и не само тамо, медији манипулишу јавним мњењем. У западној Европи се врло мало зна шта се заиста дешава у Украјини или Сирији, као што нико није знао шта се заиста дешавало у Југославији. Наравно, ако желите, можете пронаћи информације на интернету и доћи до истине, али из западних медија то је готово немогуће сазнати.

Савремена средства масовне информације настоје да формирају јавно мњење: она предају само њима угодне чињенице, дозирају информацију, понекад користе непроверене, па чак и намерно измишљене податке. Кад говоре о недостатку публицитета, имају у виду, пре свега тоталитарне земље. Међутим, и у демократским државама ситуација није ништа боља: стварно, зар много знају савремени Американци или Европљани о рату у Јужној Осетији?

Новине, часописи, радио и телевизија све су сличнији једни другима: њихов садржај, уреднички коментари све су мање разноврсни. У праксу штампе ушла је употреба „конзервативних“ уводника, које припрема централна агенција и продаје новинама као претходно запаковану робу. Медији подржавају тачку гледишта и штите интересе великих компанија и државних агенција (структура), од којих су финансијски зависни. Место озбиљних публикација почела је да заузима часописна белетристика, специјализована, по правилу, на сексуалне теме и трачеве, и дигест журнали, који огромну количину информација тумаче по свом укусу и „олакшавају“ читаоцу да не само добије, него и разуме информације о догађајима, што на крају одузима жељу и способност самосталног размишљања. У највише концентрисаном облику, ови процеси се јављају у реклами са тежњом да се манипулише људском психом, да се лиши личност способности разумне самоконтроле, приморавајући је на жељени тип понашања и начин размишљања, на формирање захтева, укуса итд… Реклама игра улогу једне од најјачих полуга, помоћу које се обезбеђује девалвација духовних и моралних вредности, и стварање потрошачке психологије.

8. „Од вас ће захтевати оружје. Дајте једно, али друго оставите себи. Једно оружје сто живота ће спасити.“

9. „Доћи ће време кад неће бити садашње хармоније (сагласности) између мирјана и свештеника.“

10. „Доћи ће време кад ће хришћани устати једни против других.“

11. „Једном ће доћи лажни пророк. Не верујте му и не радујте се његовом доласку. Он ће отићи и више се неће вратити.“

12. „У школама ће се појавити такве ствари, које ваш ум не може да смести.“



Заиста, видимо да у школама на Западу (а и у православним државама, прим.прев.) почињу да се појављују ствари, које ум одбија да смести (прихвати), на пример лекције о толеранцији према хомосексуалцима и читави образовни програми посвећени томе. Многе школе у наше време су заправо постале центри антихришћанске пропаганде. Приликом израде школског програма не узима се у обзир православна традиција. Данас у школама понекад иде пропаганда сексуалне распуштености и дозвољености.

Сећам се речи Светог Атанасија Пароског: „Ако родитељи не буду водили рачуна о томе, где шаљу децу и шта деца уче, онда ће доћи време кад ће наш народ горко плакати у рушевинама. Данас се деца одузимају од Цркве и ја видим како су она подивљала. Јер у Цркви она постају тиха, добра деца, зато што у Цркви дете добија благослов Божији и освећује се. Сада деци не дозвољавају да иду у Цркву како не би потпала под духовни утицај, али при том од свих бесмислица њих не штите. И не само да не штите, већ и уче их разним глупостима. Али, зар није разумљиво да деца, ако стварно потпадну под духовни утицај Цркве, да она неће чинити непристојно (безобразлуке), да ће бити разумна, марљива деца у учењу… А кад порасту деца, која живе у Цркви, постаће савесни грађани своје Отаџбине. Она се неће свезивати са лошим друштвом (компанијама), са дрогама, неће се превраћати у ништавило неваљалих људи.“

13. „Узрок општег рата биће у Далмацији (Сарајево). Прво ће бити подељена Аустрија, а затим и Турска.“ Светитељ је изузетно тачно предсказао догађаје, који су претходили Првом светском рату. Такође је предсказао његов ток и исход.



14. „Зло ће вам доћи од начитаних (школованих).“ Култура је добра, али да би она била корисна, потребно је и окултурити душу. Иначе култура ће завршити катастрофом. Упркос томе, што је наука напредовала далеко напред и постигла тако велике успехе, људи, тежећи да помогну свету, чине то тако што руше њега, и сами то не схватајући. Бог је допустио човеку да све чини по сопственом разуму, али, не слушајући Бога, човек погубљује самог себе. Човек сам себе руши оним, што сам зида.

„Људи двадесетог века, шта су постигли својом културом и цивилизацијом?! Они су свели свет са ума, они су загадили атмосферу, они су искварили све на свету. Ако точак склизне са осовине, онда наставља да се окреће без циља. Тако и људи: кад склизну са осовине Божије хармоније, они страдају. У старини људи су страдали од рата, данас они страдају од цивилизације. Тада су се, због рата, људи из градова селили у села и живели имајући какав било мали повртњак (башту). А сада људи неће моћи да живе у градовима и напуштаће њих због навале цивилизације. Тада је рат доносио људима смрт, а сада им цивилизација доноси болести.“ (старац Пајсије Светогорац, „С болом и љубављу о савременом човеку“, М., том 1, стр. 130-131, 2003).

Научна достигнућа, уместо да се користе за добро човечанства, доводе до катастрофа. Да споменемо нуклеарно и бактериолошко оружје, загађење животне средине, мешање у природне процесе.

15. „Ви ћете видети како ће по степи јурити кола без коња јурећи брже од зеца.“ Јасно је да је у 18. веку ово било нејасно, па чак и апсурдно. Овде је светац предсказао појаву аутомобила.

16. „Доћи ће време кад ће земља бити опасана једном нити.“ Раније се то схватало као телеграф, а данас, наравно, говоре о интернету (нит, паучина).



Једном сам ја питао оца С.: „Оче, колико је штетна савремена техника? Да ли је могуће православном човеку да користи савремену технологију? Он је одговорио: „Видиш, у разумној мери, да. Ако се пређе мера, техника одвлачи нас од спасења. Тада техника постаје нама смисао и начин живота, чак и ако смо кренули са искључиво добрим циљевима и хтели смо да користимо, на приме, компјутер само на добро. Постепено он (компјутер) добија моћ над нама и над нашим временом. Размислите зашто се Интернет зове на енглеском WEB, то јест паучина, мрежа (паучина и мрежа ђавоља)? Зашто се оперативни систем нашег компјутера зове Windows, тј. прозори (прозори у свет)? Заиста, по светим оцима, прозори су наша чула. Управо кроз њих зло може да продре у нашу душу. Сама по себи техника, наравно, није зла, али за њену употребу потребан је осећај мере.“

Прочитајте још:  Естонија: Старији човек гурнуо ЛГБТ активисту низ степенице (видео)

17. „Доћи ће време кад ће људи разговарати из једног удаљеног места са другим, на пример из Константинопоља са Русијом.“
18. „Ви ћете видети како ће људи као птице летети над земљом, бацајући ватру на земљу. Тада ће живи трчати на гробље и викати: Изађите ви, мртви, да би ми, живи, заузели ваше место!“

19. „Родиће се звер, која ће ратовати против вас. Биће осми век кад се то догоди. Доћи ће време, и проклети демон ће изаћи из своје љуштуре.“

20. „Доћи ће време кад се лопови и разбојници више неће скривати по планинама, него ће живети и красти у градовима. Они ће живети у градовима и облачиће се као обични људи и доћи ће усред бела дана да вас покраду.“

Заиста, данас се лопови практично не налазе у шумама, планинама и на „високом путу“. Они не нападају људе под окриљем ноћи, не носе маске и бешумне ципеле. Они живе међу нама и често чине своје злочине усред бела дана, без страха од одмазде. У овом пророчанству Свети Козма је предсказао и савремене појаве као што су прање новца, валутне махинације (преваре), афере и финансијске пирамиде.



21. „Срећан је онај, ко преживи светски рат. Он ће јести сребрном кашиком.”

22. „После свеопштег рата људи ће морати да путују пола часа да би упознали човека и побратимили се са њим. Многа насеља ће бити уништена, три државе ће постати једна. Ако се то питање реши ратом, многа насеља ће бити разрушена. Од три једно ће остати. Доћи ће време и ви ћете видети, како ће три, па и четири породице живети у једном дому. Не градите велике домове, да се не би код вас уселили други. Не градите велике домове са великим прозорима, да не би к вама људи улазили без препрека (неометано).“

23. „Нека у вашем дому буду троја врата: ако захвате једна, ви ћете изаћи кроз друга. То ће се догодити изненада. Нека џак пшенице виси на вратима. Ви ћете наићи на њега кад будете бежали. Не остављајте га, него га понесите са собом, да би јели ви и ваша деца. Нека код вас буде со, да би могли посолити биље. Со треба да буде у торби која ће висити код вас на вратима, да ви не би заборавили њу узети са собом.“

24. „Просите да буде дан, а не ноћ, да буде лето, а не зима. Да би се спасили бежите у планине и шуме.“

25. „Дајте све, што буду тражили од вас, чувајте само душе своје.“

26. „Људи ће доћи до таквог стања да неће имати чак ни одећу, а све зато што ће постати лењивци.“

27. „Људи ће постати сиромашни, јер неће имати љубави према дрвећу и биљкама. Не уништавајте шуме. Оне ће вас сакрити, оне ће вас спасити. Не кварите их, јер земља ваша ће се покрити развалинама (рушевинама).“

28. „Свештеници ће постати гори и нечаснији од простих мирјана. (Свештеници ће постати нечестивији од свих)”.

29. „Свештеници ће постати као и прости мирјани, а мирјани ће постати слични зверима.“

30. „Кад стану да управљају млади доћи ће беда (несрећа).“

31. „Много тога ће се догодити. Градови ће личити на бараке (дашчане колибе).“

32. „Толико тога ће се догодити, да ће мајке од страха пре времена рађати своју децу.“



33. „Да је проклет папа, јер он ће бити узрок ратова и опште светских беда (папа ће бити крив за све катастрофе).“

Ово пророчанство светога се испуњава у наше дане. Ваља споменути зверства Хрвата за време Другог светског рата и савремени геноцид Срба у Босни и Крајини. Ови злочини су фактички добили одобрење (благослов) од папе Римског.

34. „Доћи ће време кад ће ђаво ући у кутију и викати отуда. И из кутије ће вирити његови рогови.“

Очигледно, говори се о телевизору. Свети Козма је предсказао кварни и зомбирајући утицај неких телевизијских програма. Кад се пророчанство испунило, постаје јасно на шта је тачно мислио светац, али док оно чека свој час, могућа су различита тумачења [3].

Највећи стручњак за Турску, професор Универзитета у Отави Дмитриј Кицикис, коментаришући недавне догађаје, каже, да се пред нашим очима испуњавају пророчанства Козме Етолског о распаду Турске.

35. „Турци ће отићи, али ће се опет вратити и доћи ће до Ексамилија (шест миља). Једна трећина њих ће изгинути, једна трећина ће поверовати у Христа, а једна трећина ће отићи у Црвену Миљу (Кокини Миља).“

Трећина становништва Турске (25 милиона) су алавити, каже професор, који имају позитиван став према хришћанству. Не треба заборавити ни велики проценат тајних хришћана. Што се тиче трећине становништва, за коју се каже да ће отићи у Црвену Миљу (Кокини Миља), то се, по речима професора, говори о стварању државе Курдистан.

Ово се слаже и са тумачењем Пајсија Светогорца, који је много волео светог Козму. Свети Пајсије је опширније протумачио ово пророчанство. Он је рекао да Шести миље – то је шест миља морске пучине, где се стално сукобљавају интереси Турске и Грчке. Због тих шест миља ће на крају доћи до тако озбиљног сукоба, у који ће се умешати велике светске силе, што ће на крају довести до пада Турске.



36. „Оно, што морате претрпети, догодиће вам се због људи начитаних.“

„Начитани“ је овде кључна реч. И поред све жеље не може се оптужити свети Козма да је био против образовања: он је основао око 1000 школа, нашао је средства за њихово финансирање, обучио учитеље, отворио четири образовне установе за обуку учитеља и свештеника, заједно са Никодимом Светогорцем и другим својим сарадницима издавао је образовну литературу. И при том је изговорио ове речи. Шта оне говоре? То, да голо знање – „начитаност“, ерудиција – није довољно: ослањање само на сопствени разум, на своје „ја“, на свој егоизам заводи човека у ћорсокак.

Заиста, због ових начитаних људи мораће се много претрпети. У извору модерне пост-хришћанске европске цивилизације лежало је европско просветитељство са његовим рационализмом и критичким односом према религији. Ако читате модерне либерале, они мисле и делују на исти начин као и њихови претходници Волтер, Русо и други…

А свети Козма је био противник европског просветитељства [5]. Он је говорио, да је потребно Божанско просветљење. Осим начитаности, потребно је духовно знање, које се постиже кроз искуство црквеног живота. Ма колико човек био начитан и ерудитан, он се може упоредити са домом, који има само темељ. Ако нема зидова, нема крова, онда је то бесмислена конструкција. Исто се може рећи и за људе, који све покушавају да ураде сами, без Бога. То увек води у ћорсокак – и често не само такве људе, већ и читаве народе и државе.

37. „Извори ће пресушити, а реке ће постати прљаве (загађене).“

У многим регионима данас постоји несташица воде за пиће, а реке и извори су загађени.

38. „Ваши тањири ће бити пуни до врха, али јело се неће моћи јести.“

Веома тачно и запањујуће пророчанство. У 18. веку је било потпуно несхватљиво шта је то: тањири пуни јелом, али је немогуће јести. Сада ми то видимо: генетски модификована храна или храна пуна конзервансима, „са укусом“ онога што у њој просто нема (храна има укус нечега, чега у њој нема). Довољно имућни људи још увек могу да пронађу неке више или мање природне производе, али ће можда сваке године то бити све теже и теже.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ О МОГУЋЕМ СУСРЕТУ СА ТРАМПОМ: Мораћу да одбијем састанак са председником САД



39. „Ми ћемо видети како ће се наша земља претворити у Содому и Гомору.“

Разни облици легализације истополних бракова, у појединим регионима дозвола усвајања деце од стране геј парова, пропаганда свега тога по целом свету. У току је процес претварања наше земље у Содому и Гомору, и сви ми то видимо.
40. „Доћи ће време, и ђаво ће кружити над светом на својој справи.“

Глобално посматрање, контрола над људима, тако се обично дешифрује ово пророчанство. Ми можемо идентификовати ову „справу“ са системом сателита, који врше потпуни надзор визуелно или пружањем услуга корисницима за одржавање различитих врста комуникација.

41. „После светског рата људи ће јести златним кашикама. Рат ће трајати или три дана или три месеца или три године. Они ће хтети да мобилишу војнике међу вама, али неће успети.“

Раније, пре 40-50 година, било је неслагања у погледу овог пророчанства, али данас се сви тумачи слажу да се мисли на период после Другог светског рата, кад је почело благостање у Западној Европи и Сједињеним Државама и кад је настао култ потрошње.
42. „Ви ћете видети како ће се један селити горе, а други доле.“

Ово је пророчанство о масовној миграцији. За Грке је „горе и доле“ увек југ и север. У другом пророчанству је то речено отворено: „Кад видите како се једни селе на југ, а други на север, биће већ близу.“

Биће већ близу може се разумети двојако. Свети Козма користи ове речи кад говори о ослобођењу Отаџбине од туђинског јарма. Али код њега налазимо овај израз биће већ близу и кад говори о временима Антихриста. Ми не знамо о којем времену је то речено, јер је контекст непознат. Где је пророчанство изречено, под којим околностима?

Масовне миграције народа бивале су, наравно, и раније, али овде је главно „горе и доле“ југ и север: супротни процес и његов интензитет су оно на шта треба обратити пажњу. И сада ми заиста видимо супротни процес. Кад су мигранти из источне Европе нагрнули у Европску унију, то је била миграција са севера. Сада видимо и миграцију са југа и жељу неких суседа да се преселе у Европу (укључујући југ), на пример, да раде.

43. „Тешко Грчкој кад се на њеној земљи населе страни народи.“

Ово је управо наше време. Свети Козма никад није супротстављао Грке другим православним народима, па је овде реч о иновернима. Грчка је одувек била прилично монолитна држава у етничком смислу, али ово се мења пред нашим очима: сваког дана хиљаде муслиманских миграната стижу у земљу (Грчку).

44. „Доћи ће прљави народи; кад се они појаве, не бојте се; а кад буду одлазили, склоните се.”

Ово пророчанство улива оптимизам онима, који су страдали од миграционих процеса. Значи, они ће отићи пре или касније.
45. „Вама ће позајмити много новца и захтеваће га назад, али неће моћи да га узму.“

Грчкој су заиста дали много кредита, и тражили су их назад, али неће моћи да их узму то се може тумачити у смислу да дуг Грчке само расте, упркос свим предузетим мерама. Ово тумачење је распрострањено у модерној историографији.

46. „Порез ће наложити чак и на кокошке и прозоре. Биће таква скупоћа, да се нема куда. Али то неће дуго трајати.“
Раније је било ово схватано само фигуративно, а сада у буквалном смислу. Са почетком кризе 2009. године, како би избегла утају пореза, грчка влада је почела да шаље пореска потраживања у признаницама за плаћање електричне енергије. У случајевима кад људи нису могли да плате, струја им је искључивана. Крајем 2012. у списак опорезиве имовине уврштени су и кокошињци (узимајући у обзир број кокошака). Први део пророчанства се остварио буквално. У октобру 2013. обистинило се и друго пророчанство. Нова редакција пореза на некретнине (који је неколико пута повећан) укључује и такав параметар као што је број прозора у дому (што их је више, то је већи порез).



47. „Доћи ће време кад ће сирови горети заједно са сувима.“

Невини ће бити принуђени да скорбе и беде поделе са кривцима. Кад се казне пошаљу од Бога и човечанство својим непромишљеним понашањем навуче на себе беде (катастрофе), њих ће трпети и невини људи. Свети Козма је говорио, да се тога не треба плашити. Многи се боје последњих времена, усредсређујући се на негативне стране (апокалипсе).

Свети Козма упозорава на тешке догађаје: биће ратова и беда (невоља), он то није крио. Али, истовремено је говорио да са Христом, са Црквом, ништа није страшно. Чак и ако се мора претрпети мучеништво, православни човек не треба да пада у униније и да се боји тога.

Ми то видимо у његовим пророчанствима, а још више у његовом поукама [6]. Ништа не може одвојити човека од Христа, осим самог човека.

48. „Шта буде код вас све дајте, чувајте само душе своје.“

Свети Козма Етолски је својим пророчким виђењем видео са каквим глобалним проблемима ће се суочити савремено друштво. Многи од њих се сада тек зачињу и вероватно ће временом постати још већи. Али данас у нашем свакодневном животу ми можемо видети потпуно испуњење пророчанстава Козме Етолског.

49. „Црвени прслуци ће истерати Турке из Града.“

Значење овог пророчанства нама је још увек непознато. Претпоставља се да ће црвена боја бити присутна у униформи ратника-ослободилаца Константинопоља.



50. „У Граду ће бити проливено толико крви, да у њој може пливати трогодишња јуница.“

Ово пророчанство је допунио старац Пајсије: „У Константинопољу ће бити жестока битка између Руса и Европљана. Пролиће се много крви.“

51. „Кроз долину Музини проћи ће војска која иде у Константинопољ. Нека жене и деца беже у планине. Вас ће питати: ‘Је ли Град далеко?’ Одговорите: ‘Он је близу.’ Одговарајући тако избегните многе беде (невоље).“

Долина Музини се налази у северном Епиру. Иако се ова грчка провинција сада налази на територији Албаније, у њој и даље живи значајан део неалбанског (углавном грчког) становништва, коме се свети Козма и обраћа у свом пророчанству.

52. „Кад чујете да флота плови по Средоземном мору знајте, ускоро ће се решити питање Константинопоља.“

Из пророчанства је јасно да ће у борби за Константинопољ супротстављене стране широко користити флоту.
53. „Војска неће стићи до Града и половине пута, кад ће добити вест да је дошло жељено.

54. „Биће и још једна туђинска војска. Она неће знати грчки, али ће веровати у Христа. Они ће такође питати: ‘Где је Град?“ (Та „туђинска војка“ је руска војска, прим.прев).

Судбина Константинопоља одлучиваће се у војном и дипломатском обрачуну великих светских сила, којима ће из неких (још непознатих разлога) бити угодан распад Турске.

Тамара Кочнева

Извори:

1.http: //agionoros.ru/docs/317.html.
2. Видети: „Козма Етолски: живот и пророчанства”, М., 2013.
3.www.православие.ру/јурнал/1391.хтм.
4. Видети: „Традиционално просвећење у Грчкој: Козма Етолски и Никодим Свјаторец“, Москва, 2008.
5. Текст учења Светог Козме је у јавном доступу: http://agionoros.ru/docs/59.html.

Превео са руског језика јеромонах Дамаскин Светогорац

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *