У Зрењанин стигла нова тура радника из Кине: Линглонг не одустаје

0
(фото:НСПМ)

Док 500 вијетнамских радника Линглонга и даље живе у нехуманим условима без воде, грејања и тоалета, ова компанија управо досељава нове раднике у Зрењанин.
Према ономе што су репортери Нова.рс видели на лицу места, педесетак кинеских држављана се управо усељава у колективни смештај у објекте некадашњег ГИК Баната, у Херцеговачкој улици у Зрењанину.

Ови објекти су иначе раније кориштени за смештај избеглица из Хрватске, а касније и за смештај радника. За разлику од кинеских радника запослених у Линглонгу, вијетнамским радницика није дозвољено да напуштају круг фабрике, долазе до града или имају икакав контакт са јавношћу. Њима су, по уласку у Србију, од стране управе Линглонга одузети пасоши и сва лична документа.

Тешке судбине

Након лажне вести да су вијетнамски радници пресељени из барака у индустријској зони Линглонга у Зрењанину, јутрос се испоставило да се они сви и даље налазе на истом месту и у поједнако лошим условима. На многим фотографијама ужасних услова у којима раде Вијетнамци, види се да радници често носе само јапанке и танке мајице. Испоставља се да је то тако зашто што они нису знали где уопште иду.Један од њих, јутрос је приморан како каже да ради на градилишту фабрике, упркос видној повреди руке коју има.

„Ми овде немамо никакву медицинску помоћ, нити приступ лекару. Пре месец дана смо скоро сви имали болове у стомаку и вероватно неки вирус, али никоме није указана помоћ. Сваки дан се неко разболи, али то њих није брига“, прича за Нова.рс радник из Вијетнама по имену Џи.

Према његовим речима, сви они су “преко ноћи” довожени по групама од њих педесетак, а да практично нису знали ни где долазе, ни у каквим условима ће радити. То потврђује чињеница да већина од 500 радника од гардеробе има пар мајица, јапанке и сем радних комбинезона у којима и раде и спавају, немају ништа друго.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.