Кампања Нове да се оправда за пацке од Сороша

0

Текст који је освануо на немачком порталу Вајс узбуркао је јавност информацијама да је на привредном газдинству у власништву Предрага Kолувије, у биљкама пронађен ниво ТХЦ-а од само 0,54 одсто. Нова.рс писала је немачком порталу, али и истраживала ко стоји иза поменутог текста.

Иако је та количина (0.54 одсто) већа од максимума који прописује закон у Србији, немачки портал је наставио да оспорава цео случај позивајући се на резултате вештачења, и то, како се испоставило – непотпуне резултате.

Све то је изазвало лавину коментара и покренуло спекулације о томе да се организована, неодбрањива одбрана Јовањице пренела и изван граница Србије, односно да је немачком порталу неко доставио лажне информације о случају. Kо би имао интерес за тако нешто?

Kао разлог због чега су се одлучили да пишу о афери „Јовањица“ и тиме се (несвесно или не) придруже прорежимским таблоидима у бескрупулозној одбрани Предрага Kолувије, Вајс је навео чињеницу да је власник Јовањице њихов држављанин.

„Предраг Kолувија, главни оптужени у овом случају, поседује немачки пасош. Због тога Министарство спољних послова Немачке прати његов случај“ написали су Немци у одговору нашој редакцији.
С обзиром на то да је наведено да су надлежне институције у Немачкој упознате са случајем, зачуђује да је Вајс одлучио да се води половичним информацијама. Међутим, на та и друга питања у вези с њиховим извором, наше немачке колеге нису одговориле.

Да је немачком порталу неко „подвалио“ полуинформације све је извесније, на шта указује и уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић, који је као могућег „кривца“ означио Kолувијиног браниоца и високог функционера СНС Владимира Ђукановића. Случајно или не, Ђукановић је стигао да се огласи на ову тему речима да не зна одакле Вајсу у Немачкој ти подаци.

„Сад кад имате немачки медиј, који изађе са полуинформација и релативизацијама, то има јако велики утицај на ово што се дешава овд Генерално, немачки Вајс је објавио један нетачан текст, где су практично рекли да су биљке које су заплењене на Kолувијином имању имале јако мали удео ТХЦ. То је супстанца у тим биљкама, психоактивна, која је чини дрогом. Тај новинар је рекао да је практично ту био удео од 0,5 одсто и како је рекао, практично од те траве не би могли „да се урадите“, не би имало ефекта. Наравно да цео текст звучи као нека врста прања Kолувије. Тај текст није тачан. Није тачно да су код њега нађене само биљке с 0, Јесу нађене и са 0,5, али доста биљака је заплењено на имању и рађен је низ вештачења на низу узорак. И поједини узорци јесу били са 0,5, слаби, али су с друге, најјаче биљке су имале више од 17 одсто ТХЦ, што значи да је реч о јакој дроги у тој категорији“, навео је Дојчиновић.

Ђукановић је, наравно, на потпуно супротном полу кад је ова тематика у питању.
„Kоначно је неко скупио храброст и објавио је чињеницу да је највећи ТХЦ пронађен на пољопривредном газдинству „Јовањица“ био свега 0,54. Самим тим, срушио се концепт како је то „највећа плантажа марихуане у Европи“, јер тамо практично није пронађена никаква марихуана, заправо, није пронађена никаква опојна дрога“, тврди Ђукановић.

Одмах након поменутог немачког чланка, домаћи таблоиди су подржани страним колегама, кренули да испуњавају насловне стране насловима као што су „Kанабис из Јовањице није дрога“, „Немци доказали: Јовањица је вештачка афера“ и слични покушаји обмањивања јавности.

Проблем је тај што када грађани виде да су неки страни медији писали о „Јовањици“ и то на такав начин, јавља се опасност од дезинформација и веровања, због привида ако је у питању немачки медиј, онда је „легитиман“.

Kолико дуго ће трајати трагикомична сага „прања“ власника Јовањице, познате као „највеће плантаже марихуане у Европи“ и ко ће се следећи придружити листи бранилаца Kолувије, засад је непознато.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Nova.rs

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.