Да ли је Америка земља сиромашних?

0

(фото:Столетие.ру)

У најбогатијој земљи на свету милиони људи гладују – принуђен је да призна председник САД
„Апсолутно је јасно“, рекао је недавно Џо Бајден, „да је економија и даље у проблемима. Више од 10 милиона људи остало је без посла, а 4 милиона је незапослено шест месеци или више. Према његовим речима, многи Американци су сада буквално на ивици глади. У САД је 36 милиона људи на овој позицији, навео је амерички председник.

„Америка је земља сиромашних“, пише немачки недељник Шпигл. – Тренутно се сваки шести Американац суочава са проблемом глади. Чак и пре пандемије, око 35 милиона америчких грађана је имало недостатак хране. Према подацима организације Фидинг Америка, због избијања корона вируса, ова бројка је већ порасла на 50,5 милиона, од чега су 17 милиона деца. Скоро четвртина свих домаћинстава признаје да има забринутост за сопствену сигурност хране – дупло више на крају 2018. Посебно је тешко породицама са децом“, примећује немачки лист.

„Знаци овог осиромашења“, наводи Шпигл, „су свуда. Чак и у просперитетним градовима са милионима као што су Њујорк или Лос Анђелес.,редови за бесплатне топле оброке су толики да људи који су последњи ризикују да остану без ручка – њихове дневне залихе једноставно понестају.



Глад и сиромаштво у најбогатијој земљи на свету изгледају парадоксално, јер управо Американци држе рекорд не само по потрошњи меса, већ и по гојазности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На климатској конференцији у Глазгову, амерички министар пољопривреде Томас Вилсак рекао је да Американци могу да наставе да једу месо, кажу, то неће утицати на борбу против глобалног загревања. Он је такву изјаву дао због чињенице да су управо сточарство стручњаци сматрали једним од главних фактора у производњи гасова стаклене баште, што доводи до прегревања планете. Истовремено, како се испоставило, у Сједињеним Државама заиста једу месо више од осталих на планети. Тако, према подацима Организације УН за храну и пољопривреду, просечан Американац потроши 120 кг меса годишње. Док, на пример, у најсиромашнијем Бангладешу једу само 4 кг годишње.

Прочитајте још:  Француски плаћеник, који је изгубио ногу у Украјини, оптужио своје власти за равнодушност

Истовремено, америчка пандемија је постала згодно објашњење за катастрофалну економску кризу и опадајући животни стандард просечних Американаца. Корона криза је практично збрисала нижу средњу класу.

Милиони радника обезбеђења, продаваца, чистачица, благајника остали су без посла и без средстава за живот. Незапосленост, ниске плате и скраћено радно време уништавају ефективну тражњу, што озбиљно погађа, пре свега, жене и етничке мањине. Ситуацију отежава раст цена: цена хлеба у пандемији је скочила за скоро 20 одсто, меса – за 17. С тим у вези, расте број гладних, посебно у пољопривредним државама. У Вермонту, Западној Вирџинији и Северној Дакоти за 50 одсто је порастао број испитаника који су у анкетама рекли да немају довољно хране.

„Сиромаштво и неједнакост у Сједињеним Државама достижу критичне размере“, пише француски лист Либерацион, позивајући се на извештај специјалног известиоца УН за сиромаштво и људска права Филипа Алстона. Како наводи лист позивајући се на документ, данас око 40 милиона Американаца живи у сиромаштву и недостатку социјалних гаранција државе. Истовремено, представник САД у УН сматра „смешном“ саму чињеницу да су УН заинтересоване за проблеме у САД.
„Американци који су рођени (или су се стицајем околности нашли) на доњој степеници друштвене лествице су ‘под ватром’ на свим фронтовима. Здравство, образовање, становање, храна, криминал – за оне који немају среће сви показатељи су у црвеној зони“, поручује Либерацион.

„Сведоци смо колапса Сједињених Држава“, пише Јиланд Постен, извештач данског листа који је посетио Америку. – Значајан део запослених грађана у протеклих 25 година није успео да побољша реалне зараде. Очекивани животни век белаца неквалификованих Американаца је опао. То је због масовног увоза јефтине радне снаге из Централне и Јужне Америке. Нико не зна колико је сада илегалних миграната у земљи, према неким проценама – до 11 милиона. Стопа криминала у областима у којима живе црнци је само длака на глави, а пратећа зависност од дрога и смрт захтевају десетине хиљада живота годишње.”

Прочитајте још:  Шофилд: адут америчких пионира и руских нихилиста

Агенција Блумберг, заузврат, напомиње да америчка званична статистика не одражава у потпуности стварно стање у „области сиромаштва“.

„УСДА“, примећује гостујући амерички дописник, „прати безбедност хране — показатељ колико су људи забринути због тога што ће остати без хране. Економисти прате волатилност прихода, која представља флуктуацију нивоа прихода из године у годину. Ризици ове врсте данас су у САД у порасту. У међувремену, ризик од деложације из куће може се грубо измерити процентом прихода људи који троше на становање сваког месеца. У Сједињеним Државама 17 одсто Американаца троши половину или више прихода на кирију. Разумна здраворазумска дефиниција сиромаштва треба да укључује не само апсолутни степен материјалних потреба, већ и релативну меру положаја особе у односу на остатак друштва – такође треба да тежи да мери колико се људи осећају безбедно – у својим домовима и на послу и у здравственом погледу. Овај нови индикатор може показати да је сиромаштво у Сједињеним Државама раширеније него што тренутна статистика сугерише“, закључује агенција.

Дакле, упркос свим алармантним бројкама које наводе медији и признању самог Бајдена, у ствари, ситуација са сиромаштвом и неухрањеношћу у Сједињеним Државама је још много гора. Земља има посебно осигурање за сиромашне – Медисаид. Главни критеријум за његово добијање је приход испод егзистенцијалног нивоа. Односно, сви који примају ово осигурање имају приходе испод границе сиромаштва, али немају сви који имају приходе испод линије сиромаштва. Према званичним подацима, број оних који га и даље примају је … 74 (!) милиона људи. То значи да је скоро четвртина целокупне популације најбогатијих у Сједињеним Државама сиромашна.
Штавише, за разлику од Русије, где човек може да поседује стан, летњиковац, аутомобил, а да се притом сматра сиромашним, у Сједињеним Државама то су сиромашни у најбуквалнијем смислу речи, који имају ништа своје – нема стана, нема новца на банковним рачунима, нема прихода.

Прочитајте још:  Орбан оптужио Америку и ЕУ да хоће да га сруше

И то у земљи у којој други део становништва, како је речено, конзумира највише меса на свету и пати од гојазности. Али све то не спречава САД да се дрско постављају према другима као пример и уче цео свет.

[table id=1 /]



Игор Веремејев/Столетије
Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *