Почео протест због Рио Тинта: Некад – лажеш као пас, а данас – лажеш као РТС

0

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Испред зграде РТС у 19 сати почео је протест “Србија није на продају” у организацији удружења “Крени – Промени”, а повод је одлука јавног сервиса да не емитује рекламу тог удружења против “Рио Тинта”. Како јавља репортер Нова.рс, испред РТС дошло је неколико стотина грађана, а број окупљених расте.

На лицу места постављен је штанд, на коме се окупљеним грађанима деле флајери зашто не желимо „Рио Тинто“ у Србији. Грађани носе транспарент „РТС и АВ су слуге Рио Тинта“.

Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости упозорио је да су испред РТС и младићи који би могли да провоцирају и позвао окупљене да остану смирени, а полиција да реагује уколико буде провокација.



„Некада се говорило лажеш као пас, а данас лажеш као РТС. Да ли ћете веровати онима који су ћутали након што је 21 дан Александар Обрадовић чамио у затвору док нико није знао. Да ли ћете веровати тим људима који ћуте за Обрадовићеву судбину. Ова телевизија не зна да се десило рушење у Савамали, да је један човек страдао након тога. Не постоји случај двојице полицајаца, које власт развлачи, јер су жртвовали живот откривајући највећу плантажу марихуане у Европи“, рекао је Манојловић на протесту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је навео да ћемо једног дана живети у уређеној земљи, где значи ићи судији на правду и да ћемо причати како је било страшно, али да Србија није била на продају.

„Знајте да све те људе у Јадру бранимо овде у Београду, али када крене Рио Тинто са механизацијом, сви морамо кренути, јер ће се Србија бранити у Јадру. Ми ћемо показати да РТС не може да сакрије истину… Излепићемо целу Србију и послаћемо јасну поруку, ово је наша земља, ово није на продају. Марш из Србије Рио Тинто“, рекао је Манојловић.

Прочитајте још:  Павић: Резолуција Бундестага – повратак колонијалне политике према Балкану



На протесту говори и глумица Јелена Ступљанин. Она је рекла да туђе неће, а своје не да.

„Рио Тинто, марш из Србије“, навела је она.

Окупљени грађани су аплаузом поздравили глумца Виктора Савића, а Марина Павловић из организације Крени – промени причала је како је направљена реклама против Рио Тинта.

„Једна секунда кошта од 7.000 до 11.000 динара. Једна реклама кошта пола милиона динара.. Ми тај новац немамо. Нисмо знали како да направимо контра рекламу. Идеја је била да питамо вас. Почели су да стижу мејлови и донације и ми смо за четири дана скупили тражени новац“, рекла је она.

Саобраћај у Таковској улици и даље се одвија нормално.



Како је јуче саопштило удружење „Крени – промени“, прва реклама чије су снимање и емитовање, како су навели, финансирали грађани изгледа да неће бити приказана на РТС-у. То је данас потврдио и РТС.

„Иако је ‘Крени – Промени’ испоштовао све законске процедуре и пословну праксу РТС-а, одједном је уместо у уторак најављено да ће дефинитивно одобрење бити добијено у среду ујутру. Од тада, прекида се свака комуникација, а запослени са којима смо до тада комуницирали се не јављају на телефон. Не добија се никаква званична информација нити разлог зашто реклама не би била емитована у договореном термину“, појаснили су из удружења.

Представници Крени-Промени су упућени у канцеларије у којима нема запослених који су одговорни за рекламу.



„У питању је очигледно кршење права на слободу изражавања. Реклама грађана била је одговор на рекламе Рио Тинта које су пропагирале копање литијума што би требало да буде предмет референдума како су најавиле власти“, навели су у саопштењу.

Прочитајте још:  Поштари одржали протест у Таковској, за суботу договорен нови

Удружење ‘Крени – Промени’ је контактирао Удружење за заштиту уставности и законитости које ће поднети тужбу против РТС-а, а директору РТС-а, Драгану Бујошевићу биће поднете дисциплинске пријаве против Мирјане Катанић и Милице Ђуричић Јањић, директорке службе маркетинга зато што су, како је наведено, „прекршиле радну обавезу“.

На самом протесту биће премијерно изведена реклама у којој су глумили Јелена Ступљанин и Виктор Савић.



РТС одговорио на оптужбе удружења „Крени – промени“

РТС је навео има добру вољу да се емитује предметни спот, али да нису испуњени услови за емитовање предметне огласне поруке.

„Поштујући законску процедуру и опште акте РТС-а, имајући у виду да уз огласну поруку коју сте доставили ради емитовања на програмима РТС-а, није достављена огласна декларација, предвиђена чланом 19. Закона о оглашавању. Истичемо да РТС има добру вољу да емитује предметни спот – огласну поруку, уз испуњавање свих услова, и то достављањем уредно попуњене огласне декларације, у складу са Законом о оглашавању, као и Ценовником емитовања ЕПП број 1027 од 3. 3. 2021. године, чији су саставни део Општи услови пружања маректиншких услуга, као и достављањем пратеће документације која потврђује наводе који чине садржину предметне огласне поруке, а како би огласна порука била у складу са чланом 6. Закона о оглашавању“, навео је РТС.

Како су додали, након увида у достављену документацију, они ће по процедури извршити процену о томе да ли огласна порука испуњава све услове прописане законом, подзаконским актима и интерним актима РТС-а, који уређују правила оглашавања, те на основу тога донети одлуку о емитовању предметне огласне поруке.

Прочитајте још:  НЕМАЊА И САВА ТЕМЕЉ И КРОВ СРБА: Велики жупан и његов син монах заједничким радом направили судбински преокрет у нашој историји

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *