Скупштина усвојила први корак у поступку опозива: Уставни суд одлучује да ли је Мило прекршио Устав

1

AFP 2021 / SAVO PRELEVIC

Скупштина Црне Горе усвојила је предлог за покретање поступка утврђивања да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав због поступања на Цетињу током устоличења владике Јоаникија.

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић најавио је да ће послати предлог Уставном суду, како би се суд изјаснио да ли је шеф државе повредио највиши правни акт, преносе црногорски медији.

Ако Уставни суд утврди да је Ђукановић прекршио Устав, Скупштина може да га смени са места председника.



Предлог је изнет пред Скупштину на основу иницијативе Социјалистичке народне партије. СНП сматра да је изјавама и поступањем Ђукановић на Цетињу почетком септембра грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је раније објаснио Владимир Јоковић, лидер СНП-а, Мило Ђукановић је својим изјавама више пута кршио Устав Црне Горе јер је позивао на спречавање изражавања верских осећања, што је гарантовано врховним правним актом.

„Ђукановић је подстицао и да се спречи верски обред устоличења митрополита, који се вековима одржава“, рекао је Јоковић Спутњику.



Посланици су са 41 глас за и 36 против усвојили предлог за покретање поступка да ли је председник Црне Горе повредио устав.

Иначе, Уставни суд Црне Горе, према закону, треба да има седам чланова. Сада има пет, јер су два отишла у пензију. Уставни суд ће о овој иницијативи расправљати највероватније тек после Нове године. По Уставу, председника Црне Горе Скупштина може да разреши када Уставни суд утврди да је повредио Устав. За то треба да гласа четворо судија Уставног суда.

Прочитајте још:  Наш човек у НАТО. Црна Гора: пријатељ или непријатељ?

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Скупштина усвојила први корак у поступку опозива: Уставни суд одлучује да ли је Мило прекршио Устав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *