Тома Мона: Вијетнамци су добро плаћени

0

Томислав Момировић

Вијетнамски држављани који раде на изградњи фабрике Линглонг у Зрењанину спавају у неусловним просторијама, али је чињеница да су они јако добро плаћени, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

„Њихова просечна плата је 900 евра и ако они њу користе тако да уштеде и да највећи део новца врате својим породицама, ми као држава тешко можемо да се изборимо са тим проблемом. Ја се питам зашто ти људи не искористе тај новац да обезбеде себи достојанственији живот овде“, рекао је Момировић гостујући на РТВ Војводина.

Он је истакао да сви страни инвеститори морају да послују у складу са законима Србије и да је он, као члан Владе, заинтересован за проблем радника из Вијетнама, јер се ради о важној инвеститицији за Србију, која се простире на више од 95 хектара и где ради велики број радника.



Одговарајући на питање како коментарише чињеницу да је јуче скоро дошло до сукоба испред барака у којима живе вијетнамски радници, када су активисти невладиних и хуманитарних организација успели, уз помоћ револтираних вијетнамских радника, да савладају ангажовано приватно обезбеђење и извуку радника „узбуњивача“ из окружених барака, коме наводно послодавци из Линглонга нису хтели да врате пасош, Момировић је рекао да је том раднику враћен пасош након што је дао отказ у Линглонгу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Градилиште Линглонга је најконтролисаније у Србији. Инспекције су излазиле на трене и нису нашле неправилности. Остаје отворен случај смештаја јер они спавају у неусловним просторијама, али ти радници су јако добро плаћени. Велики број грађана Србије са много мањим платама има достојанственије услове за живот“, казао је министар.

Прочитајте још:  Амерички историчар о истинама и заблудама о рату: „Сејао“ сам приче о бомбардовању Југославије

Додао је да државни органи не гурају ствари око Линглонга под тепих, да инспекције контролишу све процесе рада, али да „наше могућности нису тако велике“, јер, како је рекао, „нисмо ми другови, па да им нешто говоримо“.

„Како се мени чини, они послују у складу са законима Србије. Ови проблеми што су се јавили нису објективне природе. Мој утисак је да постоји анимозитет према кинеским инвестицијама у региону и да форсирање приче о угрожености права вијетнамских радника има политичку ноту“, рекао је Момировић.

Грађани Србије ће одлучити о свим питањима око Рио Тинта
На питање да ли је тачно да се мења траса пруге Ваљево–Лозница да би се избегле главне жиле, на којима се претпоставља да се налази јадарит, и тако железничка, али и путна, мрежа уподобила будућим плановима британско-аустралијске компаније Рио Тинто о копању литијума у Србији, Момировић је рекао да грађани Србије имају крајњу сувереност у овој земљи и да ће они одлучити о свим питањима око Рио Тинта.

„Рио Тинто вуче своја истраживачка и експлоататорска права из раних 2000. година. Претходне администрације су преузеле ту обавезу, а ниједна озбиљна држава не функционише по принципу дисконтинуитета. Ми можемо да одбацимо све те потписане уговоре, али да ли је то решење? Они су продали и омогућили експлоатацију за нула динара. Ова влада неће донети ни један акт, док се не донесе студија о процени утицаја на животну средину“, казао је Момировић.

И за обилазницу око Лознице Момировић је рекао да се не ради да би се изашло у сусрет жељама Рио Тинта, већ да је она неопходна за саму Лозницу, био Рио Тинто у Србији или не, јер се на тај начин измешта транзит из центра града.

Прочитајте још:  ЕУ мења тактику, увлачећи Србију у антируску коалицију

„То што је државно предузеће Путеви Србије дало сагласност Рио Тинту да прибавља техничку документацију за градњу обилазнице око Лознице урађено је да би држава имала мање трошкове. У структури трошкова Рио Сава то је занемарљиво, али за нас је значајно. Ако желимо да помогнемо градовима да се развијају, да решимо еколошка питања у Лозници. Рио Тинто је пронашао интерес да би евентуално сутра имали неку предност и по питању репутације“, оценио је он.

[table id=1 /]



Н1/Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *